glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

vucic-porosenko kinezi brisel 5
skola11 bitici8 airserbia francuski-strip djokovic 111111 ser-ger

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vučić i Porošenko: Beograd i Kijev za poštovanje teritorijalnog integriteta               

izvor: agencije  foto:                                                                               03.07.2018.

Vucic-POROSENKO9

Vučić i Porošenko: Beograd i Kijev za poštovanje teritorijalnog integriteta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Ukrajina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da u njima nema otvorenih pitanja.

Vučić je posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom rekao da kako Kijev podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Beograd podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ukrajina je uvek bila na strani teritorijalnog integriteta Srbije, na tome smo veoma zahvalni našim ukrajinskim prijateljima. Porošenko nam je poželeo da postignemo kompromis sa kosovskim Albancima a mi se nadamo da će svi problemi u Ukrajini biti rešavani na miran način. Zalažemo se za poštovanje Minskih dogovora i smatramo da je OEBS važna karika u uspostavljanju mira", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu. 

Po njegovim rečima, trgovinska razmena Srbije i Ukrajine u 2017. godini iznosila je 357 miliona dolara, uz značajan skok izvoza i uvoza Srbije, a cilj je da ona dostigne milijardu.

"Verujem da ćemo potpisati i sporazum o slobodnoj trgovini, to nije lako postići ali sam siguran da uz podršku Petra Porošenka to možemo uraditi", kazao je Vučić i izrazio uverenje da Ukrajina imati konstruktivan i prijateljski stav po pitanju pristupanja Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.


Porošenko: Nema nikakvih problema u odnosima Srbije i Ukrajine

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Ukrajina nemaju nikakve probleme u bilateralnim odnosima.


Porošenko je na konferenciji za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem rekao da Ukrajina podržava da se problem Kosova reši kompromisom koji bi uvažio interese Srbije i izrazio očekivanje da će Beograd podržati Kijev oko Krima.

"Želim da jasno kažem da poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Mi nismo priznali Kosovo i zauzimamo stav da problem Kosova treba da se reši komromisom i uvažavanjem interesa Srbije", rekao je Porošenko.

On je rekao da Ukrajina nastavlja da insistira na svom teritorijalnom integritetu što ukljujučuje Krim, dodajući da bezuslovno računa na podršku Srbije za uvodjenje mirovne misije.

"Uveren sam da će jasna implementacija Miniskih sporazuma vrati mir u celoj Ukrajini", rekao je Porošenko.

On je rekao da veoma ceni sve što je predsednik Srbije uložio u razvoj odnosa dve zemlje i dodao da u Beogradu oseća da je medju prijateljima.

"Prvi put je Beograd ukrašen ukrajinskim i srpskim zastavama i osećamo gostoprimstvo ne samo predsednika i vlade već i naroda Srbije", rekao je Porošenko.

Predsednik Ukrajine je rekao da su na sastanku s Vučićem razmenjena iskustva u evrointegracijama i izrazio nadu da će Srbija prevladati sve prepereke da udje u Evropsku uniju do 2025.

Odnosi Beograda i Kijeva zategnuti su u novembru 2017. godine, kada je ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič rekao da "Putina nije briga za Srbiju" i da je koristi "kao još jedan instrument da uništi Evropu". On je to rekao u vezi sa srpskim plaćenicima koji se bore na strani proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Porošenko sa Vučićem

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko započeo je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija u Beogradu. Porošenko je u zvaničnoj je poseti Beogradu, prvoj nakon dolaska na vlast u svojoj zemlji, 2014. godine.

Ispred Palate Srbija upriličen je svečani doček gostu iz Ukrajine nakon čega je započeo sastanak dvojice predsednika. Vučić i Porošenko će nakon toga dati izjavu za medije, a planiran je i poslovni forum Srbija-Ukrajina.

"Mislim da je ova poseta ugovorena znatno ranije, verovatno u onom periodu kada je došlo do jedne vrste sukoba između vlasti u Srbiji i ukrajinskog ambasadora (Oleksandra Aleksandroviča)", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Igor Novaković, direktor istraživanja u ISAK fondu, specijalizovan za odnose između Srbije i Rusije.

Do tenzija između zvaničnog Beograda i ukrajinskog diplomatskog predstavnika u Srbiji, koje su imale i diplomatske posledice, došlo je početkom novembra 2017. godine.

Okidač je bio intervju ukrajinskog ambasadora u Srbiji Oleksandra Aleksandroviča BIRN-u (Balkanska istraživačka regionalna mreža), u kojem je izjavio da "Putina nije briga za Srbiju, samo vas koristi kao još jedan instrument da uništi Evropu". Ukrajinski ambasador je to izjavio u kontekstu srpskih plaćenika koji se bore na strani proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je posle toga izdalo upozorenje da će, ukoliko se ukrajinski ambasador "ne vrati u okvire Bečke konvencije", preduzeti korake uobičajene u takvim slučajevima.

Usledilo je povlačenje ambasadora obeju zemalja kući na konsultacije. Ubrzo su se, međutim, vratili na posao, lopta je nakon te epizode nekako spuštena, ali čini se da se distanca između Beograda i Kijeva nije smanjila.

Iako Srbija zvanično priznaje teritorijalni suverenitet i integritet Ukrajine, uključujući i Krim, koji je Rusija anektovala pre četiri godine, odnos Srbije prema Ukrajini mnogi ocenjuju kao ambivalentan.

Među njima je i Igor Novaković. Odgovor na pitanje zašto je to tako, kaže, zapravo je vrlo prost.

"Srbiji je Rusija potrebna zbog Kosova i u tom smislu ona nastoji da se ne zamera previše Moskvi. To je očigledno i povodom niza drugih pitanja, vezanih ne samo za Ukrajinu već i kad je reč o usaglašavanju sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama Evropske unije, tako da u tom kontekstu Srbija pokušava da pravi određenu vrstu balansa – da direktno ne ugrožava Ukrajinu i njene interese, ali i da se ne zamera Rusiji", kaže Novaković.

Direktor istraživanja u ISAK fondu odgovara i na pitanje da li kompromisno rešenje kosovskog problema koje se u Beogradu najavljuje, može posledično dovesti i do poboljšanja odnosa između Srbije i Ukrajine.

"To najavljeno rešenje pitanja Kosova će verovatno očvrsnuti poziciju Srbije u procesu evropskih integracija, ali će zato u sledećem periodu Beograd biti suočen i sa pitanjima vezanim za poglavlje 31 posvećeno usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije (EU), odnosno, sa zajedničkim merama koje EU primenjuje prema trećim zemljama"

Novaković ističe da u ovom momentu, a ne znači da će to biti i tada, EU primenjuje sankcije prema pojedincima i entitetima iz Ruske Federaciji.

"Te sankcije se ovde tumače kao sankcije EU prema Rusiji i Srbija će verovatno biti uslovljena da se pridruži tim sankcijama, što će za posledicu vrlo verovatno imati pogoršanje odnosa sa Rusijom, kao što smo to već videli u slučaju Crne Gore, a što posledično može imati kao rezultat poboljšanje odnosa između Srbije i Ukrajine, ali ovo je jedan težak proces koji očekuje Beograd i pretpostavljam da će biti veoma, veoma izazovan", procenjuje Igor Novaković.

Od posete predsednika Ukrajine Petra Porošenka Srbiji Igor Novaković ne očekuje rešavanje svih nagomilanih političkih problema između dveju zemalja, ali ako se uspostavi određeni kanal komunikacije i nivo razumevanja, to bi moglo rezultirati određenim unapređenjem njihovih odnosa ili bar smanjivanjem tenzija koje su se javljale u prošlosti.

 

 

Šta planira Kina u Evropi i na Balkanu?

Porošenko sa Vučićem

Etihad ervejz ostaje u Er Srbiji
Vučić sa Hanom o Kosovu: Ne nalazimo se u lakoj situaciji

Zvaničnici EU: Menjanje formata bi poremetilo dijalog Beograd-Priština

UNHCR: Omogućiti da u Srbiji ostanu migranti koji to žele

Dogovor lidera EU od Srbije i Balkana pravi tampon zonu za migrante

SAD očekuju rešenje slučaja Bitići, Srbija tvrdi da radi na tome

Prva godina prve premijerke Srbije

Srbija zarobljena u bezakonju

Samit EU: Turskoj još tri milijarde evra, Balkan bitan za blokadu imigracije/Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante

Evropljani postigli dogovor o migracijama

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button