glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Evropski parlament migranti66666 kupovina
novine3 migranti88 muzej4444 sale55555 mladen88 Bunjevcevic

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Makedonija na putu u NATO: Tusk hvali/Stoltenberg: Pozivnica Makedoniji za NATO za dve nedelje    

izvor: agencije  foto:                                                                              29.06.2018  

mak-nato

Makedonija na putu u NATO: Tusk hvali/ Pendarovski: Sutra stiže poziv za članstvo u Severnoatlanski savez

Ovo je dobra nedelja za Makedoniju i zapadni Balkan, ministri Evropske unije otvorili su put pokretanju pregovora o pristupanju Makedonije i Albanije EU označivši kao pocfetak jun naredne godine i očekujem da će šefovi država EU podržati ovu odluku u narednih nekoliko sati, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tuskn.


On je na konferenciji za štampu sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom naglasio da ovo ne bi bilo moguće bez jakog zalaganja makedonske vlade i prijateljskog sporazuma sa Bugarskom, kao i sporazuma o rešenju spora o imenu Makedonije Atine i Skoplja.
"Tokom moje posete Skoplju u aprilu mogao sam da vidim političku volju da se nastavi sa evroatlantskim integracijama države. Ne sumnjam da ćete pod hrabrim vođstvom premijera Zaeva moći da ispratite tempo reformi u ključnim poljima koja su bitna za vašu zemlju", rekao je Tusk, prenosi MIA.
On je zahvalio makedonski vlastima na odričnoj saradnji u suzbijanju priliva migranata 2015. godine.
Zaev je rekao da su vesti da će Makedonija početi sa pregovorima o pristupanju EU u junu 2019. godine, sjajne.
"Naša država zaslužuje ovo. Lideri EU su to zaista i rekli, zemlja to zaslužuje...Za samo godinu dana Makedonija je postala zemlja pozitivnih promena, političkog dijaloga, političke volje da reši probleme sa komšijama", rekao je Zaev.

PENDAROVSKI: MAKEDONIJA SUTRA DOBIJA POZIV ZA ČLANSTVO U NATO

Makedonija će sutra dobiti poziv za priključenje NATO-u na briselskom samitu Alijanse. 11. i 12. jula, izjavio je nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski.

On je rekao da je za dobijanje poziva bilo potrebno ispuniti tri glavna straška cilja - potpisivanje Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, usvajanje Zakona o jezicima i ratifikacija Sporazuma sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Penerovski, kako su preneli makedonski mediji, tvrdi da je 80 odsto građana Makedonije za pridruživanje Alijansi, što nije slučaj sa drugim zemljama.

"Naša zemlja je pokazala zavidan nivo otpora i žilavosti uprkos činjenici da je to bilo dva puta na ivici. Prvi put u 2001. tokom vojnog sukoba, a drugi put kada su se dogodili incidenti u parlamentu, krajem aprila prošle godine", rekao je Pendarovski.

Stoltenberg: Pozivnica Makedoniji za NATO za dve nedelje

Za dve nedelje će NATO savez izdati pozivnicu za makedonsko članstvo u alijansi, ali zemlja neće postati punopravna članica dok se ne okončaju sve unutrašnje procedure, uključujući i promenu Ustava, poručio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, nakon razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Pozivinica Makedoniji će, prema Stoltenbergu, biti izdata u toku samita NATO koji će biti održan 11 i 12 jula, i od tog trenutka Makedonija će otpočeti pregovore o pristupanju u severnoatlantski savez. Proces pristupnja će biti završen čim se okončaju procedure u zemlji, a brzina tog procesa će, prema njemu, zavisiti od efikasnosti makedonskih institucija.

“gSpor oko imena je predugo bacao senku na celi region i sprečavao prosperitet i sigurnost. Sada je šansa za svetliju budućnost. Sporazum predstavlja primer za druge u regionu kako konsolidovati mir i stabilnost”, poručio je Jens Stoltenberg.

Makedonski premijer je naglasio da je za samo godinu dana zemlja postigla ono što “niko nije mogao da predvidi” te da je sve to rezultat iskrene politčke volje.

Za desetak dana očekujemo da ispišemo novu stranicu u našim odnosima. Očekujemo pozivnicu da postanemo nova, 30-a članica NATO”, izjavio je makedonski premijer, istakavši da se na ovu poziivnicu čeka od 2008 godine. Premijer Makedonije je poručio građanima da sada preostaje mnogo posla da se uradi na domaćem terenu te da zemlja treba da obavi sve domaće zadatke.

Na samitu u Bukureštu, koji je održan na proleće 2008 godine, Makedonija je propustila da dobije pozivnicu za prijem u NATO, zbog grčkog veta oko imena. U to vreme zemlja je bila u istoj grupi sa Albanijom i Hrvatskom. Od tog trenutka, spor oko imena je postao uslov i za evropske integracije zemlje. Nedavni sporazum između Zaeva i Tziprasa označio je i početak deblokade svih briselskih procesa.

 

 

Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju u junu 2019. godine

Sobranje 16. jula odlučuje o datumu referenduma o imenu/Ivanov zvanično odbio da potpiše sporazum o novom imenu/ Zaev: Podneću ostavku ako referendum ne uspe

Sobranje Makedonije ratifikovalo dogovor s Grčkom

Daje li EU zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji?

Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Grčka i Makedonija potpisuju sporazum 17. juna/Tiha diplomatija ruši Ivanova

Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom

Šta sadrži sporazum Grčke i Makedonije

Protesti protiv „trgovine imenom Makedonija”/Demonstracije protiv imena Makedonija u rodnom mestu Aleksandra Makedonskog

Ilindenska Makedonija, razgovori u Skoplju i Atini/Grčka opozicija odbacila ime "Ilindenska Makedonija"

DW: Da li Makedonija prestiže Srbiju na putu ka EU?

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju/Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button