glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sastanak9 anti-evropa eu5
radnik agrokor saric TESLA3 NIKOLA novak1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Milijardu evra za brzu prugu                

izvor: agencije  foto:                                                                               07.07.2018.

brza pruga

U obraćanju na samitu, koji su otvorili premijeri Kine i Bugarske Li Kećijang i Bojko Borisov, premijerka Brnabić je istakla da je naša zemlja posvećena jačanju strateškog partnerstva s Kinom i saradnji u inicijativi „16 plus jedan”, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima. Predsednica Vlade je ocenila da su te inicijative važne za našu zemlju i ceo region.

Ukazujući da su za Srbiju najvažniji regionalni infrastrukturni projekti, ona je posebno istakla upravo modernizaciju pruge Beograd–Budimpešta, ali i „Auto-put mira” do albanske luke Drač, kao i auto-puteve do Sarajeva i Bugarske.

Predsednica Vlade je posebno zahvalila kineskom premijeru Li Kećijangu na ličnoj podršci u okviru mehanizma „16 plus jedan” i kineskoj globalnoj inicijativi „Pojas i put”. Brnabićeva je iskazala zahvalnost i domaćinu samita, bugarskom premijeru Bojku Borisovu, na uspešnoj organizaciji dva važna sastanka u Sofiji u ovoj godini.

Posebno želim da zahvalim što ste vratili u fokus region zapadnog Balkana tokom bugarskog predsedavanja Savetu EU i to u pozitivnom svetlu”, rekla je Brnabićeva.

Upravo s Borisovom Brnabićeva je razgovarala uoči početka samita. Tom prilikom, sagovornici su ocenili da se politički i ekonomski odnosi dva suseda stalno unapređuju i da je posebno važna saradnja u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike. Obim robne razmene Srbije i Bugarske u 2017. je, kako je istaknuto, dostigao rekordnih milijardu evra, od čega je srpski izvoz bio gotovo 590 miliona evra.

Brnabićeva je posebno istakla potpisivanje memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora Bugarska–Srbija.

Izgradnja gasovoda Niš–Dimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske”, naglasila je premijerka.

Takođe, intenzivno se radi na tome da do kraja godine bude završena izgradnja istočnog kraka Koridora 10, dok modernizacija pruge Niš–Dimitrovgrad treba da započne krajem ove ili početkom 2019. godine.

Predsednica Vlade Srbije je istakla i da je naša zemlja obezbedila najviše evropske standarde za zaštitu prava pripadnike svih nacionalnih manjina, uključujući i bugarsku.

U izjavi novinarima, Brnabićeva je, kako prenosi Tanjug, ukazala da se na ovogodišnjem samitu pokazalo da su u okviru inicijative „16 plus jedan” najkonkretniji projekti upravo oni koje je naša zemlja imala s Kinom. Osim infrastrukturnih, ona je istakla i energetske poduhvate sa „Šangaj elektrikom” kao i projekte pametnog transporta s „Huavejem”.

Ističući značajan rast srpskog izvoza u Kinu, ona je, prema navodima Bete, ocenila da će se nastaviti tim tempom. Brnabićeva je na primeru smederevske železare ukazala da strateško partnerstvo s Kinom Srbiji donosi mnogo drugih prednosti i izrazila nadu da ćemo imati dobro interesovanje nekih kineskih kompanija za RTB „Bor” i „Ikarbus”.

 Vlada i predsednik – jedan tim

Dijalog Beograda i Prištine je u potpunosti transparentan i nisam u ovom trenutku videla da je potrebno da pravim bilo kakav izveštaj, rekla je premijerka Ana Brnabić.

U izjavi novinarima u Sofiji ona je istakla da je Vlada Srbije jedan tim s predsednikom Aleksandrom Vučićem, s kojim, kako je naglasila, stalno razgovara o dijalogu.

Mi ćemo njemu čuvati leđa u ovom dijalogu, bićemo uvek uz njega zato što vodi hrabru inicijativu, odgovornu, zato što je pokazao hrabrost da ne ostavljamo konflikt generacijama iza nas”, rekla je Brnabićeva, a prenosi Beta.

Da li će se u tome uspeti „zavisi od mnogo faktora”, dodala je ona, ističući da će Skupština biti apsolutno informisana o svim važnim odlukama koje treba da se donesu.

 Najpovoljniji uslovi za Srbiju

Govoreći o ugovoru o izgradnji treće deonice pruge Beograd–Budimpešta, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, kako prenosi Tanjug, istakla da je reč o najvažnijem i najvrednijem infrastrukturnom projektu u Srbiji i regionu.

On je važan ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje s regionom i EU, kao i za povezivanje srednje Evrope s lukom Pirej, u okviru kineske inicijative ’Jedan pojas, jedan put”, rekla je ona.

Ministarka je podsetila da su ruske i kineske kompanije već započele radove na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada. Kako je navedeno, rekonstrukcija preostalih 108 kilometara će biti poverena kineskom konzorcijumu kompanija „Čajna rejlvej internešenel” i „Čajna komjunikejšn konstrakšn kompani”, koji izvodi radove i na deonici Beograd – Stara Pazova.

Mihajlovićeva je naglasila i da će modernizacija pruge na železničkom Koridoru 10 omogućiti povećanje teretnog saobraćaja na železnici kao i da se o zaključenju ugovora s kineskom stranom intenzivno pregovaralo gotovo godinu dana i da su ispregovarani najpovoljniji uslovi za Srbiju. Inače, ona je u Sofiji u ime Vlade potpisala i memorandum o razumevanju ministarstava poljoprivrede Srbije i Kine o zajedničkoj izgradnji industrijskog parka za voće i povrće, kao i memorandum s kineskom kompanijom „Čajna roud end bridž korporejšn” u vezi s rekonstrukcijom pruge Beograd–Niš.

 

 

Od 600.000 novih radnih mesta na ZB, dve trećine u Srbiji

Iduće nedelje u Londonu Samit ZB u okiviru Berlinskog procesa

Kvadrilaterala u Solunu: Prema Srbiji kao da je već član EU

Potpisan memorandum Vlade Srbije i Nemačke razvojne banke za podsticanje razvoja preduzetništva

Vučić i Porošenko: Beograd i Kijev za poštovanje teritorijalnog integriteta

Šta planira Kina u Evropi i na Balkanu?

Porošenko sa Vučićem

Etihad ervejz ostaje u Er Srbiji
Vučić sa Hanom o Kosovu: Ne nalazimo se u lakoj situaciji

Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština

UNHCR: Omogućiti da u Srbiji ostanu migranti koji to žele

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button