glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

erdogan u srbiji eu_posao sastanak
skoplje 4 migranti888 Vinca1 partizan22 mos srbija-0000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

'Novi Pazar je moj zavičaj' 

izvor: rse  foto:  rfe                                                                                                                       11.10.2017.

erdogan 

Drugog dana posete Srbiji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u Novom Pazaru, zajedno sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Turske je iz Beograda došao helikopterom, a na dočeku se okupilo više hiljada ljudi.

"Znam da neću biti pozdravljen ni upola kao Redžep Tajip Erdogan ali imam dovoljno hrabrosti da vam kažem da sam radio i radim najbolje što mogu i u interesu svih građana bilo koje vere i nacije", rekao je Vučić pred okupljenima.

Poručio je da će se narednih meseci krenuti u izradu projekta za put Požega-Boljare koji će sa Beogradom, Sarajevom i Podgoricom povezati taj deo Srbije.

Okupljenima se obratio i Redžep Tajip Erdogan, porukom da će Turska pružiti podršku svim aktivnostima za ekonomski i socijalni razvoj Sandžaka.

Erdogan je rekao da je Sandžak jedan od najbitnijih mostova koji povezuju Srbiju i Tursku i da se ta jaka veza najbolje odrazila i na razvoj bilateralnih odnosa dve zemlje, te da će se u narednom periodu potruditi da se te veze i dalje razvijaju.

"Ova zajednica i jedinstvo najbolje pokazuje koliko kao narod imamo potrebu za mirom i blagostanjem. Nadam se da nas nacije ne smeju odvajati, već da nas Srbija treba spajati", rekao je turski predsednik.

Zahvalio je i na podršci koju su Srbija i Aleksandar Vučić dali tokom pokušaja državnog udara u Turskoj i između ostalog recitovao reči pesme "Kad pogledam sa bedema".

"Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najlepša je Altun-alem džamija".

Kako je rekao, dočekan je sa prisnošću i toplinom i da su se u celoj Srbiji osećao kao kod kuće.

Predsednici Srbije i Turske prethodno su se sastali sa gradonačelnicima i predsednicima opština Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

U najvećem gradu sandžačke regije, u kojoj je i najveće prisustvo bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, još pre dva dana istaknute su pozdravni plakati i bilbordi za turskog predsednika.

Primećene su i fotografije protiv Erdoganovog glavnog oponenta Fethulaha Gulena, koji je u emigraciji u Sjedinjenim Državama.

Dvodnevna poseta turskog predsednika Srbiji zvanično je počela u utorak u Beogradu, sastankom sa Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

Nakon tet-a-tet sastanka dvojice predsednika, održan je i sastanak državnih delegacija Srbije i Turske, koje su predvodili Vučić i Erdogan.

Poseta turskog predsednika, koji je u ponedeljak uveče stigao u Srbiju, najavljena je kao važan događaj za povećanje obima ekonomske saradnje dve zemlje.

U velikoj delegaciji, osim 185 privrednika je i osam turskih ministara.

slobodnaevropa.org

 

Analitičari: Migovi možda neće leteti do sredine 2018.

Danas: Ako Đilas bude kandidat možda i parlamentarni izbori

Balkan Barometar: Sve više gradjana regiona sumnja da će ući u EU

Erdogan u Beogradu, Balkan u turskim planovima

Vučić o presudi Oriću: Uzdržimo se od teških reči/Dačić: Ima li kraja bezobrazluku

Koliko će ljudi moći da glasa na beogradskim izborima?

Srbija uspešno sarađuje sa NATO, ali se to ne vidi u medijima

Sto dana Vlade Srbije - od gej premijerke do tetke u Kanadi

Fridom haus: Vapaj za pomoć srpskih nezavisnih medija

Sa skupa u Beogradu zatraženo da se obezbedi održavanje fer izbora

Vučić: Saradnja sa Hrvatskom, ali bez poniženja srpskog naroda

Katalonija budi vojvođanske duhove

Pred Srbijom još mnogo rada u okviru poglavlja 28

Godišnjica demokratskih promena

Polovni ruski MiG-ovi stigli u Srbiju

Sazvane hitne konsultacije zbog saopštenja EK o KiM i Kataloniji/Katalonija: 90 odsto glasova za nezavisnost

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button