glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija migranti6666 dodik77
diplomate2 plenkovic88 dino it sektor krstajic-kokeza novak77777777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Sobranje 16. jula odlučuje o datumu referenduma o imenu/Ivanov zvanično odbio da potpiše sporazum o novom imenu/ Zaev: Podneću ostavku ako referendum ne uspe     

izvor: agencije  foto:                                                                              26.06.2018  

sobranje11

Sobranje 16. jula odlučuje o datumu referenduma o imenu

Makedonski parlament će 16. jula odlučivati o datumu raspisivanja referenduma o imenu, javio je skopski Kanal 5 pozivajući se izvore iz Sobranja.

Od dana objavljivanja odluke o raspisivanju referenduma na državnom nivou u Službenom listu do dana njegovog održavanja, ne može da prođe manje od 60 ili više od 90 dana, prenosi portal Fokus..

Parlamentarni izbori će biti održani najverovatnije u septembru kako bi se postigli rokovi predviđeni sporazumom Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Prema tom sporazumu, dogovoreno je da novo ime te bivše jugoslovenske republike bude "Republika Severna Makedonija".

Sporazumu sa Grčkom žestoko se protivi najuticajnija makedonska ooziciona VMRO-DPMNE, a premijer Zoran Zaev je izjavio ranije da će u slučaju da referendum ne uspe on podneti ostavku.

Ivanov zvanično odbio da potpiše sporazum o novom imenu/ Zaev: Podneću ostavku ako referendum ne uspe

ivanov2

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zvanično je odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, jer, kako je naveo, taj sporazum nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

" Na osnovu clana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrdivanju konacnog sporazuma za rešavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva izmedu strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sednici održanoj 20. juna 2018. godine", naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema rečima Ivana, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

"Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promenu Ustava u cilju promene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije", naveo je Ivanov.

Podseća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsednika Republike Makedonije.

" Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o ''razlici nad nazivom države'' a ne o ''razlikama''", kaže Ivanov.

Prema njegovim rečima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja "nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom".

"U skladu sa clanom 118 Ustava Republike Makedonije, medunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su deo unutrašnjeg pravnog poretka", naveo je Ivanov.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grcke.

"Prema članu 308 Krivičnog zakona, ''Građani koji dovedu Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge države, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina''", naveo je Ivanov, preneo je portal Nova.

Štaviše, Kabinet Ivanova smatra da "legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posledice koje su ravne zločinu".

Nakon ratifikacije sporazuma u "makedonskom parlamentu, MSP je obavestila Atinu, a Grcka je juče poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o riključenju Uniji.

Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova.

Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonij anapravi predviđene izmene Ustava.

Stoga, navodi portal Nova, u ovoj fazi potis Ivanova nema značajnu važnost.

ZAEV: PODNEĆU OSTAVKU AKO REFERENDUM NE USPE

zaev444

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je uveren da će referendum o dogovoru sa Grčkom oko imena biti uspešan, a da će ako ne bude tako, podneti ostavku.

On je u intervjuu za 1TV naveo da Makedonija nema Plan B, te da skoro 80 odsto građana želi članstvo u EU i NATO.

"Uveren sam da će građani doneti tu odluku na referendumu", rekao je on.

Upitan da li će se povući ako referendum ne uspe, Zaev je rekao da će podneti ostavku dodavši da je uveren da će on biti uspešan, prenosi MIA.

Prema njegovim rečima, važno je da članice EU i NATO pošalju poruku ohrabrenja Makedoniji. "Makedonija ne samo da je napravila uspeh, već i model o tome kako rešavati 30-godišnji spor. Makedonija je model koji može da se primeni. Ne sumnjam da će nam poslati ohrabrujuću poruku. Moraju", istakao je Zaev.

 

 

Sobranje Makedonije ratifikovalo dogovor s Grčkom

Daje li EU zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji?

Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Grčka i Makedonija potpisuju sporazum 17. juna/Tiha diplomatija ruši Ivanova

Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom

Šta sadrži sporazum Grčke i Makedonije

Protesti protiv „trgovine imenom Makedonija”/Demonstracije protiv imena Makedonija u rodnom mestu Aleksandra Makedonskog

Ilindenska Makedonija, razgovori u Skoplju i Atini/Grčka opozicija odbacila ime "Ilindenska Makedonija"

DW: Da li Makedonija prestiže Srbiju na putu ka EU?

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju/Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button