glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

skupstina 4 pristina skoplje_3
skola444 izbori777 rosato viminacijum88 MEJLOVI novak444444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Skup ministara u sjeni Pacolijevog odsustva            

izvor: agencije  foto:                                                                                 06.09..2018.

skup 

U Banjaluci je održan sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za suradnju u Jugoistočnoj Europi, a glavne teme razgovora bili su infrastrukturni projekti, bezbjednost i saradnja mladih, ali i politička situacija u regionu s posebnim fokusom na odnose Beograda i Prištine.

Jednogodišnje predsjedavanje Bosne i Hercegovine Procesom za suradnju u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koje će trajati do 30. juna naredne godine, odvija se pod motom „Bolja povezanost za bolji život“.

Prema riječima domaćina ovog sastanka, ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka Bosna i Hercegovnina je dobila punu podršku za teme koje je stavila kao prioritete tokom svog predsjedavanja, a to su bolja povezanost u oblastima infrastrukture, digitalne infrastrukture, sigurnosti i povezanosti mladih, te ubrzanju evropskog puta regije.

Tema razgovora, prema riječima šefa bh. diplomatije, bili su i odnosi u regionu, a u fokusu su bili odnosi Beograda i Prištine.

Moj apel je da ne govorimo i ne radimo ništa što bi te razgovore komplikovalo. Iskreno se nadam da će doći do dogovora. Konačni dogovor Beograda i Prištine koji bi bio prihvatljiv za obe strane je nešto što bi bila ogromna relaksacija ne samo za region nego i za Evropu. Svako ko misli drugačije ili radi protiv tog dogovora u stvari radi protiv svih nas. Razgovarali smo o tome, ali nikakvih posebnih zaključaka nije bilo“, rekao je Crnadak. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je u Banjaluci da i dalje ostaje potreba unapređenja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao načina postizanja mira i bezbjednosti u regionu.

On je naglasio da pristupanje EU ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema Dačićevim riječima, tempo pristupanja Srbije EU u velikoj mjeri zavisi i od dijaloga Beograda i Prištine, koji je trenutno u ključnoj fazi.

"Pokazali smo spremnost na kompromis i konstruktivne predloge, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog, održivog i dugotrajnog rešenja. Neophodno je otvoreno razgovarati i ozbiljno razmotriti svaku ponuđenu opciju, pri čemu je svakako najbolja opcija ona o kojoj se saglase obe strane u dijalogu. Razumevanje i podrška naših partnera, na ovom izazovnom putu, ostaje od izuzetnog značaja", rekao je Dačić.

Komentarišući nedolazak delegacije Kosova u Banjaluku zbog izjava predsjednika RS Milorada Dodika da nisu dobro došli, šef bh. diplomatije je rekao da je jedan broj medija pokušao da kroz ovaj slučaj njemu nanese političku štetu.

„Mislim da nisu uspjeli. Ja ću reči još jednom svu istinu i ako to bilo ko demantuje ja ću podnijeti ostavku. Beograd i Priština imaju sporazum o regionalnoj zastupljenosti. Na samitu SEECP-a u Bukureštu 2014. donesena je odluka da Kosovo učestvuje ne kao država, već kao učesnik. Tu odluku su izglasali članovi Dodikovog SNSD-a. Pogledajte ko je sjedio u Savjetu ministara BiH kad je ta odluka donesena. I još jedna važna stvar je da na ovakvim događajima ne postoji mogućnost selektivnog pozivanja ili nepozivanja“, rekao je Crnadak. Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP, South-East European Cooperation Process) osnovan je 1996. godine kao regionalni forum za zemlje jugoistočne Evrope

Proces saradnje u jugoistočnoj Europi je jedini oblik suradnje zemalja regije nastao na njihovu vlastitu inicijativu, u svrhu poboljšanja političke klime u regiji. Glavni ciljevi SEECP-a su: razvoj stabilnosti, sigurnosti i dobrosusjedskih odnosa, intenziviranje multilateralne, gospodarske, trgovinske humanitarne i kulturne suradnje u regiji, poboljšanje prevoza, komunikacija i energetske infrastrukture, saradnja na polju pravde i unutarnjih poslova, te saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala, terorizma, ilegalne trgovine drogom i oružjem. U ovom forumu osim zemalja nastalih raspadom SFRJ nalaze se Rumunija, Bugarska, Grčka, Albanija, Turska i Moldavija.

 

 

U petak počinje predizborna kampanja u BiH

Dodik: Srpska će formirati svoju agenciju, OBA treba ukinuti

Umjesto pomoći, migranti predizborna tema

Zajednička sednica vlada Srbije i RS u Trebinju

Dodik: Američki novac za rušenje RS/ Ambasada SAD: Predizborni trik

Bošnjacima odgovara više migranata u BiH?

Migranti ponovo 'iscrtavaju' unutrašnje granice BiH

Mladen Ivanić: Neka se ljute, hoćemo istinu o Srebrenici!

Akt iz 2004. etiketirao sve pripadnike VRS

Dodik: Srbi treba da iznesu jasan politički i nacionalni program

Dodik: Za dva meseca Komisija za pisanje novog izveštaja o Srebrenici

State Department o Srebrenici: Skupština RS ide pogrešnim smjerom

Skupština RS o Srebrenici, opozicija tvrdi predizborni marketing

Inicijativa Bošnjaka za promenu imena Republici Srpskoj

Starešine vojske RS ogorčene: Zanemareni smo, živimo i po magacinima!

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button