glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brisel ts1 ebrd
brisel000 migrant3 iper caricin grad filip11 avramovic austrija

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

"Za dom spremni" može ponekad, petokraka nije sporna

izvor: agencije         foto:                                                                                28.02.2018

plenkovic88

Andrej Plenković je rekao da – budući da je pitanje rada tog tela bilo povezano i s konkretnim slučajem HOS-ove ploče koja je bila postavljena u Jasenovcu – jeste i njegov stav isti stavu Komisije, da je pozdrav na toj ploči suprotan Ustavu Republike Hrvatske.

"Jasno je da je i Komisija rekla, a to je čvrst i nedvosmisleno i moj stav, da je pozdrav koji je na toj ploči i koji je registrovan kao deo statutarnih odredaba određenih udruženja koje se vežu za aktivnost HOS-a u 'domovinskom ratu', suprotan Ustavu Republike Hrvatske. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je jasno to rekla u svojim preporukama", rekao je Plenković.

Dodaje da je Komisija uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajući propisanim situacijama ustaški pozdrav ipak može koristiti kao izuzetak uz prethodno pribavljenu dozvolu.

Prema njegovim rečima, "Za dom spremni" u grbu HOS-a se izuzetno može koristiti u situacijama kada je reč o grobljima i mestima gde se obeležava pogibija, gde su učesnici bili pripadnici HOS-a.

Na konstataciju novinara da se u ovoj situaciji dozvoljava nešto što je protivustavno, te koliko daleko se može ići sa tolerisanjem neustvnih stvari, Plenković je da nema ničegašto bi se moglo kvalifikovati na taj način.

"Nema odlazaka daleko, nema nikakvih dilema. Nema ničega što bi se moglo kvalifikovati na taj način. Decidirani smo i jasni: Osuda NDH i svega što ima veze s ustaštvom, tu nema dilema. Ono što ste vi naveli sada i ono što je realnost u poslednjih 30 godina, u okolnostima agresije na Hrvatsku, nešto je što je Komisija prepoznala, ali je isto tako tome pristupila restriktivno, u jasnim okvirima", naveo je Plenković.

Dodaje da to ne znači da hrvatske državne institucije tolerišu nešto što je neustavno.

"To ne znači da institucije hrvatske države tolerišu nešto što je neustavno, nego se temeljno odvaja nešto prema čemu se jasno odredio i Franjo Tuđman još 1992. i nemamo oko toga nikakvih dilema", poručio je hrvatski premijer.

Znači li to da će HOS-ova ploča sa uklesanim ustaškim pokličom biti vraćena u Jasenovac, pitanje je za sada bez odgovora.

Premijer je rekao da dokument koji je dobio od Komisije ima tridesetak stranica i da je podeljen u dve velike celine.

Jedan je, naveo je, opšti okvir koji na racionalan i metodološki način definiše sve ključne pojmove i probleme s kojima se hrvatsko društvo suočavalo za vreme vladavine totalitarnih režima i jasno se određuje prema kulturi sećanja.

Drugi deo dokumenta, dodao je, odnosi se na pravno regulisanje simbola totalitarnih režima i uzima u obzir postojeći ustavni i zakonski okvir u RH.

"Zato ćemo te preporuke temeljno analizirati i videti kako nam mogu pomoći u daljem kreiranju zakonodavnog okvira", rekao je Plenković.

Dodao je da je sve to bilo potrebno da bi se premostile "velike ideološke podele" i da bi se Hrvatska okrenula ka budućnosti i prema tolerantnom i uključivom društvu".

Vlada će, rekao je, proučiti dokumente i u skladu sa procenama preduzimati dalje korake u smislu unapređenja zakonskog okvira.

Plenković je novinarima preporučio da dobro izuče pomenute dokumente.

Kusić: Pozdrav protivustavan

Predsednik Vladine Komisije Hrvoje Kusić prethodno je rekao da izuzetak u korišćenju ustaškog pozdrava ne menja činjenicu da je on protivustavan.

S druge strane, rekao je, svi znamo da su crvena zvezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu simboli koji su bili dvoznačni.

"Oni imaju i negativnu konotaciju u vezi sa kršenjem ljudskih prava i masovnim zločinima, ali imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi, tako da je ovaj deo koji se odnosi na antifašističku borbu nesporan, dok preporuke predviđaju da onaj deo obeležja koji se mogu podvesti pod čl. 39 Ustava, a to je promovisanje mržnje ili nasilje, u tom slučaju on može ostati, ali to je prepušteno zakonodavcu, koji to može urediti zakonskim aktima", rekao je Kusić.

 

 

Kitarović primila predstavnike srpskih udruženja nestalih

Neizvjesna sudbina zahtjeva srpske manjine

Kitarović: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić/ Plenković: Nema toplo-hladno

Analitičari u Zagrebu: Kolinda loša studentkinja, mediji se takmičili u domoljublju

Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost

Vučić u Zagrebu

Jutarnji list: Nova, smrtonosna balkanska izbeglička ruta

Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Vučićeve posete Zagrebu

Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu jer zamagljuje istoriju

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button