glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

bih3 brisel6 ratari
krsko zatvor Mileta leptir marina krunic777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost

izvor: rse  foto:   rfe                                                                                                       09.01..2018.

rs plakat 

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je danas - na Dan RS koji se obilježava uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je neustavan - kako je cilj što veća samostalnost tog bh. entiteta. 

"Naš cilj je što veća mogućnost samostalnosti Republike Srpske i u tom pravcu se krećemo, i to je legitiman politički cilj. Sa druge strane Bosna i Hercegovina ima cilj, odnosno Bošnjaci zajedno sa strancima, da je učine što više centralizovanom i unitarizovanom zemljom, ali ta su dva koncepta prosto nespojiva", rekao je jutros Dodik za Radio televiziju Srbije. 

Dodik je ocijenio da Republika Srpska danas djeluje neupitno kao "trajna kategorija za srpski narod", kao i da ljudi koji tu žive artikulišu ideje slobodarstva i slobode o kojoj su sanjali mnogi. 

"Mi smo u potrebi da se izborimo za naša stečena prava i moramo da prekinemo nit u kojoj smo ratove dobijali, a gubili za zelenim stolom, mi hoćemo da za zelenim stolom dobijemo i zadržimo naša prava", istakao je predsednik RS.

On je dodao da Republika Srpska ima sa Srbijom odličnu saradnju i razumijevanje i da nema nikakvog političkog pritiska koji bi bio arogantan i ciničan. 

"Novo u istoriji je patriotizam koji Srbija iskazuje prema RS i zajedno sa Republikom Srpskom, gradeći jedan prostor slobode za sve", rekao je Dodik. 

Na obilježavanju Dana RS danas, međutim, nema predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, niti premijerke Ane Brnabić, a prisutan je ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane.

U Banjaluci je i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, a zanimljivo je da je na obilježavanje Dana RS stigao Anatolij Bibilov, lider Južne Osetije, koju je nedavno austrijski diplomata i političar, te bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch, uporedio sa RS.

"RS pod vodstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolirana te je dovedena u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope", rekao je Petritsch.

Ustavni sud BiH 2015. godine utvrdio je da je 9. januar kao praznik neustavan, jer je diskriminatorski prema građanima tog bh. entiteta koji nisu Srbi.

I referendum o 9. januaru, proveden u septembru 2016. godine, na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se ovaj datum i dalje obilježava kao Dan RS-a, Ustavni sud BiH takođe je osporio.

Nakon toga Narodna skupština RS-a je u oktobru 2016. godine usvojila Zakon o Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

Taj zakon će pred Ustavnim sudom BiH, kako je juče dogovoreno, osporiti zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a i delegati u Vijeću naroda tog entiteta iz koalicije Domovina (Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost).

"Smatramo da je neprihvatljivo da se nastavi obilježavati jednostrano 9. januar kao dan entiteta. Imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH koje je jasno rekla da se taj datum ne može obilježavati kao entitski praznik i imajući uvidu stav Venecijanske komisije, smatramo da je neprihvatljivo to činiti u budućnosti", kazao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Ovogodišnje obilježavanje 9. januara obilježio je politički sukob predsjednika RS Milorada Dodika i srpskog član Predsjedništva BiH Mladena Ivanića oko učešća pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Nezadovoljan prošlogodišnjim učešćem srpskih pripadnika OSBiH, Dodik je poručio da ove godine nisu poželjni.

slobodnaevropa.org

 

Prvi korak BiH prema fondovima EU

Ivanić: Nisam optimista da će 2018. biti bolja godina za BiH

Srbija donirala Srebrenici milion evra

Dodik: Najveći uspeh je što smo se oduprli centralizaciji BiH

Svaki 10. građanin BiH ima oružje po zakonu!

Dodik prijeti blokadom NATO puta BiH

Ivanić: Važno da bar političke odnose vratimo u normalu

Incko: Neće biti prekrajanja granica BiH, referendum je crvena linija

Federalna BiH proslavlja Dan državnosti, RS negira praznik

Dodik: General Mladić je istinski heroj i patriota

Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora/Advokat Lukić: Mladić nije bio u Srebrenici u vreme zločina

Dodik: Nisam protiv nezavisnosti Kosova, to je na Beogradu

Blokada institucija BiH kao odgovor Izetbegoviću?

RS : 29.070 srpskih žrtava rata u BiH od 1991- 95

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button