glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament vucic-micel zaev1111
izbori 3 cerar5 djilas hawking zvezda-unicaha covic11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zahtjev da Hrvatska istraži nasilje nad izbjeglicama

izvor: rse         foto:  rfe                                                                              15.03.2018

migranti7777

Upozorenja nevladinih organizacija o grubom postupanju hrvatske policije prema izbjeglicama i prema djeci izbjeglica, kao i o neprimjerenim uvjetima smještaja za djecu izbjeglice bez roditelja daju prve rezultate.

Međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) preporučio je UN-ovom tijelu za prava djece da pozove Hrvatsku da istraži takve slučajeve.

Međunarodna nevladina udruga za ljudska prava Human Rights Watch podneskom je preporučila Odboru za prava djeteta Ujedinjenih naroda da na svom zasjedanju u lipnju pozove Hrvatsku da istraži navodno neetično postupanje nad djecom migrantima i tražiteljima azila.

Tri su grupe primjedbi - tvrdi se da su hrvatske vlasti protjerivala tražitelje azila i migrante koji su ušli u Hrvatsku iz Srbije bez razmatranja njihovih zahtjeva za azilom, da su djeca azilanti smještene u neodgovarajuće institucije sa ograničenim mogućnostima obrazovanja i da ih se smješta u zatvorene centre za deportaciju.

"Po vraćanju izbjeglica koji pokušavaju iz Srbije ući u Hrvatsku ne samo sa granice, nego čak i duboko iz unutrašnjosti zemlje, Hrvatska je pretekla i Mađarsku", kaže za Radio Slobodna Europa aktivistica udruge Are You Syrious Tajana Tadić. "Sustavno je vraćala migrante i nije procesuirala njihove zahtjeve za azil", citira ona kvalifikacije iz podneska Human Rights Watcha.

"U 2017. godini je UNHCR Srbije zabilježio 3.242 takva slučaja. To se nastavlja i u 2018. godini. U siječnju je bilo 189 protjerivanja. Vraćaju ih još i u Bosnu i Hercegovinu, u blizini Bihaća i Velike Kladuše, i neki su protjerani na lokacijama u čijoj se neposrednoj blizini nalaze minska polja", navodi.

Human Rights Watch upozorava na hrvatsku praksu da se i djecu i maloljetne osobe smješta u prihvatilište zatvorenog tipa u Ježevu za one koji čekaju deportaciju.

"Imamo slučaj da je izbjeglička obitelj sa djetetom i novorođenom bebom bila tamo smještena. Krasno je – imate dječje igralište okruženo bodljikavom žicom. Tamo imate i ljude koji imaju psihičkih problema i teškoća koji bi trebali biti u bolnici, a neke od njih su smjestili u Ježevo", kaže Tajana Tadić.

Maloljetni migranti bez obitelji koji u Hrvatskoj dobiju neku vrstu međunarodne zaštite smješteni su često u neprimjerene objekte sa ograničenom mogućnošću edukacije, upozorava dalje Human Rights Watch.

Sada 19-godišnjeg Sirijca vratila je pred tri godine u Hrvatsku slovenska policija, i nakon kratkog boravka u Slavonskom Brodu, smješten je u Osijek, u dom za djecu i mladež, odnosno ono što se nekada davno zvalo – popravni dom za maloljetnike. Proveo je tamo 11 mjeseci, kaže naš sugovornik koji želi ostati anoniman:

"U domu je bilo sedam maloljetnih izbjeglica iz različitih zemalja. Situacija tamo nije bila baš dobra. Imali smo hranu i mjesto gdje ćemo spavati, ali nije ih bilo briga da nas nauče hrvatski jezik, a taj dom i nije mjesto kamo se treba smještati maloljetne izbjeglice, jer su u njemu smješteni problematični hrvatski maloljetnici. Provodili smo vrijeme jedući, spavajući i povremeno izlazeći, ali uvijek uz pratnju nekog iz doma."

Kaže kako je dvojici njegovih prijatelja iz doma u Osijeku tečaj hrvatskog jezika omogućen tek nakon dvije godine boravka u domu. Treći je izbjeglica -štićenik tog doma krenuo u redovno obrazovanje, ali zato što je sam naučio jezik u razgovoru sa hrvatskim štićenicima doma.

Naš sugovornik je nakon punoljetnosti dobio stan u gradiću nedaleko Zagreba, dobiva skromnu socijalnu pomoć i čeka posao. U međuvremenu volontira u grupama za ljudska prava.

Nevladine udruge već dulje vrijeme upozoravaju na protuzakonito i grubo vraćanje izbjeglica od strane hrvatske policije. Najviše je medijske pozornosti izazvao slučaj izbjegličke obitelji iz Afganistana koja je pred tri mjeseca navodno vraćena sa hrvatske granice i upućena da se po željezničkoj pruzi vrati do srpske granice, kojom prigodom je na šestogodišnju djevojčicu naletio vlak i smrtno je ranio.

Are you Syrious tvrdi da je njezina obitelj, zajedno sa još jednom izbjegličkom obitelji, još jednom 8. ožujka ilegalno ušla u Hrvatsku, ali da ih je hrvatska policija vratila prema Srbiji, iako su – tvrde – pristupili policiji i zatražili azil.

slobodnaevropa.org

 

Hrvatska pala na dno EU

"Za dom spremni" može ponekad, petokraka nije sporna

Kitarović primila predstavnike srpskih udruženja nestalih

Neizvjesna sudbina zahtjeva srpske manjine

Kitarović: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić/ Plenković: Nema toplo-hladno

Analitičari u Zagrebu: Kolinda loša studentkinja, mediji se takmičili u domoljublju

Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost

Vučić u Zagrebu

Jutarnji list: Nova, smrtonosna balkanska izbeglička ruta

Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Vučićeve posete Zagrebu

Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu jer zamagljuje istoriju

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button