glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu7 balkan-eu brisel000
novine1 dici muzeji vakcina6 novak333333 kls

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje    

izvor: agencije  foto:                                                                              18.04.2018  

eu5

BERLIN - Štampa na nemačkom jeziku komentariše preporuku Evropske komisije da Albanija i Makedonija počnu pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, a list Bild ocenjuje da je to „zastrašujuće naivno”.

Komentator „Bilda” smatra da je ideja o širenju Evropske unije „preko mere i proizvoljno nategnuta”, piše „Dojče vele”.

Komisija EU hoće da primi dve nove balkanske države, Albaniju i Makedoniju. Da čovek ne poveruje. Uz odsustvo svesti o sopstvenim greškama i bez veze sa realnošću, to je i zastrašujuće naivno”, navodi komentator lista.

Smatra da EU ni danas ne funkcioniše kako treba, te navodi da su 28 zemalja-članica previše različite, dok je njihov zajednički imenitelj često premali za velike probleme.

Rumunija i Bugarska su dve zemlje koje su primljene, a da nisu bile spremne za to. No, na kraju dugih pregovora niko nije smeo da povuče kočnicu za slučaj opasnosti. Briselske tehnokrate proširenja u tome možda vide smisao svog postojanja. No, pristupi ne smeju biti sami sebi svrha. Štetu trpi Evropa: sve je više ljudi koji prestaju da veruju u tu divnu ideju. Zato što ona postaje proizvoljna, preko mere nategnuta i iznutra nesposobna da rešava probleme građana”, navodi on.

Nemačka štampa komentariše i loše ocene EK o Turskoj, a u tekstu „Zidojče cajtunga” pod naslovom „Kao u horor filmu” navodi se da je Evropska komisija kod većine kandidata za pristup Evropskoj uniji ustanovila poprilične deficite, a da je „posebno Turskoj izdala katastrofalno svedočanstvo.„

Izveštaj o Turskoj izgleda gotovo kao horor-roman”, rekla je izvestiteljka o Turskoj iz Evropske narodne stranke EVP u Evropskom parlamentu Renate Zomer (CDU).

Iako je Evropska komisija konstatovala da u Turskoj postoji veliko nazadovanje na planu pravne države, slobode mišljenja i nezavisnosti pravosuđa, list konstatuje da Ankari nije zaprećeno ozbiljnim posledicama.

Austrijski dnevnik Krone prenosi da su „Austrijanci skeptični prema planovima Evropske komisije da se EU proširi na zemlje Zapadnog Balkana”h, kao što to pokazuje najnovija anketa Austrijskog društva za evropsku politiku (OGfE).

Prema rezultatima ankete, Austrijanci bi najviše pozdravili da se EU priključi Bosna i Hercegovina - ideju podržava 31 odsto anketiranih, 35 odsto je protiv, 24 odsto je indiferentno, a ostali se nisu izjasnili.

Kada je reč o Srbiji, 29 odsto ispitanih želi da ona postane deo EU, dok je 45 odsto protiv.

Dok je protiv pristupa Albanije 2012. bilo 68 odsto ispitanih, sada je taj broj smanjen na 45 odsto, dok se samo devet odsto anketiranih zalaže za ulazak Turske u EU, a 76 odsto je protiv toga, dodaje „Dojče vele”.

 

 

EK preporučila otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom

Korak napred u makedonsko-grčkim razgovorima

Makedonija i Grčka: Uslovni napredak u rešavanju spora o imenu

Protest protiv promene imena u Skoplju, Ivanov odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Većina Grka protiv termina Makedonija

Grčki predlog: Gornja Makedonija ili Nova Makedonija

Da li će Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji usporiti evrointegracije?

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet

Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu

Junker na Balkanu

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula/I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button