glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

brza pruga anti-evropa eu5
jeremic4 agrokor saric TESLA3 NIKOLA novak1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Završen 47. "SOFEST": "Izgrednici" najbolji film    

izvor: evn  foto: vn                                                                                                     08.07.2018

sofest4

Uručenjem priznanja i projekcijom filma Gorana Paskaljevića "Varljivo leto '68" u čast nagrađenih, završen je 47. filmski festival u Sopotu. Za pet festivalskih dana u CZK Sopot prikazana su 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. O ovogodišnjim laureatima odlučivali su glumci Hristina Popović i Igor Đorđević, kao i reditelj Bojan Vuletić.

Gran-pri za najbolji film pripao je ostvarenju "Izgrednici", reditelja Dejana Zečevića i producentkinje Nikoline Vučetić Zečević.

- Estetikom film noara i trilera, izuzetne vizuelne poetike, ovaj film na najbolji način govori o univerzalnoj i aktuelnoj temi života u strahu i odupiranju pravilima i mehanizmima straha. Hrabro, beskompromisno i iskreno, autori su spojili temu, ideju i formu u uzbudljivo i originalno umetničko delo - piše u obrazloženju žirija.

Glavni glumac ovog ostvarenja Radovan Vujović je, po rečima žirija, nadahnutom glumom, velikim osećajem za meru i znalačkim vođenjem svog lika Aleksandra kroz film, osvojio priznanje "Bata Živojinović" za najbolju mušku ulogu. Specijalno priznanje stručnog žirija dobila je glumica Marta Bjelica, koja je takođe igrala u filmu "Izgrednici".

Nagrada za najbolju režiju pripala je debitantu Lazaru Bodroži za film "Ederlezi Rajzing", koji predstavlja, po oceni žirija, revolucionarni iskorak u srpskoj kinematografiji kada je u pitanju mešavina žanrova.

 

Nagradu za najbolju žensku ulogu, koja od prošle godine nosi naziv "Mira Stupica", zaslužila je Jovana Gavrilović za "autentičan stil, beskompromisnost i hrabru interpretaciju lika Jovanke" u ostvarenju "Horizonti" Svetislava Dragomirovića.

 

BESPLATNO

Filmovi "Izgrednici", "Ederlezi Rajzing" i "Horizonti" biće besplatno prikazani u Domu omladine sutra (9. 7) od 15 časova, u okviru novoustanovljenog programa "Sofest plus".


novosti.rs

 

Tesla dani tokom jula

Otvoren SOFEST: Vojkanu Borisavljeviću priznanje za životno delo

Susret Istoka i Zapada kroz strip

Novi direktor CEBEF: Znam da vodim velike sisteme

Muzej vraćen narodu

Svečano otvaranje Narodnog muzeja: Novi sjaj remek-dela

BITEF: Svet uoči apokalipse

Narodno pozorište: Od Grčke do Švedske

Sabljar (Dža ili bu): Istinom protiv cenzure

Moć braće Sokolović

Vesić: Narodni muzej se otvara 28. juna

Ijan Makjuan: Kiš je moja Srbija

Dva puta Frljić

Bogdan Diklić: Ja sam čovek iz drugog vremena

Pobede i pobednici u Noći muzeja

Kome su to zasmetala "Djeca Kozare" ?

Zašto je u Srbiji nemoguća predstava o Aleksandru Vučiću?

Srpskim stručnjacima evropska nagrada za kulturno nasleđe

Beldocs: Nagrađeni "Meteori" i "Četiri godine u 10 minuta"

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button