glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

si-av frontex izbori bih
komicar parada2 oktobarski-salon03 olga77 bjelica11 nenad-perunicic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova            

izvor: agencije  foto:                                                                                 09.10..2018.

dodik8888 

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je prema prvim preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije (CIK) osvojio najviše glasova na izborima za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je danas da će sa nove funkcije prvo zatražiti da bude ukinut visoki predstavnik za BiH koji nadgleda sprovodjenje civilnog aspekta Dejtonskog sporazuma.

Prema prvim preliminarnim rezultatima CIK-a, na izborima za članove Predsedništva BiH pobedili su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Dodik, koji je i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je za RTS rekao da, ukoliko ostali članovi Predsedništva BiH ćele da prihvate njegov predlog imaće dijalog, jer kako je objasnio, ako hoće da naprave "malo jaču Bosnu nego što je imamo danas, onda moraju da izbace visokog predstavnika".

"Pokušaću da svojim diplomatskim kontaktima obezbedima podršku. Znam da Rusija prihvata, da većina zemalja prihvata, da Srbija se slaže, Hrvatska se slaže. Ostalo je da se još složi Amerika", rekao je Dodik.

On je kazao da u Bosni i Hercegovini postoji "stara američka administracija koja radi po recedivima prošlosti", ali da će pokušati da pošalje pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu i zatraži njegovu podršku da se ukine visoki predstavnik.

"Verujem da ću uspeti da dodjem do njega", kazao je Dodik i zahvalio na pomoći i pažnji koju Srbija ima prema RS.

"Ja ću tražiti da to bude zvaničan stav Predsedništva, ukoliko Bosna želi da bude suverena i hoće da bude zemlja u medjunarodnom kapacitetuonda mora da radi bez visokog predstavnika", rekao je Dodik. On je objasnio i da će zatražiti da stranci ne budu u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

"Stranci u ustavnom sudu moraju da idu, to će biti jedan od mojih prvih zahteva. Ako ne bude dijaloga na tu temu i prihvatanja od strane drugih predstavnika, nemam razloga da ja prihvatim bilo šta što oni misle da treba da urade", rekao je Dodik.

"Ja ću pokušati da poziciju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine ojačam i poziciju srpskog naroda u celini", rekao je Dodik i dodao da će ili putem video linka iz kancelarije u Istočnom Sarajevu učestvovati u sednicama Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH kandidat SNDS-a Dodik, na osnovu 36,7 odsto obradjenih glasova, osvojio je 55,15 odsto glasova, a Mladen Ivanić iz Saveza za pobedu 41,98 odsto glasova.

Ivanić: Rano je za proglašavanje pobede, tražićemo ponovno brojanje svih glasova

Kandidat Saveza za promene za srpskog člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je još rano proglašavanje pobede, navodeći da će insistirati na prebrojavanju svih glasova.

Ivanić je kazao da "postoje velike nelogičnosti, posebno na području Zvornika i još nekih opština u toj izbornoj jedinici".

On je kazao da na prebrojanih 520.000 glasova Dodik ima 30.000 glasova više.

CIK: Dodik vodi sa 11 odsto ispred Ivanića, 6 odsto nevežećih listića

Nakon obradjenih 84,33 odsto biračkih mesta, u izborima za srpskog člana Predsedništva BiH Milorad Dodik vodi sa 293.622 glasa ili 54,06 odsto, dok Mladen Ivanić ima 232.375 glasova ili 42,79 odsto, saopštila je jutros Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Za člana Predsedništva BiH za sada je 17.509 praznih nevažećih listića ili 3,03 procenta, te još toliko nevažećih po drugim osnovama.

U najvećem gradu RS Banjaluci Dodik i Ivanić su gotovo izjednačen, Dodik ima 38.829 glasova, a Ivanić 38.750.

Dodik je sinoć proglasio pobedu, dok je Ivanić rekao da treba sačekati, navodeći da će tražiti pojedinačno brojanje svih glasova, jer je izrazio sumnju u izbornu kradju.

Novi bošnjački član Predsedništva BiH biće Šefik Džaferović iz SDA, dok je Željko Komšić iz Demokratske fronte ubedljivo pobedio Dragana Čovića iz HDZ-a u trci za hrvatskog člana Predsedništva BiH.

Cvijanovićeva vodi ispred Govedarice za predsednika RS

Kandidatkinja SNSD za predsednika Republike Srpske Željka Cvijanović osvojila je 47,67 odsto glasova, dok je njen protivkandidat iz Saveza za pobedu Vukota Govedarica osvojio 42,63 odsto, saopštila je Centralna izborna komisija BiH nakon 78,57 odsto obradjenih biračkih mesta.

U trci za potpredsednika RS iz reda bošnjačkog naroda, prema dosadašnjim podacima CIK, najviše glasova osvojio je Ramiz Salkić iz SDA.

Za potpredsednika RS iz hrvatskog naroda najviše glasova osvojio kandidat koalicije predvodjene HDZ-om Josip Jerković.

 

 

Incko: Srebrenica mora ostati u BiH!

Mladen Ivanić: Nikad veće šanse za promenu

Predizborna kampanja niskih udaraca

Predizborna kampanja u BiH i zvanično počela

Skup ministara u sjeni Pacolijevog odsustva

U petak počinje predizborna kampanja u BiH

Dodik: Srpska će formirati svoju agenciju, OBA treba ukinuti

Umjesto pomoći, migranti predizborna tema

Zajednička sednica vlada Srbije i RS u Trebinju

Dodik: Američki novac za rušenje RS/ Ambasada SAD: Predizborni trik

Bošnjacima odgovara više migranata u BiH?

Migranti ponovo 'iscrtavaju' unutrašnje granice BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button