glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

vucic sa migranti3333 veselji
tabla44 brcko vojska Zagadjenje rekvijem za1 uefa

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Forin Afers: Sledeća meta Rusije na Balkanu je BiH

izvor: agencije     foto:                                                                                                                        07.09.2017.

foreign-affairs 

SARAJEVO/VAŠINGTON - Planovi i uticaj Rusije na Balkan česta je tema zapadnih medija, pa tako ugledni magazin Forin afers piše o uticaju Moskve na, kako navode, buran proces integrisanja zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO, navodeći da im je „sledeća meta” u strateškom centru regiona - Bosni i Hercegovini.

Cilj Moskve je, tvrdi ovaj magazin, držati BiH van NATO i EU, uz pomoć savezništva sa predsednikom Republike Srpske i aktuelnim predsedavajućim predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Plan Rusije za Bosnu će se oblikovati dva glavna faktora. Prvi je dugogodišnji odnos Kremlja sa Miloradom Dodikom, secesionističkim predsednikom Republike Srpske, autonomnog regiona u kojem dominiraju Srbi. Drugi, još alarmantniji faktor je veza između Moskve i Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsedništva BiH i predsednika HDZ BiH, predstavništva Hrvatske demokratske zajednice, aktuelne vladajuće stranke u Zagrebu”, piše Forin afers, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

U tekstu, autora Jasmina Mujanovića, se navodi da je cilj Rusije jednostavan - držati BiH van NATO i EU, nastojeći osigurati da zemlja ostane etnički podeljena u srcu Balkana.

Prema tome, Rusija traži saveznika sa Dodikom i Čovićem, dvojicom najvećih šampiona etničkih podela uzročnika nefunkcionalnosti u BiH”, tvrdi Mujanović.

Za Dodika je naveo da je Rusiji najvažniji u regionu, važniji, kako se navodi, i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za kojeg kaže da je dugogodišnji saveznik Kremlja.

Dodik je lider na Balkanu koji najglasnije o uzdiže ruske interese, izražavajući neslaganje prema NATO-u, EU, a posebno prema uticaju SAD-a na Balkanu. Tokom protekle tri godine Dodik je postao čest posetilac Moskve, a ekonomska situacija u njegovom entitetu, što više lobira za rusku finansijsku pomoć, postaje još gora”, navodi se.

Kao primer Mujanović navodi nedavnu ruska otplatu duga u vrednosti od 125 miliona dolara Bosni je, prvenstveno, od životnog značaja za Dodika, koji je, podseća , u januaru došao pod sankcije SAD zbog sprovođenja neustavnog referendumom krajem 2016. godine, a što u „Vašingtonu smatraju namernim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz ignorisanje ponovljenih odluka Ustavnog suda BiH, kojim je službeni praznik osnivanja entiteta RS proglašen diskriminatorskim za nesrpsko stanovništvo”.

Čovića opisuje kao „znatno nebuloznu figuru” kojeg je, kako se navodi, teško odvojiti od njegovih dobrotvoraca u Zagrebu.

Mujanović tvrdi da Dodik vidi Čovića kao saveznika u nastojanju da potkopa pokušaje državne vlasti BiH i njegovih saveznika u Briselu i Vašingtonu da stvore efikasniju i racionalnu državu, koja danas ima 14 različitih nivoa vlasti na manje od četiri miliona stanovnika”.

Ističe se da je to kontekst u kojem se iznenada pojavila Rusija, kao žestok zagovornik onoga što HDZ BiH naziva „hrvatsko samoopredeljenje”, ali da se promenilo i zagrebačko nominalno protivljenje potezima Moskve na Balkanu.

Hrvatska je u propasti zbog najgore političke i ekonomske krize od nezavisnosti. Agrokor, jedna od najvećih kompanija na zapadnom Balkanu i kičma hrvatske privrede, je na pragu kolapsa. Ukoliko padne, apsolutno će uništiti i zemlju i region u celini”, navodi se dalje i dodaje:

Čeka iz prikrajka ruska državna Sberbanka, koja se pojavila kao najagresivniji kreditor Agrokora. Drugim rečima, Moskva je spremna zauzeti veliki deo hrvatske privrede, a Zagreb to zna. Umesto da bude besan protiv ruskog uticaja na Balkanu, Hrvatska će postati sledeća domina Moskve; ublažavajući kritiku na aktivnosti Kremlja u regionu, u zamenu za povoljne uslove u pogledu finansijske krize u zemlji”.

 

 

Iz RS otišlo 100.000 ljudi!

Umiru bez sopstvenog krova

Nakon odluke USBiH o vojnoj imovini: Bez političkog jedinstva u RS

Dodik: Što pre održati referendum u RS o NATO

Rat stranaka u RS oko zasluga za ruski dug i hrvatske takse

Pola RS nerazvijeno

Dodik: Pišem plan za opstanak Srba sa Vučićem

Ivanić: Neće BIH skoro u NATO

Sve više otpada na trpezama RS!

Ivanić: Ne bih se igrao referendumom

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

Kojim putem do brze ceste Sarajevo – Beograd

RS neće plan o sigurnim foteljama: BiH odbila "rotaciju" ministara

Političke i druge zaobilaznice na autocestama BiH

Nezavisne novine: Ko će umesto Dodika a ko umesto Ivanića?

Dodikove crvene linije

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS/ Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Zajednički stav Dodika i Čovića u Mostaru : Savet ministara BiH bez podrške

'Neko će odgovarati i za srpske žrtve'

Vlada RS izolovala BiH iz regionalnih željeznica

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button