glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

cg-alb kinezi Vucic-POROSENKO9
skola11 david airserbia francuski-strip djokovic 111111 ser-ger

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Zaev: Želimo da jednom i zauvek završimo sa problemima    

izvor: euractiv  foto:                                                                              04.07.2018  

zaev6666

Makedonski premijer Zoran Zaev nije nezadovoljan što će njegova zemlja početi pregovore sa EU za godinu dana a ne odmah, s obzirom na izbore u Evropi na proleće 2019. i referendum u Makedoniji o sporazmu o imenu sa Grčkom, ali smatra da makedonski pregovori i reforma Evrope mogu da idu uporedo.

U intervju za EURACTIV.com Zaev je istakao da u Makedoniji, kao i EU, ima onih koji nisu za Evropu ali da je proevropski stav u prednosti, dodajući i da u zemlji koja je za ulazak u NATO i EU mora da postoji spremnost za kompromise.

"Želimo da budemo deo Evrope jer je to ono što mladi ljudi očekuju od nas", rekao je Zaev, koga je novinar briselskog portala ranije nazvao "Makronom Balkana".

Na pitanje šta misli o tome što francuski predsednik Emanuel Makron ne pokazuje žurbu kada je u pitanju proširenje EU, Zaev je odgovorio da je takav stav Makrona, "velikog proevropskog političara", verovatno rezultat unutrašnjih debata u Francuskoj.

"Svestan sam kako njegova protivnica Marin Le Pen (liderka Nacionalnog fronta) koristi te debate. On je uveren da Evropa mora da se reformiše i takođe postane privlačnija nama, kandidatima za članstvo u EU", rekao je Zaev.

Makedonski premijer kazao je da je na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji u maju razgovarao sa Makronom. Zaev je tada rekao Makronu: "Neka se Evropa paraleleno reformiše i mi možemo da pomognemo primerom evropskog načina za rešenje problema".

Zaev je podsetio da je Makedonija kandidat za EU od 2005.

"Ne tražimo da odmah postanemo članica EU. Želimo da dobijemo priliku da vodimo pregovore o punopravnom članstvu u EU... U tom smislu, predsednik Makron verovatno neće ostati neosetljiv na veliko rešenje problema između Makedonije i Grčke", rekao je Zaev.

Na pitanje da li je kompromis oko imena sa Grčkom bio dobar, s obzirom da Makedonija neće odmah početi pregovore o ulasku u EU već za godinu dana, Zaev je odgovorio da to za Skoplje, ako se pogledaju činjenice, nije ništa novo.

"Crna Gora je počela pristupne pregovore 7,5 meseci posle odluke Evropskog saveta, Srbija 9,5 meseci kasnije. U našem slučaju, biće 12 meseci. Ali, svesni smo evropskih izbora (u maju 2019.). Izvesno vreme će tu biti izgubljeno. A mi imamo i referendum o sporazumu sa Grčkom oko imena... tako da mislim da je jun 2019. pažljivo proračunat", kazao je Zaev.

Kada je reč o opoziciji, posebno protivljenju partije VMRO-DPMNE sporazumu oko imena sa Grčkom, Zaev kaže da nema jasnog sporazuma među opozicijom koja je kontradiktorna jer je, s jedne strane, protiv promene ustava, a s druge za ulazak u NATO i EU.

"Ako smo za NATO i EU, moramo da budemo spremni na kompromis. I ja sam na početku mislio da nema potrebe za promenom ustava. Međutim, snaga argumenata tokom pregovora uverila me je da bi takva pozicija stvorila nove probleme", kazao je Zaev.

On je rekao da je Makedonija sporazumom sa Grčkom dobila fer i pravno dobru odluku koja omogućava današnjim političarima i njihovim naslednicima, kao i budućim generacijama, da sarađuju kroz dobre odnose.

"Želimo da završimo sa problemima jednom i zauvek", zaključio je makedonski premijer.

 

 

Makedonija na putu u NATO: Tusk hvali/Stoltenberg: Pozivnica Makedoniji za NATO za dve nedelje

Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju u junu 2019. godine

Sobranje 16. jula odlučuje o datumu referenduma o imenu/Ivanov zvanično odbio da potpiše sporazum o novom imenu/ Zaev: Podneću ostavku ako referendum ne uspe

Sobranje Makedonije ratifikovalo dogovor s Grčkom

Daje li EU zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji?

Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Grčka i Makedonija potpisuju sporazum 17. juna/Tiha diplomatija ruši Ivanova

Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom

Šta sadrži sporazum Grčke i Makedonije

Protesti protiv „trgovine imenom Makedonija”/Demonstracije protiv imena Makedonija u rodnom mestu Aleksandra Makedonskog

Ilindenska Makedonija, razgovori u Skoplju i Atini/Grčka opozicija odbacila ime "Ilindenska Makedonija"

DW: Da li Makedonija prestiže Srbiju na putu ka EU?

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju/Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button