glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-u-bugarskoj parlament11 sda11
novac mancevski11 14Fest sale444 cvetkovic555 plz-par

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kitarović primila predstavnike srpskih udruženja nestalih

izvor: evn         foto:  vn                                                                              23.02.2018

kitarovic-roditelji

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete Zagrebu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.


Kako se navodi u saopštenju Kancelarije hrvatske predsednice, glavna tema sastanka bilo je pitanje rešavanja sudbine osoba srpske nacionalnosti, nestalih na području Hrvatske tokom rata u toj zemlji. "Polazeći najpre od prava porodica da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsednica Grabar-Kitarović istakla je snažnu podršku Hrvatske i istrajnu ličnu predanost u rešavanju ovog pitanja. Kazala je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje, te da veruje kako će dijalog omogućiti jedan pozitivan iskorak", navodi se u saopštenju.

Pored Grabar-Kitarović, sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici bezbednosno-obaveštajnih agencija Hrvatske, dodaje se u saopštenju.


Kako se navodi, sastanku je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić.

U saopštenju se dodaje da je ambasada izvestila hrvatsku predsednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvetljavanju sudbina nestalih.

Tokom razgovora je naglašena nužnost saradnje svih uključenih i izražena nada obe strane da će predstojeći meseci doneti napredak kako bi se neizvesnost porodica privela kraju, ističe se u saopštenju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić preneo je šta je do sada učinjeno, te je naznačio spremnost kontinuirane saradnje o pitanjima koja su istakli predstavnici udruženja nestalih, dodaje se u saopštenju, prenela je Hina.

Prošle sedmice u Beogradu je predsednik Srbije primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine, rekla je ranije novinarima u Beogradu predsednica Saveza udruženja porodica nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Do susreta Vučića sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih došlo je neposredno nakon što je predsednik Srbije boravio u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj na poziv hrvatske koleginice.

novosti.rs

 

Neizvjesna sudbina zahtjeva srpske manjine

Kitarović: Vučić s kojim sam ja razgovarala je evropski Vučić/ Plenković: Nema toplo-hladno

Analitičari u Zagrebu: Kolinda loša studentkinja, mediji se takmičili u domoljublju

Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, sem u pogledu na budućnost

Vučić u Zagrebu

Jutarnji list: Nova, smrtonosna balkanska izbeglička ruta

Izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu Vučićeve posete Zagrebu

Direktor Svetskog jevrejskog kongresa kritikuje postavku u Jasenovcu jer zamagljuje istoriju

Zagreb i zvanično protiv izložbe u Jasenovcu/Plenković: Sačuvati sećanje na tragediju jevrejskog naroda

Nemački radio: U Hrvatskoj vlada klima mržnje i zastrašivanja

Zagreb šuti o 'vrućem krumpiru' iz Ljubljane

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button