glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av666 pristina5 radojicic
Zeljko-Karan erdogan3 noc muzeja000 telefon7 djokovic000000000 real99

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Protesti protiv „trgovine imenom Makedonija”/Demonstracije protiv imena Makedonija u rodnom mestu Aleksandra Makedonskog     

izvor: agencije  foto:                                                                              07.06.2018  

protest1

Protesti protiv „trgovine imenom Makedonija”

Atina– Širom zemlje Grci su ponovo na protestnim mitinzima. U znak neslaganja sa pregovorima koje vlada vodi sa Skopljem oko imena susedne države i protiv svakog korišćenja naziva „Makedonija”, mitinzi su održani u 24 grada.

Sa jedinstvenom porukom „Makedonija je grčka”, sa stotinama nacionalnih zastava, Grci od Sera, Edesa i Florine, preko Katorije, Katerinija, Larise do Halkide, Krfa, Rodosa, Hanje na Kritu još jednom žele da pokažu da nisu spremni da se naziv severnog dela Grčke koji oduvek nosi ime Makedonija dele sa susedima.

Ovog puta mitinzi nisu održani u Solunu i Atini kao početkom godine, čime su organizatori želeli da pokažu koliko stanovništvo severa Grčke odbacuje svaku ideju o, kako kažu, „trgovini imenom Makedonija”. Međutim, ideja da protesta bude samo u jedanaest gradova bližih granici proširila na se na celu zemlju, od severa do južnih ostrva, na 24 grada.

Ono što ove mitinge razlikuje od prethodnih jeste drugačija strategija organizatora koji su upozorili da ne žele nikakve partijske zastave i parole, već samo nacionalne zastave Grčke. Isto tako, za razliku od prvog mitinga kada je Grčka crkva pozvala građane da se uzdrže od antimakedonskih protesta u Solunu, da bi već na narednom mitingu u Atini, kada su desetine hiljada ljudi izašle na ulice da brane ime „Makedonija”, bila na njihovoj strani, ovog puta je ostavila mitropolitima da sami odluče kakav će stav prema protestima zauzeti njihove parohije.

Poglavar Grčke crkve Jeronimus smatra da se ovako važna pitanja kao što je naziv susedne države ne rešavaju protestima, već u parlamentu gde sede poslanici koje je izabrao narod, i da nije nimalo lako dati ime jednoj državi ili joj ga, kako je rekao – pozajmiti.

Ove mitinge od prethodnih razlikuje i činjenica da su u ovom trenutku vlade dve zemlje, iako narod pokazuje drugačije raspoloženje prema sporazumu, mnogo bliže nego pre šest meseci kada je bilo neizvesno kako će se sve razvijati. Međutim, činjenica se sve odlaže i čeka signal iz Skoplja, sa obe strane kupuje vreme kako bi se umirila opoziciji, izaziva dodatno nezadovoljstvo. Popularnost premijera Ciprasa je opala u odnosu na ranije mesece i Siriza u ovom trenutku, za konzervativnom Novom demokratijom, zaostaje za više od 15 posto potencijalnih glasova.

Neizvesno je koliku će i kakvu cenu na kraju svega platiti premijer Cipras koji smatra, kako je to već ranije izjavio, da se „nacionalni problemi ne rešavaju folklorom i na ulici, već za pregovaračkim stolom”. Atini i Skoplju se žuri da reše višegodišnji spor, ali kako komentarišu ovdašnji mediji, nekad se čini da je Atini do toga više stalo.

Nema diplomatskog brodoloma već tehničkih problema, odlaganja od nekoliko dana, dok klima na unutrašnjem planu ne bude povoljnija”, umirujuće su reči šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa koji se nada da će uskoro doći do sporazuma između Atine i Skoplja i da neće biti propuštena šansa da se višegodišnji problem oko imena konačno reši.

Došao je trenutak za veliko ’da’ ili ’ne’, ali se vlada u Skoplju suočila s ozbiljnim problemima zbog čega joj treba vreme da se presabere”, izjavio je podsećajući da su u diplomatiji strpljenje i trezvenost presudni i da „pregovori nisu trka na 100 metara”, već složeni proces.

Čini se da narod na to gleda sa manje strpljenja utoliko pre što su, bez obzira na protivljenje Grka, i dalje varijante rešenja koje su ostale u igri: „Gornja Makedonija”, „Severna Makedonija” i „Nova Makedonija”.

Demonstracije protiv imena Makedonija u rodnom mestu Aleksandra Makedonskog

protest5

PELA - Hiljade demonstranata okupilo se večeras kod Pele, rodnog mesta Aleksandra Velikog, zahtevajući da grčka vlada zauzme čvrst stav u pregovorima sa susednom Makedonijom oko imena te zemlje.

Skup u selu Pela je među više od 20 protesta, koje širom zemlje organizuju tvrdokorni protivnici bilo kakve upotrebe naziva Makedonija u sporu oko imena između Atine i Skoplja, prenosi AP.

U više od 20 grčkih gradova za večeras su najavljeni protesti pripadnika opozicije, udruženja, crkve i građana, koji se protive do sada predloženim opcijama za rešenje pitanje imena Makedonije.

Protesti se održavaju u 14 gradova na severu Grčke i osam drugih gradova širom zemlje.

Povodom protesta makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova je, zbog mogućih rizika i eskalacije situacije, upozorilo državljane te bivše jugoslovenske republike da izbegavaju putovanje u Grčku ili gradove u kojima će se protestovati.

Proteste organizuje „Komitet za borbu protiv grčkog karaktera Makedonije”, koji čine predstavnici opozicionih parlamentarnih i neparlementarnih stranaka i nevladinih udruženja koja se protive da novo ime te države sadrži reč „Makedonija”.

Pored Pele, protesti su prijavljeni i biće održani u gradovima Kavala, Drama, Seres, Kilkis, Polikastru, Voden, Lerin, Kostur, Ptolemaida, Katerini, Lagadas i turističko naselje na Nea Moudania na Halkidikiju.

Prema grčkim medijima, nezavisno od protesta koje organizuje ovaj komitet, nezadovoljstvo će biti iskazano i u još osam drugih grčkih gradova.

Dogovor Atine i Grčke o novom imenu Makedonije, koji su postigli šefovi diplomatija deju zemalja, uz posredovanje specijalnog izaslanika UN Metju Nimica, još nije obelodanjen.

Njegovo predstavljanje javnosti najavljeno je nakon što sporazum usmeno potvrde premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a kao tri moguće opcije koje su ostale u užem izboru su: Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija.

 

 

Ilindenska Makedonija, razgovori u Skoplju i Atini/Grčka opozicija odbacila ime "Ilindenska Makedonija"

DW: Da li Makedonija prestiže Srbiju na putu ka EU?

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju/Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

EK preporučila otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom

Korak napred u makedonsko-grčkim razgovorima

Makedonija i Grčka: Uslovni napredak u rešavanju spora o imenu

Protest protiv promene imena u Skoplju, Ivanov odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Većina Grka protiv termina Makedonija

Grčki predlog: Gornja Makedonija ili Nova Makedonija

Da li će Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji usporiti evrointegracije?

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button