glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Alijansa eu888 mediji1
pasosi izbori888 ekologija2 leto pankov novak0000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik pridobio veći deo opozicije            

izvor: agencije  foto:                                                                                 09.11..2018.

Dragan-Cavic 

Banjaluka– Ishod izbora doneo je mnoga iznenađenja na politikom nebu Republike Srpske, a osim dosad neviđenih previranja u opozicionom SDS-u, za javnost neočekivane promene došle su i od NDP-a Dragana Čavića. On je pred novinarima u Banjaluci ozvaničio da napušta Savez za pobedu i opozicioni blok i najavio da otpočinje razgovore s Miloradom Dodikom i SNSD-om.

Nekadašnji predsednik RS bio je jedan od istaknutijih predstavnika opozicionog saveza, a minulih godina kao opozicionar neretko i jedan od najglasnijih kritičara vlasti, prevashodno u sferi ekonomije i odgovornosti rada državne uprave.

On svoj politički preokret iz najpredanijeg opozicionog poslanika u Skupštini RS do mogućeg učesnika u vlasti objašnjava ne samo lošim rezultatima koje stranka beleži u kontinuitetu, što, kako je rekao, zahteva da se preispita pristup politici, već i najavom da ubuduće ne namerava odstupati od principa zalaganja za vladavinu prava i socijalnu politiku, čak u ukoliko uđe pod okrilje vlasti u RS.

O tome da li će sa svoja četiri poslanika u Skupštini RS biti deo većine, tek predstoje razgovori, ali Čavić tu mogućnost nije isključio. Njegova najava razgovora s Dodikom dolazi u trenutku ozbiljnih previranja u najvećoj stranci opozicije SDS-u, gde mediji danima izveštavaju o unutarstranačkoj krizi i dve oprečne struje, od kojih navodno većinska nije za utapanje te stranke u vladajuće strukture sa Dodikovim SNSD-om, čak ni u zajedničkim organima BiH u Sarajevu.

Podeljenost u SDS-u dovela je do toga da dobojski odbor SDS-a samoinicijativno najavi saradnju s Dodikom, a poslanici iz te izborne jedinice obelodane buduće delovanje u sklopu vladajućeg bloka. Tek kada je gradonačelnik Doboja Obren Petrović, inače novoizabrani poslanik u parlamentu BiH, pozvao druge odbore iz SDS-a da slede put kojim je krenuo dobojski odbor, Vukota Govedarica, lider SDS-a, pre dva dana ga je isključio iz stranke i izbrisao iz članstva.

Govedarica je potom pozvao dobojski odbor da se vrati u okvire stranačke discipline i delovanja, no juče je sarajevsko-romanijski regionalni odbor SDS-a – u kom sede predstavnici desetak opština iz te regije – takođe zaključio da treba da se razgovara s drugim partijama u RS. Pozvali su i na što skorije unutarstranačke izbore u SDS-u, ali su izostale, međutim, jednostrane akcije tog odbora.

Pa se zasad nisu obistinila predviđanja pojedinih banjalučkih medija da će se Dodiku prikloniti i brojni drugi odbori SDS-a, po uzoru na dobojski. Kojim će putem krenuti SDS znaće se po svemu sudeći tek nakon predstojeće sednice Glavnog odbora, na kojoj stranka treba da se odredi o tome da li prihvata Dodikov poziv za uspostavu jedinstvenog nastupa partija iz RS u organima BiH.

Zasad se spekuliše da većina Glavnog odbora nije za takvu saradnju, mada pojedini uticajni članovi stranke izlaze sa stavom da se treba razgovarati sa svima, ali na bazi platforme i programa SDS-a. U SDS-u sarajevsko-romanijske regije izrazili su spremnost da stranka razgovara s drugim partijama, u interesu Republike Srpske, izvestila je Radio-televizija RS nakon sednice odbora.

Moguće učešće poslanika iz ove regije u većini u Skupštini RS u tom odboru nazivaju spekulacijama. „Kao ozbiljna stranka mi ćemo razgovarati sa svima pa i SNSD-om u interesu RS, a na bazi platforme SDS-a, istakao je Darko Babalj, novoizabrani poslanik SDS-a u Skupštini RS iz Istočnog Sarajeva.

Sva ova dešavanja poslužila su medijima da konstatuju da je od nekadašnjeg opozicionog bloka u tom savezu ostao PDP Mladena Ivanića i veći deo SDS-a, a da je Dodik, kao pobednik izbora, dobar deo političkih partija uspeo pridobiti za jedinstven nastup, ili u okrilje buduće vlasti u Banjaluci.

Ali i razgovori o uspostavi vlasti tek predstoje, a Dodik tvrdi da buduća skupštinska većina trenutno ima obezbeđenih 56, od ukupno 83 poslanika u Skupštini RS. Dragan Čavić rekao je između ostalog da ta stranka po odluci Predsedništva NDP-a zvanično napušta Savez za promene i opozicioni blok, nezadovoljni stanjem tog bloka, a potom dodaje:

To više ne postoji. Izgubili smo izbore i to je pošteno.” Rekao je da je nedavno razgovarao i sa Dodikom, koji ga je „pozvao na razgovore o formiranju vlasti i skupštinske većine u RS”h. Čavić je naveo da će prihvatiti poziv a da će vreme pokazati šta će ti razgovori iznedriti. Dodao je da će socijalna pravda i ekonomski razvoj biti vodilja NDP-a.

 

 

Dodik odbio sastanak s ambasadorom Austrije/ Ambasador: Vaša retorika proizvodi nesigurnost i strah

Govedarica odlaže savez sa SNSD

Kuda novo Predsjedništvo vodi BiH?

Ko će s kim nakon izbora?

Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova

Incko: Srebrenica mora ostati u BiH!

Mladen Ivanić: Nikad veće šanse za promenu

Predizborna kampanja niskih udaraca

Predizborna kampanja u BiH i zvanično počela

Skup ministara u sjeni Pacolijevog odsustva

U petak počinje predizborna kampanja u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button