glavniBanner
Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi Banner468x60-naslovna-drugi

 

Homepage Übersetzung  

ep_ dacic2 sobranje11
Aleksandar Vucic dreamworks ana3333 kineski kulturni centar sale 111 srbija55555

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Opozicioni juriš na Dodika

izvor: rse     foto:  rfe                                                                                                                    13.09.2017.

skupstina_9 

Opozicija u Republici Srpskoj je napravila pravi nenasilni bunt u entitetskoj Skupštini zbog toga što je iz dnevnog reda zasjedanja izbačena tačka koja govori o revizorskom izvještaju o budžetu Republike Srpske za prošlu godinu.

Opozicioni poslanici i sinoć i danas su spriječili održavanje sjednice u skupštinskoj sali stajanjem na bini iza mjesta gdje sjedi predsjednik Parlamenta RS, te su jasno poručili da neće biti nastavljeno zasjedanje dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

No, skupštinska većina nastavila je sjednicu u maloj sali na spratu u istoj zgradi, a policija je spriječila opozicione poslanike da i tu prekinu zasjedanje.

Poslanik i lider Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica kaže da je sa takvim potezom nastavljeno kršenje zakona i skupštinskog poslovnika.

"Ljudi, bezakonje. Bezakonje! Ne možemo više ovako da radimo. I to mora da zna ovaj veliki baja koji sjedi tamo i koji je od RS napravio svoj, očigledno, posjed i onda misli da tiranijom može sve da riješi. Ne može i neće, a oni mogu da rade šta hoće", rekao je Govedarica.

Stav opozicije je jasan, nastaviće sa ometanjem rada Parlamenta sve dok se na dnevni red ne vrati Konsolidovani revizorski izveštaj o izvršenju budžeta RS za 2016.

Predsjednik Skupštine RS Nedeljko Čubrilović ponudio je kompromis na skupštinskom kolegiju da se o revizorskom izvještaju raspravlja na sljedećoj sjednici, što je odbijeno.

Čubrilović je izrekao i mjeru kojom se nalaže udaljavanje poslanika koji fizički ometaju rad parlamenta, ali je u izjavi novinarima rekao da prema poslanicima neće biti primijenjena sila.

Revizorski izvještaj, čije uvrštavanje u dnevni red traži opozicija, je isti onaj zbog kojeg je prije desetak dana glavni revizor RS Duško Šnjegota bio primoran da podnese ostavku,jer u njemu piše da je minus entitetskog budžeta oko 85 miliona eura, a ne 20 miliona eura, kako je to utvrdila Vlada RS.

"Vi nas onemogućujete da učestvujemo u izvršenju ustavne uloge Narodne skupštine i vi ste Narodnu skupštinu stavili ispod i pod dominaciju izvršne vlasti koju je ovaj Parlament birao. Ja želim da vas obavijestim da mi od ovog trenutka više nećemo dozvoliti da se održava rad Skupštine na ovaj način. Neće biti parlamenta i mi ćemo to spriječiti na sve moguće načine, sve dok u Skupštini ne budete davali odgovore na poslanička pitanja u poslovnički predviđenom roku, dok ne budete poštovali zakon i na dnevni red ne budete stavili izvještaj revizora", poručio je poslanik Dragan Čavić.

No, predsjednica Vlade Željka Cvijanović je poručila opoziciji da im neće poslati odgovore na pokrenute interpelacije.

"Vlada neće odgovarati na vaše interpelacije. Da li će se o tome raspravljati u Skupštini, ne odlučuje Vlada, odlučuju poslanici, pa šta vi onda pripisujete Vladi kako Vlada nešto neće. Mi smo iskoristili svoju mogućnost da vam kažemo 'nemojte očekivati, nećemo vam odgovoriti', evo imate ovdje poslanike, ima većina pa ako oni odluče neka se raspravlja", rekla je Cvijanović.

Opozicija u Republici Srpskoj godinama nije uspijevala da se u entitetskom parlamentu nametne kao neko ko može da utiče na njegov rad i mnoga pitanja su nekada brže, a nekada sporije, prolazila uz glasove većine.

Uz zahtjev da se raspravlja o Izvještaju Glavne službe za reviziju, opozicija svakako potencira i na interpelacijama, kojima želi pokrenuti parlamentarnu raspravu o ekonomsko-socijalnoj situaciji u Republici Srpskoj.

Politikolog Velizar Antić kaže da je opozicija u RS svojom blokadom Parlamenta RS pokazala da je konačno odlučnija u djelovanju:

"Pre nisu imali odgovore na mnoga pitanja. Bili su u nekakvoj kao konfuziji, spremni da odgovaraju na neke već nabačene loptice od strane vlasti, da se bave onim temama koje je vlast postavljala u prvi plan. Mislim da sa ovako malo radikalnijim pristupom, da su oni ti koji počinju da nameću javno neka pitanja i da samim tim oni budu taj akter koji vuče konce. Sa te strane, oni apsolutno imaju moć. Znači nemaju oni većinu, da imaju bili bi vladajući, ali nemaju oni mali broj poslanika. To je solidna grupa i mislim da su oni krenula ovoga puta u jednu malo ofanzivniju strategiju za borbu i videćemo na šta će sve to da izađe", ocjenjuje Antić.

Za vlast su sporne i interpelacije, koje je opozicija pokrenula nakon neuspješnog pokušaja da se u Skupštini RS nametne rasprava o smjeni entitetske Vlade zbog loših ekonomskih pokazatelja.

"Vlast u ovom trenutku nije spremna, mislim pre svega na ove interpelacije, da se o njima raspravlja, jer mislim da bi u velikoj meri ušli u bitku u kojoj ne bi mogli da ponude dobre argumente. To opozicija zna i zato pokušava da se na ovaj način bori. Zato vlast i ne daje na dnevni red te teme i pokušava te teme da gurne u stranu što će, definitivno, biti nemoguće uraditi. U sljedećih godinu dana moraće da isplivaju sve te teme i svi ti problemi na videlo i o njima će morati da se raspravlja, da li ovako preko medija ili u skupštini, ali one će doći na dnevni red", zaključuje Velizar Antić.

slobodnaevropa.org

 

Dodik: O referendumu kasnije, da ne dođe do podela u RS

RS opterećena dugovima

Forin Afers: Sledeća meta Rusije na Balkanu je BiH

Iz RS otišlo 100.000 ljudi!

Umiru bez sopstvenog krova

Nakon odluke USBiH o vojnoj imovini: Bez političkog jedinstva u RS

Dodik: Što pre održati referendum u RS o NATO

Rat stranaka u RS oko zasluga za ruski dug i hrvatske takse

Pola RS nerazvijeno

Dodik: Pišem plan za opstanak Srba sa Vučićem

Ivanić: Neće BIH skoro u NATO

Sve više otpada na trpezama RS!

Ivanić: Ne bih se igrao referendumom

Duraković: Republika Srpska nije ekskluzivno vlasništvo Srba/EU ne razmatra uvođenje sankcija Dodiku/Cormak: Dodik mora dokazati da je zaslužio ukidanje sankcija

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button