glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

srb-kosovo1 granica kosova mile77
bazdulj gruevski zelena-energija djokovic77 srbija5555 srbija8888

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

EU traži od Kosova da poštuje CEFTA ugovor i SSP 

izvor: euractiv  foto:                                                                                                           22.11.2018.

ep1

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH. EU je takođe tražila poštovanje sporazuma CEFTA. Vlada Kosova obrazložila je uvođenje taksi od 100% činjenicom da se kosovski proizvođači sreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije, tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Predsednik Srbije rekao je da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini, niti kršiti CEFTA sporazum. On će 22. novembra u Beogradu razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom odluke Prištine da poveća taksu na uvoz.

Mogerini je navela da se odlukom vlade Kosova o povećanju takse na robu iz Srbije i BiH na 100% pogoršava situacija nakon što je Priština pre nedavno uvela takse od 10%.

"Kosovska vlada mora odmah da povuče te odluke", navela je Mogerini u saopštenju.

Mogerini je rekla da takse od 100% predstavljaju očigledno kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između Evropske unije i Kosova.

Vlada Kosova je na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje usvojila 21. novembra odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100%.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj, najavljujući povećanje taksi, na Tviteru je naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na međunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

Portal koha.net je preneo da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova. Taj portal je preneo i da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao da između Kosova i Srbije već izvesno vreme ne funkcioniše sporazum CEFTA.

"Budući da je tako, ja podržavam ovaj predlog", kazao je Haradinaj na sednici Vlade Kosova.

U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100%, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odeljenja za trgovinu u tom resoru.

"Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtevaju ponovnu procenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije", kazao je Šalja.

On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

"Trgovinska razmena između Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu deo ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu", rekao je ministar.

Šalja je dodao da "niko ne može zahtevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu".

"To je recipročan odnos koje mi zahtevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili", kazao je Šalja.

Vučić: Nećemo uvoditi kontramere Prištini niti kršiti CEFTA sporazum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. novembra da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini, niti kršiti CEFTA sporazum jer je kako je rekao, "Srbija ozbiljan i pouzdan partner svakome u Evropi".

Vučić je takođe najavio sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije koji, kako je rekao, hoće da organizuju proteste i blokade zbog odluke da se takse na uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovu povećaju sa 10 na 100%.

On je ocenio i da je cilj te odluke Prištine da se "tiho sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje Srba južno i severno od Ibra".

Vučić je rekao i da će se Vlada Srbije obratiti članicama Saveta bezbednosti UN i EU koje će upoznati sa kako je rekao, "činjenicama o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazuma" od strane Prištine.

Naveo je i da Srbija "ni na koji način" neće uzvraćati sličnim merama jer kako je rekao, želi da ostane pouzdan partner svima.

"Nećemo zaustavljati ni njihove kamione, ni putnička vozila niti promet robe ka Kosovu i Metohiji jer hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne, i neodgovornog ponašanja sa druge strane. Mi ćemo sve učiniti da sačuvamo mir i da ne odgovaramo na provokacije ali ćemo ostati uz svoj narod", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke - i šefom Delegacije EU i upozorio na moguće posledice "neodgovornog poteza" Prištine o povećanju taksi na srpsku robu.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog moguće destabilizacije, kao i za budućnost dijaloga, apelujući na Vučića i Vladu Srbije da racionalno i mirno pristupe rešavanju najnovije krize, navodi se u saopštenju predsedništva Srbije.

U međuvremenu je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je veoma teško odgovoriti na "besmislene i nerazumne mere" koje je Priština preduzela prema Srbiji i povećala takse za uvoz robe, navodeći da se nada da neće biti kontra mera.

"Nesrećna je ova njihova mera. Kada razgovaramo o CEFTA sporazumu, mi govorimo i o međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija i protoku ljudi, a ne samo roba i usluga u regionu. Sve sa ciljem da napravimo zajednički ekonomski prostor. Ovakve odluke nas vraćaju u 19. vek", rekla je Brnabić 21. novembra u Novom Sadu.

Dodala je da je već čula izjave visokih predstavnika EU, te da joj te izjave govore da će situacija biti rešena.

 

 

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH

Kosovo nije primljeno u Interpol

EU pozvala Vladu Kosova da povuče carine/Vučić: Nema dijaloga dok Kosovo ne povuče veće carine

EU u Prištini: Nema datuma za viznu liberalizaciju

Cena kosovske vojske

Da li su UNMIK-u odbrojani dani?

NATO: Za Oružane snage Kosova potrebne ustavne promene

EP glasao za liberalizaciju viza za građane Kosova

Vlada usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova, Tači protiv

Tači: Na kraju dijaloga medjusobno priznanje i učlanjenje Kosova u EU, NATO i UN

Tači i Han u sredu u Preševskoj dolini

Tači: Interesovanje Vučića za susret sa Srbima legitimno

Kosovo pred teškom političkom krizom

Sporazum između Srbije i Kosova mora da ispuni niz uslova

Tači: Vreme je za veliki istorijski sporazum Kosova i Srbije

Komitet EU izglasao liberalizaciju viza za građane Kosova/Mogerini: EU i Zapadni Balkan partneri u odbrani i bezbednosti/Tači za referendum o sporazumu sa Beogradom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button