glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu11 interpol bih parlament1
granica2 gruevski999 antibiotici djokovic77 srbija5555 srbija8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik: Zalažem se za stabilnu BiH i RS koja će biti vidljiva            

izvor: agencije  foto:                                                                                 20.11..2018.

mile77 

ISTOČNO SARAJEVO- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik priredio je svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica u Sedištu institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Upravo tu će Dodik i provoditi najveći deo službenog vremena tokom mandata, do 2022. godine.

Dodik je zahvalio zvanicama, istakavši da je danas važan dan koji simbolizuje novi početak za Republiku Srpsku i njen narod i mir na ovim prostorima, prenosi RTRS.

Dobio sam mandat od srpskog naroda da predstavlja Republiku Srpsku u naredne četiri godine na najbolji mogući način, onako kako znam i kako umem i sa iskustvom koje imam, kako bih odbranio njene vitalne interese”, poručio je Dodik i dodao da se zalaže za mir i sigurnost.

Ponovio je da se zalaže za poštovanje izvornih dejtonskih ovlašćenja i Ustava, te ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i visokog predstavnika.

Zalažem se za BiH koja će biti stabilna i gde će Republika Srpska biti vidljiva. Zalažem se da nam se vrate oteta prava. Neću izigravati formu političara koji će govoriti ono što oni hoće, već kako mi želimo. Ponašaću se u skladu sa Ustavom, nećemo prihvatiti nepravdu, jer ako je prihvatimo, ona se onda i nije desila, rekao je Dodik. On je naglasio da dva entiteta i tri konstitutivna naroda treba da budu okosnica svih odluka i da je koncept „jedan čovek jedan glas” neprihvatljiv u BiH. „ Zastupaću Ustav i idem u Predsedništvo kao čovjek izabran u Republici Srpskoj i od svog naroda. I kad to tumačim, ja ne idem nigde, predstavljam Republiku Srpsku i to ću učiniti najbolje što mogu, poručio je srpski član Predsedništva BiH, prenosi Tanjug.

On je naglasio da nikome neće nanositi nepravdu, ali da politika u BiH mora biti politika čistog računa.

Samo ono za šta se zajednički dogovorimo biće moguće. Zalagaću se za pozicioniranje BiH u regionalnoj saradnji, ali moje delovanje nikada neće biti protiv Srbije. To je prirodno i tako će uvek biti. Verujem da je to najispravnije, jer su dobra saradnja BiH i Srbije u interesu svih - rekao je Dodik.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je prisustvovala svečanom prijemu, rekla je za RTRS da je danas važan dan i da ubedljiva izborna pobeda Milorada Dodika pokazuje da njegova politika uživa veliku podršku građana.

Ona je poručila da Srpska ima kapacitet i da će njeni zvaničnici nastaviti da rade zajedno u cilju zaštite njenih interesa.

Verujem u Republiku Srpsku - poručila je predsednica Srpske. Cvijanovićeva je rekla da očekuje pomake u predstavljanju interesa Republike Srpske u Sarajevu, što nije bilo moguće sa njenim dosadašnjim predstavnicima u vlasti na nivou BiH, koji su, kako je rekla, vodili uspavanu politiku. Ona je navela da će se to promeniti dolaskom Dodika u Predsedništvo BiH.

Današnjoj inauguraciji novog saziva članova Predsedništva prisustvovali su predstavnici javnog i političkog života BiH i diplomatskog kora.

Dodik: Bez pogrešnih poteza prema Bošnjacima i Hrvatima

SARAJEVO– Predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je danas da mu je posebna čast što je preuzeo novu dužnost i poručio da svojim radom ne želi da napravi nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili Federaciji BiH, ali da će istrajati u zahtevu za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika.

Dodik je nakon inauguracije u Predsedništvu BiH rekao u svom prvom obraćanju da je njegova „osnovna baza” Republika Srpska, te da mu nije namera da spreči bilo koga u razvojnim projektima.

Najavio je da će njegova politika biti zasnovana isključivo na poštovanju Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ponovio je da nije zadovoljan radom visokog predstavnika i da su njegova rešanja možda odgovarala nekom drugom vremenu, ali da se sada moraju donositi odluke koje odgovaraju ovom vremenu.

Istakao je da će se zalagati za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, prenosi Tanjug..

Ne želim da napravim nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili FBiH. Ali očekujem takav tretman i prema Republici Srpskoj. Moraćemo se više razumeti i uvažavati”, kazao je Dodik, preneo je portal Klix.

Kako kaže, EU treba da bude cilj BiH, zbog čega će na prvoj sednici Predsedništva predložiti da se od EU zatraži automatsko dobijanje kandidatskog statusa.

Sarađivaćemo sa svim važnim faktorima. Učiniću sve da naši odnosi sa EU i SAD budi dobri. Mi podržavamo predsednika SAD”, rekao je Dodik dodajući da neće odustati ni od saradnje s Rusijom.

Dodik je istaknuo da će provoditi politiku vojne neutralnosti, na što ga, kako je rekao, obavezuju odluke koje su donesene u institucijama RS-a.

On je kazao da nije spreman da dozvoli bilo kome da umesto njegovog kabineta donosi odluke i da će se zalagati za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Sada ću morati i hoću sa svojim kolegama razmatrati i doneti određene odluke. Ja verujem da ćemo u tome uspeti. Ja nisam došao ovde da se slikam i primam platu, već da pravim dogovor tri naroda, dva entiteta i institucija BiH”, zaključio je Dodik.

Dodik, Komšić i Džaferović novi članovi Predsedništva BiH

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, srpski, hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, položili su danas u Sarajeva svecanu zakletvu čime su inaugurisani na novu dužnost.

Inauguraciji Dodik, Komšića i Džaerovića prisustvovao je velik broj predsavnika BiH i međunarodne političke scene, a sam događaj prtio je veliki broj domaćih, regionalnih i svetskih medija.

Svečana ceremonija je održana u zgradi Predsedništva BiH intorniranjem himne Bosne i Hercegovine, nakon čega je sada već bivši predsedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović otvorio konstitutivnu sednicu.

Sednici nije prisustvovao sada već bivši član Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Zakletva je glasila: „Ovim se zaklinjem da ću savesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u celosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Ovo je, inače, sedmi saziv ove institucije od 1996. godine kada su održani prvi posleratni izbori.

Funkciju predsedavajućeg Presedništva Bosne i Hercegovine prvi će preuzeti Milorad Dodik kao član Predsedništva iz Republike Srpske, preneli su bosanski mediji.

Prvi put juče Dodik je zakletvu položio i u Narodnoj skupštini RS.

Džaferović je na proteklim Opštim izborima u BiH osvojio 212.000 glasova ili 36,6 posto, Komšić 225.500 glasova ili 52,6 posto, dok je Dodik osvojio 368.000 glasova ili 53,8 posto.

Dodik poljubio zastavu RS u Predsedništvu BiH

Dodik je tokom inauguracije tročlanog Predsedništva BiH poljubio zastavu Republike Srpske, a fotografiju tog trenutka na svom tviter nalog objavila je njegova vladajuća SNSD.

Vučić Dodiku - Verujem da će saradnja biti još uspešnija

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je čestitku novozabranom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, navodeći da je uveren da će odlučnost ostati zaštitni znak njegovog liderstva i da će svojom nepokolebljivom voljom opravdati veliko poverenje birača i radom doprineti napretku i blagostanju zemlje.

Vučić je u čestitki naveo da je saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine i, te Republike Srpske u okviru BiH, temelj mira i stabilnosti u regionu i da se samo iskrenim i posvećenim zajedničkim radom može sačuvati i unaprediti.

Uveren sam da će sa vama, kao predsedavajućim i članom Predsedništva BiH i velikim prijateljem Srbije, saradnja biti intenzivnija, jača i uspešnija”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

On je Dodiku poručio da Srbija ostaje iskren i pouzdan prijatelj i partner i da može računati na podršku u ostvarivanju ciljeva i planova od zajedničkog interesa, posebno onih za ekonomski napredak i infrastrukturno povezivanje.

Vučić je Dodiku zahvalio za lični doprinos podršci u odbrani državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Želeći Vam dobro zdravlje, sreću u ličnom životu, primite, dragi prijatelju, moje srdačne pozdrave i izraze dubokog uvažavanja”, navodi se u čestitki predsednika Vučića za izbor za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, kao i stupanje na dužnost predsedavajućeg Predsedništva.

Vučić čestitao Komšiću i Džaferoviću

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitke novoizabranim članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću i poželeo im da svojim radom doprinesu napretku zemlje i dobrobiti svih njenih građana.„Nadam se takođe da ćete omogućiti da mir i stabilnost političkih prilika u regionu budu oslonac za svima preko potreban ekonomski napredak”, naveo je Vučić, prenosi Tanjug.U očekivanju saradnje i jačanja bilateralnih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine, želim vam uspeh na odgovornoj dužnosti, napisao je Vučić.Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, srpski, hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH, položili su danas u Sarajevu svecanu zakletvu, čime su inaugurisani na novu dužnost.

 

 

Neću od Vučića tražiti dokaze o mešanju stranaca u izbore u RS, jer ničega nije ni bilo

Dodik pridobio veći deo opozicije

Dodik odbio sastanak s ambasadorom Austrije/ Ambasador: Vaša retorika proizvodi nesigurnost i strah

Govedarica odlaže savez sa SNSD

Kuda novo Predsjedništvo vodi BiH?

Ko će s kim nakon izbora?

Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova

Incko: Srebrenica mora ostati u BiH!

Mladen Ivanić: Nikad veće šanse za promenu

Predizborna kampanja niskih udaraca

Predizborna kampanja u BiH i zvanično počela

Skup ministara u sjeni Pacolijevog odsustva

U petak počinje predizborna kampanja u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button