glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

atif izbori999 sengen
dudakovic vucic44 prisluskivanje djilas3 viminacijum77 ministar-vukosavljevic-u-zajecaru

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju/Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji    

izvor: agencije  foto:                                                                              27.04.2018  

sastanak

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Ilir Meta, Kosova Hašim Tači, predsedavajući predsedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i premijer Bugarske Bojko Borisov učestvovaće na današnjem sastanku lidera zemalja u procesu Brdo-Brioni, čiji je domaćin makedonski predsednik Gjorge Ivanov.

U fokusu sastanka je potreba da se poboljša saradnja u političkom, ekonomskom, infrastrukturnom i bezbednosnom smislu, a sve to u kontekstu nove strategije Evropske unije o Zapadnom Balkanu, kaže se u saopštenju iz kabineta predsednika Ivanova.

U okviru procesa Brdo-Brioni, na inicijativu Makedonije, prošle nedelje je održan sastanak direktora Agencija za obaveštavanje svih zemalja učesnica Procesa, na kome se diskutovalo o bezbednosnom povezivanju.

Glavni cilj Procesa je kompletna integracija zemalja iz regiona u Evropsku uniju, stabiliziranje stanja na Zapadnom Balkanu preko jačanja regionalne saradnje i rešavanje otvorenih pitanja.

Prvi sastanak procesa Brdo-Brioni održan je 2013. godine na zajedničku inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske, u Brdu kod Kranja.

Lideri zemalja iz ovog Procesa se sastaju najmanje jednom godišnje.

Za sastanak u Skoplju je akreditovano 156 predstavnika medija, od kojih 116 iz Makedonije i 40 iz inostranstva.

Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji

tusk

SKOPLjE–Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Skoplju, u obraćanju na makedonskom jeziku, da u Makedoniji oseća promene u političkom mentalitetu i volju za evroatlantske integracije.

Ovde, u Skoplju, osećam promene u političkom mentalitetu, osećam istinsku političku volju za priključivanje everoatlantskim integracijama. Ujedno primećujem hrabro liderstvo premijera Zaeva usmereno ka budućnosti”h, rekao je Tusk posle sastanka sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

Tusk je rekao da su razgovarali o budućnosti Makedonije i celog regiona, istakavši da EU ostaje najveći partner Makedonije.

Preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora, kako je istakao Tusk, najbolji je dokaz da napori građana i samog premijera impresioniraju mnoge u Evropi i otvara novo poglavlje u istoriji zemlje koje mnogo obećava.Tusk je istakao da će EU pomoći Makedoniji u realizaciji reformi i na putu ka EU.

Važno je što u Makedoniji postoji politički konsenzus za članstvo u EU i NATO, kao i rešenost naroda, rekao je on, istučući da nema boljeg mesta od Skoplja za završetak balkanske turneje.

Tusk je rekao i da se sa Zaevom saglasio da, kada se lideri EU sretnu sa partnerima sa Zapadnog Balana u Sofiji, treba uneti novu energiju u međusobne odnose.

Samit pre svega treba da reafirmiše evropske perspektive regiona. Drugo, i konkretnije, treba da poboljša veze i u samom regionu, bez obzira, da li digitalne, ljudske ili infrastrukturne veze”, rekao je predsednik Evropskog saveta.

Makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da, posle povoljnog izveštaja EK, Makedonija želi da ubedi zemlje članice EU da zaslužuje da dobije datum i da počne pregovore, dodajući da tome nikad nije bila bliže.

Posle razgovora sa makedonskim premijerom Tusk je zahvalio Makedoniji na saradnji u zaustavljanju migrantskog talasa i podršci u slučaju Skripalj, pošto je Makedonija, kako je tada saopšteno, u znak solidarnosti i u „bliskoj komunikaciji sa saveznicima i partnerima iz EU i NATO” krajem marta odlučila da protera jednog ruskog diplomatu.

Stali ste iza nas i mi ćemo stati iza vas”, rekao je Tusk koji će danas popodne u Skoplju prisistvovati godišnjem sastanku procesa Brdo-Brioni koji će okupiti lidere Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije kao i Hrvatske i Slovenije.

 

 

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

EK preporučila otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom

Korak napred u makedonsko-grčkim razgovorima

Makedonija i Grčka: Uslovni napredak u rešavanju spora o imenu

Protest protiv promene imena u Skoplju, Ivanov odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Većina Grka protiv termina Makedonija

Grčki predlog: Gornja Makedonija ili Nova Makedonija

Da li će Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji usporiti evrointegracije?

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet

Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu

Junker na Balkanu

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula/I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button