glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep1 granica kosova mile77
bazdulj gruevski zelena-energija djokovic77 srbija5555 srbija8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zvaničnici RS: Dejton štiti srpski narod u BiH            

izvor: agencije  foto:                                                                                 22.11..2018.

dejton 

Banjaluka– Aktuelni i bivši predstavnici vlasti u Republici Srpskoj izjavili su juče, povodom 23 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je reč o dokumentu koji je doneo mir, koji štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku, prenosi Tanjug. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska „slavi mir” i dan kada je potpisan sporazum, koji garantuje ravnopravnost i opstanak Republike Srpske.

Aneksom 4. Dejtonskog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda, do danas se štite prava svih naroda i građana ove zemlje i garancija su njenog opstanka i daljeg razvoja”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da je Dejtonski sporazum, pored toga što je doneo mir, do danas čvrst temelj koji štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku. „Upravo zbog toga, Republika Srpska mnogo puta do sada potvrdila je svoju posvećenost sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rešenja. Za nas je Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija”, rekao je Čubrilović.

Sporazum je potvrdio kontinuitet i međunarodnopravni subjektivitet Republike Srpske, rekao je Čubrilović i istakao da Republika Srpska neće dozvoliti nikakvu nadogradnju Dejtona, niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj svih naroda i građana Republike Srpske i BiH.

Njegov nekadašnji kolega Dragan Kalinić izjavio je Srni da se, što vreme više prolazi, pokazuje da je borba za izvorni Dejtonski sporazum i njegove ključne principe suštinska za srpski narod, njegovu ravnopravnost i opstanak u BiH. „Republika Srpska će se uspešno razvijati, u to sam siguran, ali će se razvijati u okviru one BiH koja je determinisana izvornim Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je Kalinić.

Podsetio je da pre 23 godine, kada je donesen Dejtonski sporazum, rukovodstvo Republike Srpske nije bilo do kraja zadovoljno, naročito jer su Srbi prvim tekstom sporazuma bili uskraćeni za mnogo šta. Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske – Momčilo Krajišnik ocenio je da Srpska ne može biti zadovoljna onim što je ostalo od izvornog Dejtonskog sporazuma i da ga je potrebno vratiti približno ili u potpunosti izvornim principima.

Po jednima, Dejtonskim sporazumom je zaustavljen rat, drugi su mislili da je to trajno rešenje, a postoje i treći – koji su mislili da je to privremeno rešenje i da će doći do unitarne BiH, podele ili ukidanja”h, rekao je Krajišnik.

Prema njegovim rečima, sve što se dešavalo u prethodne 23 godine od zaključivanja Dejtonskog sporazuma jeste jedna istorija. „Bilo je traumatičnih poteza, jer je bio veliki uticaj nezgrapnih predstavnika međunarodne zajednice koji nisu znali suštinu našeg života”, konstatovao je Krajišnik, koji je bio član delegacije Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu.

Potpredsednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković izjavio je da se dosledno zalaže za primenu izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako je napisan, bez interpretacija.

Mi znamo da su problematika tog dokumenta aneksi četiri i sedam. Svako u BiH to doživljava na svoj način. Istina, Hrvati se još nisu vratili na prostor Republike Srpske, ali ja sa svoje tačke gledišta mogu reći da sam nezadovoljan donatorima iz sveta koji ne ispunjavaju ono što su i potpisali i prihvatili zajedno u Dejtonu 1995. godine”, rekao je Jerković Srni u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim rečima, međunarodni donatori su usporili pomoć za povratak i obnovu ratom porušenih objekata, a kako ocenjuje, najviše su stradali Hrvati. „Zato ću se zalagati za primenu Dejtonskog sporazuma, pre svega za povratak svakoga na svoje, kao i za obnovu porušene imovine ili pravičnu nadoknadu štete svima bez izuzetka”, rekao je Jerković.

On je poručio da će se tokom ovog mandata, kao i u prethodnom, zalagati za sav narod koji je od njega tražio pomoć i koju je mogao da pruži u skladu sa zakonom.

 

 

Dodik: Zalažem se za stabilnu BiH i RS koja će biti vidljiva

Neću od Vučića tražiti dokaze o mešanju stranaca u izbore u RS, jer ničega nije ni bilo

Dodik pridobio veći deo opozicije

Dodik odbio sastanak s ambasadorom Austrije/ Ambasador: Vaša retorika proizvodi nesigurnost i strah

Govedarica odlaže savez sa SNSD

Kuda novo Predsjedništvo vodi BiH?

Ko će s kim nakon izbora?

Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova

Incko: Srebrenica mora ostati u BiH!

Mladen Ivanić: Nikad veće šanse za promenu

Predizborna kampanja niskih udaraca

Predizborna kampanja u BiH i zvanično počela

Skup ministara u sjeni Pacolijevog odsustva

U petak počinje predizborna kampanja u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button