glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Aleksandar-Vucic dodik-4 suzavac
vlada1 Aleksandar Vucic ejdus boza4 selekcija omic i singlton

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Strazbur ne da srpsku imovinu u Hrvatskoj

izvor: agencije  foto:                                                                                                                22.03.2018

 

Evropski-sud-za-ljudska-prava

Imovina Srbije i srpskih firmi u Hrvatskoj vredna je oko dve milijarde evra, a Evropski sud za ljudska prava nedavno je proglasio nedopuštenom predstavku „Mladost turista“ u slučaju potraživanja zemljišta i turističkih objekata u mestu Tisno u Hrvatskoj, rečeno je juče na konferenciji za novinare u Beogradu.

Hrvatska slavi ovu odluku suda u Strazburu jer smatra da će od sada svaki takav slučaj biti rešen pozitivno za Hrvatsku, koja je srpsku imovinu prenela u svoju državnu svojinu. Preko 60 srbijanskih i bosanskih firmi vode skupocene postupke pred hrvatskim sudovima – rekao je advokat Zoran Ristić.

Već godinama hrvatski sudovi donose odluke ne obazirući se na Sporazum o sukcesiji, kojim se Hrvatska obavezala da će priznati prava na imovinu i vratiti ta prava u prvobitno stanje kakvo je bilo na dan 31. decembra 1990. godine.

Zahtev „Mladost turista“g odbili su sa obrazloženjem da je neophodno sačiniti bilateralni sporazum između Srbije i Hrvatske. Evropski sud je naveo da je Hrvatska ratifikovala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima 1997. godine, a imovinu je oduzela 1992. godine.

Sud je zauzeo neshvatljiv stav da Sporazum o sukcesiji ne može direktno da se primeni bez prethodno zaključenog bilateralnog sporazuma, a to nije obavezno – rekla je advokat Rajna Andrić.

Podsetila je da Srbija nikada nije oduzela imovinu hrvatskih firmi i da postoji nekoliko odluka kojima je hrvatska imovina u Srbiji vraćena vlasnicima.

Advokat Minja Nikolić rekao je da bi za eventualno zaključivanje bilateralnog sporazuma sa Hrvatskom bilo nadležno Ministarstvo pravde ili Ministarstvo finansija.

 

 

Raspisan Konkurs za programe u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Konkursi za sufinansiranje projekata organizacija iz dijaspore i regiona

Opštine na jugu Srbije pri vrhu po broju vraćenih u procesu readmisije

Dačić naložio hitnu kontrolu po ambasadama

Konkursi Ministarstva kulture i informisanja

Odbor o unapređenju prava manjina u Srbiji i Hrvatskoj

Kakvi su odjeci izložbe o Jasenovcu u UN

Izložba „Jasenovac - pravo na nezaborav" u UN

Zašto se u pasošu menja oznaka državljanstva?

Kakva je sudbina imovine srpskih firmi u Hrvatskoj?

Odalović: Od 123 objekta SFRJ u inostranstvu, bivše republike treba da podele još 51 objekat

Investicioni i poslovni centar srpske dijaspore počinje sa radom

Asimilacija Srba u Hrvaskoj izvesnija od očuvanja identiteta

Reciprocitet u kontaktima stranih diplomata

Srbija kupuje zgrade za ambasade

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button