glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament zastave piran88
pasos2 rts kusta333 uzice srb-cro1 lesor

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Karikatura političkog života u BiH

izvor: rse  foto: rfe                                                                                                      12.01..2018.

mile555 

Posjeta delegacije Južne Osetije Republici Srpskoj, prisustvo na proslavi "Dana Republike" i sporazum o saradnji uzrokovali su negodovanje Gruzije koja je tražila od Bosne i Hercegovine u protestnom pismu da se izjasni po ovom pitanju.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH kažu da nisu krivi za diplomatski skandal, te da ovo narušava samo ugled Republike Srpske, dok analitičari sporazum koji je potpisan u Banjaluci ocjenjuju kao blamažu.

Nakon što je delegacija samoproglašene Republike Južne Osetije na čelu sa predsjednikom Anatolijem Bibilovim prisustvovala obilježavanju 9. januara, "Dana Republike Srpske", u Banjaluci je potpisan i sporazum o saradnji Republike Srpske i Južne Osetije.

Sporazum su potpisali Ministarstvo za ekonomsku saradnju i regionalne odnose Republike Srpske i Ministarstvo spoljnih poslova Јužne Osetije.

Svemu se usprotivila Gruzija, od koje se jednostrano otcijepila Osetija, i uputila protestno pismo BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je kako delegacija Osetije nije bila u posjeti BiH već Republici Srpskoj, te smatra da Gruzija nije prijateljski nastrojena prema ovom entitetu, iako je, kako kaže, RS prijateljski nastrojena prema njima. I pored toga smatra da je saradanja sa legitimnim Republikama (Osetija jednostrano proglasila nezavisnot od Gruzije prije 27 godina) sasvim pristojna i normalna komunikacija.

"Smatram potpuno legitimnim da sarađujemo sa institucijama Južne Osetije tražeći zajedničke moguće korake naše saradnje u budućnosti. Naravno rezultat te saradnje je i potpisani sporazum dva mininistarstva", poručuje Dodik.

Na istom tragu je i predsjednik samoproglašene Republike Južne Osetije Anatolij Bibilov, koji smatra da zvaničnici Gruzije nisu doboro obavješteni, jer kako kaže oni su u posjeti Republici Srpskoj, a ne Bosni i Hercegovini, te dodaje da ne prima naređenja od Gruzije.

"Kako bismo razvijali međusobne odnose sa onim narodima koje mi smatramo prijateljskim, i u političkom i ekonomskom i svakom drugom odnosu, mi ne moramo za to da tražimo dozvolu, pogotovo ne od Gruzije koja je nedavno bukvalno uništavala narod Južne Osetije", rekao je predsjednik Južne Osetije, Anatolij Bibilov.

A šta je to potpisano, kakva saradnja i u kojim oblastima pokušao je da objasni ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić.

"U oblasti ekonomije, sporta, kulture obrazovanja i za sve one oblasti koje naknadno možemo da definišemo, odnosno za koje postoji interes, koje će imati interes sa obe strane", rekao je Klokić.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kaže da je Gruzija uputila protestnu notu zbog posjete Bibilova Republici Srpskoj, te da im je poslat odgovor sa pojašnjenjem o čemu se radi, te je izrazio nadu da taj događaj neće utjecati na odnose dvije zemlje.

Crnadak je istakaoᅠda je jedina poslijedica ovdje derogiranje ugleda Republike Srpske u međunarodnim odnosima:

"U istu ravan stavljena je Republika Srpska koju podržavaju i koju su priznale i nju i njene institucije sve zemlje Ujedinjenih nacija sa jednom regijom sumnjivog međunarodnog značaja i položaja veličine otprilike Prnjavora i to nije nešto što treba Republici Srpskoj", naveo je Crnadak.

Crnadak dodaje da Republika Srpska može imati mnogo bolje međunarodne odnose.

"Zašto nismo imali predsjednika Bavarske, Lombardije, Katalonije, snažnijih regija u snažnijim zemljama nego ovo što smo imali. Ovo je nanijelo štetu Republici Srpskoj", rekao je bosanskohercegovački šef diplomatije.

Profesor Miodrag Živanović kaže da je posjeta delegacije Južne Osetije i potpisani sporazum blamaža svih koji ovde žive i više liči na karikaturu političkog života Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina, sudeći ne samo prema ovom činu već i ranije, više ne postoji, ona postoji samo u svojim dijelovima, jer to bi svaka normalna država naravno osudila, ali države nema i ovaj događaj predstavlja karikaturu da više Republika Srpska nema sa kim ni razgovarati, nego sa onima koji su predstavnici jedne nepriznate države. To jednostavno nije primjereno savremenom svijetu i nije primjereno ni htjenjima nas koji ovde živimo i institucija koje rade na tome da idemo u Evropsku uniju, pa kako ćemo ići takvi", poručuje Živanović

S obzirom da je delegacija Južne osetije bila prisutna i na obilježavanju 9. januara, "Dana Republike Srpske", koji je osporio Ustavni sud BiH, Milorad Dodik najavljuje nastavak saradnje i posjetu Južnoj Osetiji za njihov dan Republike.

Južna Osetija proglasila je nezavisnost od Gruzije prije 27 godina, a od tada su je osim Rusije priznale još Venecuela, Nikaragva i Nauru.

slobodnaevropa.org

 

Dječije 'igre državnosti'

Ivanić: Nedostatak saradnje sa institucijama Republike Srpske

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

Srbija donirala Srebrenici milion evra

Dodik: Najveći uspeh je što smo se oduprli centralizaciji BiH

Svaki 10. građanin BiH ima oružje po zakonu!

Dodik prijeti blokadom NATO puta BiH

Ivanić: Važno da bar političke odnose vratimo u normalu

Incko: Neće biti prekrajanja granica BiH, referendum je crvena linija

Federalna BiH proslavlja Dan državnosti, RS negira praznik

Dodik: General Mladić je istinski heroj i patriota

Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora/Advokat Lukić: Mladić nije bio u Srebrenici u vreme zločina

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

RS : 29.070 srpskih žrtava rata u BiH od 1991- 95

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button