glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sarajevo11 vlada 1 mediji1
cgorapolitika izbori888 ekologija2 leto pankov novak0000

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Dodik odbio sastanak s ambasadorom Austrije/ Ambasador: Vaša retorika proizvodi nesigurnost i strah           

izvor: agencije  foto:                                                                                 07.11..2018.

dodik888 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je da se sastane sa ambasadorom Austrije u BiH, Martinom Pamerom, optuživši ga da je BiH činio sve da "ne dodje do željene saradnje".

"Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje s državom koju izuzetno poštujemo i s kojom smo hteli da saradjujemo", napisao je Dodik u pismu Pameru kao odogovor na njegov zahtev za sastanak.

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući odredjene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", ocenio je Dodik koji bi za desetak dana trebalo da preuzme mesto srpskog člana Predsedništva BiH.

Naveo je da je Pamer "pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut".

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu?", napisao je Dodik u pismu Pameru.

Po pisanju medija, Pamer je sredinom jula došao s porodicom u Trebinje i nameravao da u naselju Ložina fotografiše "ćiru" i Železničku stanicu koju je sagradila Austro-Ugarska, ali ga je sprečila grupa penzionera.

Penzioner Mihajlo Slijepčević je izjavio da se s Pamerom, za koga nije znao da je austrijski ambasador, posvadjao jer je Pamer hteo da fotografiše njega i ostale penzionere koji su tu bili, što je on smatrao neprimerenim.

Dodik je naveo da je austrijski diplomata "otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takodje izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe medjunarodnog sporazuma i medjunarodnog prava".

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret s vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH s vašim radom u Sarajevu upoznaću sve relevantne državne organe Austrije. Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji, s kojom Republika Srpska, uprkos vašim naporima, saradjuje i nadamo se saradjivaće i dalje, posebno nakon vašeg odlaska", napisao je Dodik.

Ambasador Austrije u BiH Martin Pamer odgovorio je na pismo Dodika i naveo da se Dodikovo poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima, ne ogleda u praksi.

Pamer je u odgovoru Dodiku čestitao na izboru za člana Predsedništva BiH i poželeo mu mnogo uspeha i sve najbolje na novoj funkciji, navodeći da, pre svega, želi srećnu budućnost BiH i njenim gradjanima.

On je naveo da austrijska ambasada u BiH oduvek, pa tako i za vreme njegovog mandata od 2013. godine, radila na opsežnoj izgradnji i učvršćivanju bilateralnih odnosa izmedju BiH i Austrije i svih gradjana dve zemlje.

"Samo u Godini kulture Austrija BiH u 2016. godini smo u celoj zemlji, dakle i u Republici Srpskoj, realizovari veliki broj projekata, na primer u Banjaluci, izmedju ostalog, u Muzeju savremene umjetnosti RS, i na drugim mestima", naveo je Pamer.

Prema njegovim rečima, austrijska ambasada je radila na izgradnji ekonomskih veza, što vrlo dobro pokazuje i prisustvo austrijskih firmi u Derventi i Prijedoru.

"Vi, nažalost, nikada niste prisustvovali niti na jednoj od manifestacija austrijske ambasade. Nažalost sam primoran da napomenem da, nasuprot tome, vaša retorika i vaše dovodjenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito i kod potencijalnih austrijskih investitora", naveo je Pamer.

On je odbacio Dodikovu tvrdnju da "favorizuje bošnjačku politiku", dodavši da je "uvek zastupao zvaničnu poziciju austrijske vlade".

Austrijski diplomata je odbacio i Dodikove navode o incidentu u Trebinju, navodeći da je tokom turističke posete tom gradu prilikom fotografisanja zgrade nekadašnje Željezničke stanice verbalno napadnut, jer je navodno potrebna dozvola za fotografisanje.

"Vaša pretnja da ćete austrijske državne organe obavestiti o mom radu u Sarajevu me ostavlja ravnodušnim. Unapred sam svoje nadredjene obavestio o vašem dopisu i mom odgovoru, te ću i dalje, kako mi posao nalaže, izveštavati o vašim izjavama i vašim aktivnostima u BiH", naveo je Pamer.

Austrijski ambasador je odbacio i sve Dodikove napade na Visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, koji je, kako je ocenio, zalaže za prosperitet i napredak u BiH.

"Moram skrenuti pažnju i na vaše besprimerne napade u prošlosti na predstavnike drugih država u BiH, kao naprimer SAD ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH, tako i ugledu entiteta Republika Srpska", navodi se u Pamerovom pismu Dodiku.

Dodik je odbio da se sastane s ambasadorom, optuživši Pamera da je kao diplomatski predstavnik Austrije činio sve da "ne dodje do željene saradnje".

 

 

Govedarica odlaže savez sa SNSD

Kuda novo Predsjedništvo vodi BiH?

Ko će s kim nakon izbora?

Dodik bi da ukine visokog predstavnika, Ivanić traži ponovno brojanje glasova

Incko: Srebrenica mora ostati u BiH!

Mladen Ivanić: Nikad veće šanse za promenu

Predizborna kampanja niskih udaraca

Predizborna kampanja u BiH i zvanično počela

Skup ministara u sjeni Pacolijevog odsustva

U petak počinje predizborna kampanja u BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button