glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

napredak skoplje_3 nato1
Aleksandar-Vucic fake news skupstina666 festival-nauke dijalog derbi-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Svaki 10. građanin BiH ima oružje po zakonu!

izvor: evn  foto: vn                                                                                                          23.12.2017.

oruzje1 

U Bosni i Hercegovini registrovano je 341.324 komada oružja. Kako je Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja BiH izračunao, to znači da oko 10,4 odsto građana ima isprave o oružju, ili da svaki deseti građanin u BiH ima oružje po zakonu!

- U Federaciji BiH prebrojali smo 168.548 komada oružja, u Republici Srpskoj 168.550, a u Brčko distriktu 4.226 komada. Od kantonalnih MUP, u Tuzlanskom kantonu je najveći broj legalno registrovanog oružja - 37.415 komada - kaže Ermin Pešto, predsedavajući ovog Koordinacionog odbora i zamenik ministra bezbednosti BiH.

Procenjuje se, naglasio je on, da je u BiH u nelegalnom posedu između 150.000 i 750.000 komada malog i lakog oružja.

Sociolog Ivan Šijaković kaže, za "Novosti", da problem društva u BiH nije zakonito oružje koje poseduju građani, već upravo ono nelegalno kojeg ima duplo više nego legalnog.

- Zbog ogromne količine nelegalnog oružja u BiH imamo i problem sa kriminalom, jer osobe iz kriminalnog miljea, nažalost, lako dolaze do tog nelegalnog oružja. Osim toga, nelegalno oružje je dostupno i mlađoj generaciji. BiH mora ozbiljno da poradi na zakonu o posedovanju oružja i da uvede oštrije kazne za građane ako se kod njih pronađe nelegalno oružje. Samo oštrijim kaznama može se suzbiti i posedovanje nelegalnog oružja - kaže Šijaković.

Kad se govori o prikupljanju i uništavanju oružja u BiH, tokom 2017. godine realizovane su tri velike akcije u okviru kojih je prikupljen i uništen 10.801 komad i deo oružja, što u odnosu na ranije godine predstavlja izuzetan rezultat.

Upoređujući ovogodišnji rezultat sa onima ranijih godina, Ermin Pešto je napomenuo da je od 2013. do 2016. godine, kad je sprovođena koordinisana kampanja podizanja svesti građana na prikupljanju i zbrinjavanju nezakonitog naoružanja, širom BiH ukupno prikupljeno i uništeno više od 11.000 komada i delova malog i lakog oružja.

Akcije prikupljanja i uništavanja naoružanja tokom 2017. godine sprovedene su u aprilu, julu i decembru uz podršku Evropske komisije, UNDP i Regionalnog centra za kontrolu lakog i malog naoružanja Sisak.

- Realizacijom tih akcija dat je veliki doprinos poboljšanju celokupne stabilnosti u BiH i regionu. Prikupljanje i uništavanje ove količine malog i lakog oružja rezultat je uspešnog rada svih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine naoružanjem - rekao je Pešto.

Kad je reč o zakonima koji regulišu legalno posedovanje naoružanja, zamenik ministra bezbednosti je napomenuo da je BiH specifična i da 12 zakona reguliše pitanje oružja u posedu građana, od kojih je devet usklađeno sa direktivama EU.

Rukovodilac Sektora UNDP za pravdu i bezbednost Slobodan Tadić naglasio je da je BiH lider u regionu kad je reč o strateškim dokumentima o pitanju kontrole malog i lakog naoružanja.

Tadić je istakao da UNDP podržava sve reformske procese koje sprovode Ministarstvo odbrane i Ministarstvo bezbednosti i angažovan je na kontroli naoružanja u BiH.


UNIŠTENO 14.000 TONA 

UNDP sa Ministarstvom odbrane BiH radi na uništavanju viškova nestabilne municije u BiH putem domaćih kapaciteta i regionalne saradnje, a u proteklih 10 godina u BiH je uništeno više od 14.000 tona viška nestabilne municije.

novosti.rs

 

Dodik prijeti blokadom NATO puta BiH

Ivanić: Važno da bar političke odnose vratimo u normalu

Incko: Neće biti prekrajanja granica BiH, referendum je crvena linija

Federalna BiH proslavlja Dan državnosti, RS negira praznik

Dodik: General Mladić je istinski heroj i patriota

Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora/Advokat Lukić: Mladić nije bio u Srebrenici u vreme zločina

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

RS : 29.070 srpskih žrtava rata u BiH od 1991- 95

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button