glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sastanak9 zso7 eu5
dogovor agrokor radnik TESLA3 egzit7 odbojkasi4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kragujevačke planine stigle do Majkrosoftove galerije

izvor: agencije  foto:                                                                        05.07.2018

saric

Fotografije pejzaža Gledićkih planina Aleksandra Sarića iz Kragujevca, odabrane na globalnom konkursu Majkrosofta (Microsoft), nalaze se na internet stranici Vindovsa (Windows) koje svi korisnici ovog operativnog sistema mogu da skinu na pozadine ekrana svojih monitora.

Ovaj inženjer informatike kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su oba njegova dela, uprkos oštroj konkurenciji iz sveta, ušle na internet stranicu koja u proseku prihvata ograničeni broj novih fotografija.

"Došao sam na ideju da to snimam jer se profesionalno bavim instalacijom operativnih sistema, pa sam, instalirajući Vindovs na računare, uočio da ljudi iz celog sveta, od Australije do Aljaske, skidaju pozadine ekrana na svoje monitore. Tako sam došao na ideju da im nešto što je naše predstavim", kaže Sarić. On ističe da voli prirodu i često boravi na Gledićkim planinama, nadomak Kragujevca u centralnoj Srbiji, na kojima uživa u prirodnim lepotama i fotografiše zanimljive detalje za "svoju dušu i oči svojih prijatelja".

Tako su i fotografije, koje su se dopale posmatračima u Majkrosoftu, jednoj od najuspešnijih globalnih IT kompanija, snimljene sasvim spontano.

"Na Gledićke planine idem često, a sa sobom uvek nosim fotoaparat kojim snimam zanimljive detalje. Kada se vratim sa planine pravim selekciju, a samo najbolje i najlepše pokazujem prijateljima", objašnjava Sarić i dodaje da nije očekivao da će njegov hobi izazvati interesovanje javnosti.

Fotografije koje sada mogu preuzeti ljubitelji lepih pejzaža širom sveta snimljene su u idiličnom planinskom selu Šljivice u podnožju Samra, najvišeg vrha Gledićkih planina, u blizini Oparića, rodnog mesta slikara naivca Janka Brašića (1906-1994.), rodonačelnika naivne umetnosti u Srbiji.

"Volim taj kraj sa predivnom prirodom i želeo sam da tu lepotu, preko Vindovsa, podelim sa ljubiteljima prirode u svetu i uspelo je", zaključuje Sarić.

saric2

Inače, Gledićke planine su manje poznate i u okvirima Srbije. Najviši vrh im je Samar nadmorske visine 922 metra.

Legenda kaže da su ime dobile jer se sa njih "daleko gleda (vidi)", a ko se popne na planinske vrhove, može se uveriti da se, po vedrom i sunčanom danu, vidik širi do Kopaonika, Zlatibora, Rudnika i Homoljskih planina. Na planini se mogu videti i manastiri Kaleniić, Ljubostinja i Kamenac iz 15. i 16. veka. Međutim, ovaj kraj se u široj javnosti posebno pročuo pre nekoliko godina kada je u selu Bajčetina, na 20 kilometara od Kragujevca, novu porodičnu kuću sagradio bivši predsednika Srbije Tomislav Nikolić. Takođe, tu je sagrađena i nova crkva čiji Nikolić ktitor.

 

 

Siniša Mali: IT industrija čini 10 odsto BDP Srbije

Među 10 inovativnih energetskih uređaja za budućnost patent studenata ETF-a

EK pokrenula Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

Magični uspesi mladih srpskih programera

Sve objavljeno na internetu u EU moraće da prođe proveru kršenja autorskih prava

Srbija ima „svemirsku“ šansu koju ne bi smela da propusti

Počelo istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije

Opremanje dve hiljade digitalnih učionica u Srbiji

Ljajić: EU nam otvorila vrata za roming, ali čekaćemo još

Simptomi zavisnosti Srbije od uglja koje mora da vidi i EBRD

Put prema digitalnom društvu

Koalicija 27: Problemi u svim oblastima zaštite životne sredine

EU pooštrava pravila privatnosti na internetu, Srbija treba da se uskladi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button