glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-zagreb zastave55 vrginmost
novine brisel romi1 mesa1 misa-janketic Sasa Djordjevic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Analitičari u Zagrebu: Kolinda loša studentkinja, mediji se takmičili u domoljublju

izvor: agencije          foto:                                                                                13.02.2018

ZG2

ZAGREB– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je dominantna tema u hrvatskoj javnosti, analizama dominiraju emocije, a tek retki pozivaju na procene dometa njegove posete - kad se slegnu utisci, a po Vučićevom odlasku iz Zagreba.

Analitičar Slaven Letica misli da je dolazak predsednika Srbije u Zagreb dobra vest, ali i ukazuje da Hrvati, kao i drugi mali evropski narodi, imaju problem sa svojim „superlativnim građanima”, pod čim misli na sve one deklarisane kao velike ustaše ili velike partizane, velike komuniste ili velike antikomuniste, velike i najveće Jugoslovene ili Hrvate...

Od trenutka kad je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u službenu posetu Lijepoj Našoj pozvala srpskog predsednika Aleksandra Vučića, samozvani 'superlativni hrvati' na društvenim mrežama i na portalima specijalizovanim za - nazovimo to tako - 'superlativno hrvatstvo' počeli su vikati i bukati kako 'Vučić nije dobrodošao u Hrvatsku'“, napisao je Letica na svom Fejsbuk profilu.

Navodeći da lično ne deli to mišljenje, Letica je dodao:

Možda je Vučić doista metaforički velikosrpski vuk, koji nam u posetu stiže zagrnut u jagnjeću kožu, i možda nije promenio ćud, koju je javno pokazivao 90-tih godina prošlog veka, kad je verbalno velikosrbovao (to je precizniji opis srži njegovog govora od 'četnikovanja') u Glini i Beogradu”.

Kakav god Vučić bio, međutim, on je, kaže Letica, u Hrvatsku došao kao predsednik susedne države s kojom Hrvatska ima mnoštvo nerešenih računa i problema, koje naprosto moramo početi rešavati.

Baš zbog toga dolazak Vučića u Zagreb treba pozdraviti kao, nadamo se, prvi, simbolični i mali korak ka rešavanju tih nerešenih problema i neplaćenih računa”, naveo je.

Rezultati te posete mogu se, kaže, meriti nakon Vučićevog odlaska, a treba se nadati da će „uroditi nekim plodom, makar i vrlo malenim i skromnim”.

Analitičar Žarko Puhovski je za RTL ocenio da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović „nastupala potpuno preplašeno, panično”.

Neko ko napiše na rukav 'hrabrost' liči na lošeg studenta ili studentkinju, koja ide na ispit, a nije sigurna da dovoljno zna i onda, kao, podržava samu sebe. Dakle, ona je pola dana mislila 'što će mi reći Vučić', a onda je drugih pola dana mislila što će reći Bujanec. I tu je onda nekako lepršala između. Sebe je dovela u poziciju da joj Vučić paternalistički kaže 'dobra si, mala, nisam to od tebe očekivao, ali dobro si se držala'“, smatra Puhovski.

Podsetio je da su u Zagrebu bile demonstracije i kada je dolazio bivši predsednik SAD-a Džordž Buš, i ne vidi problem u tome.

Ono što, dodao je, on vidi kao problem je jedna vrsta „patriotskog festivala”.

HRT i N1 su se takmičili u patriotizmu. Svi portali, s delomično izuzetkom Jutarnjeg lista, su se takmičili u domoljublju, a niko nije postavio pitanje - ok, je li bilo kakvih greha na našoj strani? Kada se govori na kraju rata 'Hrvatska je bila napadnuta' i tu nema spora, Hrvatska je pobedila, nema spora, ali da su baš sve stvari na našoj strani bile čiste - ne bi se moglo ozbiljno govoriti”, zaključio je Žarko Puhovski.

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor smatra da je Vučić u Hrvatskoj „odradio sebi dobar PR posao”.

Vučiću je to, tvrdi, važno, jer želi pojačati tempo u pregovorima za ulazak u EU, odnosno ostaviti bolji utisak kao mirotvorac i kao čovek okrenut budućnosti.

Ponovila je da smatra da bi Vučić trebalo da se izvini zbog „velikosrpske ideje, zbog govora u Glini, zbog govora o potezu Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica kao crti od koje bi trebalo amputirati Hrvatsku”.

HDZ-ov saborski zastupnik i predsednik HVIDR-e Josip Đakić i penzionisani general Željko Sačić izjavili su da su zgroženi izjavom predsednice koja je učesnike protesta protiv posete Vučića nazvala „političkim marginalcima”.

Na večeri je, kažu opet govorila o protestima i izvinila se Vučiću i delegaciji Srbije ako su doživeli neku neugodnost.

Nije joj to trebalo”, rekao je Đakić.

A jedan od organizatora protesta Sačić je na svom Fejsbuku zapitao:

Predsednice, što Vam bi?! Pa Vi ste heroje iz Domovinskog rata, hrvatske heroje i ratnike, pravdoljubive i istinoljubive ljude, stradalnike i hrvatsku žrtvu grubo oklevetali, jer smo svi mi po Vama marginalci s ruba političkog spektra i s ruba bilo kakvog razmišljanja. Pa kako Vas nije stid i sramh.

 

 

Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost

Vučić u Zagrebu

Jutarnji list: Nova, smrtonosna balkanska izbeglička ruta

Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Vučićeve posete Zagrebu

Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu jer zamagljuje istoriju

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

Badnje veče obeleženo u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji/Papa Franja čestitao Božić pravoslavnim vernicima

Spor Slovenije i Hrvatske: Bez incidenata, bez rješenja

Pejčinović: Hrvatska će odgovoriti svim raspoloživim sredstvima

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

Hrvatska pozvala Sloveniju da ne poseže za jednostranim merama

Mediji: Umro Slobodan Praljak nakon što je popio otrov u sudnici

Haški sud: Postojao udruženi zločinački poduhvat s Tuđmanom na čelu

Sabor se sprema da zakonom Srbiju proglasi za agresora

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button