glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Heroina-Devetog-marta skupstina rs oruzane snage
tors Izetbegovic penzioneri1 cerar11 radulovic derbi11

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Hrvatska pala na dno EU

izvor: agencije         foto:                                                                                09.03.2018

branitelji

Reformi u zemlji nema, ali zato branitelji imaju povlašćeni tretman, zaključila je u svom redovnom izveštaju Evropska komisija govoreći o stanju u Hrvatskoj, državi koju je smestila na samo dno Evropske unije. Uz Italiju i Kipar, Hrvatska i dalje ima prekomernu makroekonomsku neuravnoteženost, a nije ništa uradila da brže napreduje. Rast BDP je daleko manji od zemalja u susedstvu, a prognoze ukazuju da će tako biti i narednih godinu, dve.

Ova direktna upozorenja iz Brisela dočekana su kao hladan tuš u Zagrebu, jer se hrvatska vlada već duže vreme hvali rezultatima ostvarenim u poslednje vreme. Predsednica Kolinda Grabar Kitarović je u četvrtak rekla da izveštaj potvrđuje ono što se već zna, da Hrvatska zaostaje i kaska za drugima jer su je pretekle gotovo sve zemlje istočne i srednje Evrope, a po nekim pokazateljima i Rumunija i Bugarska.

Brisel je posebno nezadovoljan što su branitelji povlašćena kategorija koja ima dvostruko veće penzije od "običnih" građana. Veliki novac odlazi na razne privilegije branitelja, umesto da bude korišćen za one kojima je potrebniji. Isto tako, nije sprovedena reforma penzija u celoj zemlji, pa je više penzionera od aktivnih građana. Nema ni reforme javne uprave koja je neefikasna, a zbog nepopularnosti mere, hrvatska vlada ne želi da uvede porez na nekretnine. Nezaposlenost je manja, ali to je rezultat sve većeg odlaska mladih ljudi u inostranstvo.

Sa ekonomskim rastom koji sada ima, Hrvatska jedva može da servisira plaćanje kamata na kredite, a nema govora da bi mogla da uđe u neki pozitivniji ekonomski ciklus. A kriza oko "Agrokora" tek dolazi na naplatu. Trenutno kriza potresa i najveće hrvatske kompanije kao što je riječki "3. maj", "Uljanik" iz Pule, "Petrohemija" iz Kutine i sisačka rafinerija.

Sve to dobro je poznato i u Hrvatskoj, ali su političari i dalje više okrenuti ideološkim temama i raspravama o prošlosti nego unapređenju ekonomije. I dok vlada smatra da Hrvatska ide u dobrom smeru, ankete pokazuju da više od 72 odsto građana smatra obrnuto.

GOLI MODEL U CRKVI

Nakon što je "Dojče film" Berlinske akademije za film i televiziju izazvao skandal u Dubrovniku gde je za potrebe dokumentarca snimljen goli model u crkvi Svetog Ignacija, dubrovački biskup Mate Uzinić najavio je tužbu a vernicima je poslao pismo u kojem ih obaveštava da zbog toga što je crkva oskrnavljena u njoj neće biti bogosluženja dok se "uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom klanjanja".

 

 

"Za dom spremni" može ponekad, petokraka nije sporna

Kitarović primila predstavnike srpskih udruženja nestalih

Neizvjesna sudbina zahtjeva srpske manjine

Kitarović: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić/ Plenković: Nema toplo-hladno

Analitičari u Zagrebu: Kolinda loša studentkinja, mediji se takmičili u domoljublju

Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost

Vučić u Zagrebu

Jutarnji list: Nova, smrtonosna balkanska izbeglička ruta

Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Vučićeve posete Zagrebu

Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu jer zamagljuje istoriju

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button