glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

skupstina kosova 2 makedonija11 vlada kosova
eps srpska kuca4 Dacic u vijetnamu Zagadjenje ljubisa bogdan888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

RS opterećena dugovima

izvor: evn     foto:  vn                                                                                                                     09.09.2017.

dugovi 

BANjALUKA - "Železnice" Republike Srpske poslednji put poslovale su sa dobitkom 2005. godine i ta dobit iznosila je dva miliona. Od tada do danas njihov dobitak je prerastao u kumulativni gubitak od 240.000.000 KM, a samo u prošloj godini on je iznosio 30.000.000 KM. Godine 2005. ukupan prihod "Železnica" bio je 4,3 puta veći od kratkoročnih obaveza, a na kraju 2016. potpuno obrnuto, prihod "Železnica" je manji od kreatkoročnih obaveza 3,3 puta, podaci su koje je tokom predaje trećeg po redu zahteva opozicije o upravljanju javnim preduzećima RS izneo predsednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

- "Elektroprivreda" u odnosu na 2005. povećala je obaveze za 270.000.000, i to sa 550.000.000 KM na 821.000.000 na kraju 2014. godine. Četiri javna preduzeća su ispunila sve uslove za stečaj, a jednom je već i pokrenut, u "Robnim rezervama", čiji su gubici za oko 13 miliona KM veći od kapitala - rekao je Čavić i dodao da su obećanja premijerke Željke Cvijanović iz 2014, koja su se odnosila na reformu javnih preduzeća, ostala samo prazno slovo na papiru.

Kada je u pitanju "Elektroprivreda RS", rekao je da gotovo sva elektroprivredna preduzeća imaju gubitke, ali da se godišnji finansijski izveštaji "friziraju".

U "Šumama RS", kako je rekao, postoji 2.000 radnika viška ako se gledaju standardi poslovanja, a u očajnom su finansijskom stanju i "Pošte RS", gde za bruto plate zaposlenih ide oko 70 odsto sredstava tog javnog preduzeća.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo je naglasio da je osnovni problem javnih preduzeća to što ih vlast posmatra kao stranački plen, ali sve na kraju plate građani.

- Tražimo odgovornost za propast "Robnih rezervi", kao i zbog haosa u "Šumama", bezvlašća u "Železnicama" - rekao je Brčkalo.

Poslanik SDS-a Nada Planinčević smatra da je ovaj zahtev legalan i legitimni mehanizam opozicije da vlast prihvati raspravu o stanju u pojedinim segmentima društva u RS. Podsetimo, opozicija je u proteklom periodu predala skupštini dve interpelacije, tj. dva zahteva Vladi, o teškom ekonomskom i stanju u penzionom sistemu, ali su iz vladajuće koalicije već najavili da neće prihvatiti skupštinsku raspravu o ovim dokumentima.

KRIVIČNE PRIJAVE

Dragan Čavić je ponovio da će u narednih 10 dana podneti krivične prijave protiv odgovornih lica koja su sprečila objavljivanje u Službenom glasniku odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, iako ga od toga, kako tvrdi, odgovaraju pojedine zapadne diplomate, ne preciziravši koje.

 

novosti.rs

 

Forin Afers: Sledeća meta Rusije na Balkanu je BiH

Iz RS otišlo 100.000 ljudi!

Umiru bez sopstvenog krova

Nakon odluke USBiH o vojnoj imovini: Bez političkog jedinstva u RS

Dodik: Što pre održati referendum u RS o NATO

Rat stranaka u RS oko zasluga za ruski dug i hrvatske takse

Pola RS nerazvijeno

Dodik: Pišem plan za opstanak Srba sa Vučićem

Ivanić: Neće BIH skoro u NATO

Sve više otpada na trpezama RS!

Ivanić: Ne bih se igrao referendumom

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button