glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu-srbija migranti6666 sobranje11
diplomate2 inovacije dino it sektor bitef111 novak77777777

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Uslovno otvaranje pregovora za Makedoniju i Albaniju u junu 2019. godine     

izvor: agencije  foto:                                                                              27.06.2018  

zastave000

Savet EU je posle duge rasprave postigao jedinstvo u vezi s napretkom Makedonije i Albanije na putu evrointegracija, a u zaključcima Saveta navodi se da će Skoplje i Tirana moći da otvore pristupne pregovore u junu 2019. godine ukoliko ispune određene uslove.

Savet ministra EU saglasio se da pozitivno odgovori na napredak koji je Makedonija postila na putu evrointegracija, a u zaključcima Savet kaže da je "utvrdio put zaotvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019. godine".

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom je uslovljena završetkom nacionalnih parlamentarnih procedurau zemljma članicama kao i potvrdom od strane Evropskog saveta, a sve u zavisnosti oddaljeg napretka koji Makedonija ostvari.


"Savet naglašava da će procena napretka zavisiti o opipljivih i održivih rezultata posebno u oblastima reforme pravosuđa i proaktivnih istraga, procesuiranja i presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala uključujći i predmete visokog progila, reforme bezbednosnih i obaveštajnih službi i javne administracije", navodi se u zaključcima.

Kada je Albanija u pitanju, Savet se saglasio da postavi put za otvaranje pristupnih pregovora u junu 2019. godine.

"Savet naglašava da je neophodno da Albanija konsoliduje napredak u oblasti reforme pravosuđa, da pruži opipljive rezultate u borbi protiv korupcije na svim nivoima i u borbi protiv organizovanog kriminala posebno kada je reč o uzgajanju i prodaji narkotika kao i da održi i produbi trenutni reformski momentum", navodi se u tekstu zaključaka Saveta EU o Albaniji.

Konsenzusom u vezi sa zaključcima o Makedoniji i Albaniji Savet EU je praktično usvojio i paket zaključaka o proširenju koji se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana.

ZAEV: JOŠ JEDNO PRIZNANjE ZA MAKEDONIJU

Makedonski premijer Zoran Zaev je, povodom današnje odluke Saveta ministara EU da toj zemlji odobri početak uslovnih pregovora o članstvu u junu 2019. godine, naveo da je to "još jedno priznanje" za Makedoniju.

"EU i lideri svih njenih članica priznali su Republiku Makedoniju kao zemlju pozitivnih promena, dinamičnog procesa reformi, inkluzije i socijalnog dijaloga. To je zemlja koja rešava sporove sa susedima snažnom i dobronamernom političkom voljom i zemlja građana koji su pokazali da imaju jasnu viziju evropske budućnosti", napisao je Zaev na Fejsbuku, javila je MIA.

Prema rečima Zaeva, putevi reformi i proces izgradnje zemlje u skladu sa evropskim propisima su nepovratan proces.

RAMA POZDRAVIO ODLUKU SAVETA EU

Albanski premijer Edi Rama pozdravio je današnju odluku Saveta EU o uslovnom otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Makedonijom u junu iduće godine.

"Nakon 72 sata plovidbe kroz unutršnje talase EU, Albanija je uspela da dobije datum za ulazak u luku ujedinjene Evrope", napisao je Rama na svom Fejsbuk nalogu.

On je ocenio da su reforme naterale i skeptike da priznaju zasluge Albanije i Makedonije.

"Dobijena je jedna mnogo teška bitka, rat se nastavlja", dodao je Rama.

JEDANAEST EVROPSKIH PARLAMENTARACA: EU NE SAME DA RAZOČARA ZAPADNI BALKAN

Jedanaest evropskih parlamentaraca poslalo je otvoreno pismo liderima EU u kome traže da se na samitu EU 28. i 29. juna premijeri i predsednici zemlja članica dogovore o odlučnim koracima u okviru EU politike proširenja. EU mora da ostane pouzdan partner i ne sme da razočara zemlje Zapadnog Balkana.

Evropski poslanici, među kojima su izvestioci i predsednici delegacija za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, uputili su predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i EU liderima otvoreno pismo pred samit koji se održava 28. i 29. juna u Briselu.

Tanja Fajon, Edurad Kukan, Knut Flekenštajn, Čarls Tanok, Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Kristijan Dan Preda i drugi pozvali su EU lidere da se dogovore o odlučnim koracima u cilju napretka politike porširenja i približavanja Zapadnog Balkana EU

"Pravo je vreme za hrabru odluku koja istinski otvara put ka uspešnoj integraciji šest zemalja i 18 miliona građana koji žive na Zapadnom Balkanu", poručili su poslanici Evropskog paralmenta.

Evropski parlamentarci su podsetili na postizanje sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije čime je, kako kažu, otvorena prilika da se dovede još jedna zemlja Zapadnog Balkan u okrilje Unije i tako posadi seme mira i prosperiteta u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

"Izbor da se živi u miru i prosperitetu, gde vladaju vladavina prava i efikasne demokratske institucije, ujedinjuje građane svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije", navodi se u pismu.

Parlamentarci pozivaju šefove država i vlada Evropske unije da shvate da se takva prilika pruža jednom u životu, a da je ljudima sa Zapadnog Balkana potreban jasan znak da Unija podržava njihove napore za izgradnju modernih država, sa jakim i nezavisnim institucijama, održivim ekonomijama i solidarnim društvima.

Oni upozoravaju na postojanje "nekoliko regionalnih i globalnih sila" koje imaju politički i finansijski interes za ometanje evropskih ambicija svih šest partnera sa Zapadnog Balkana i napominju da se to ne sme dogoditi.

"Pozivamo evropske lidere da pokažu svoju jasnu posvećenost evropskoj perspektivi celog regiona tako što će se saglasiti oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na predstojećem Evropskom savetu 28. i 29. juna. U tekućim pregovorima o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom trebalo bi otvoriti nova poglavlja", navodi se u pismu.

Oni traže i viznu liberalizaciju za Kosovo*, te da reformski napori Bosne i Hercegovine budu nagrađeni u zavisnosti od ishoda i nakon opštih izbora 7. oktobra.

Evropski parlamenatrci naglašavaju da EU mora da ostane pouzdan partner regionu jer su "uslovi za naredne korake ispunjeni, kako su istakle Evropska komisija i Evropski parlament".

 

 

Sobranje 16. jula odlučuje o datumu referenduma o imenu/Ivanov zvanično odbio da potpiše sporazum o novom imenu/ Zaev: Podneću ostavku ako referendum ne uspe

Sobranje Makedonije ratifikovalo dogovor s Grčkom

Daje li EU zeleno svetlo Makedoniji i Albaniji?

Republika Severna Makedonija – istorijski sporazum Atine i Skoplja

Grčka i Makedonija potpisuju sporazum 17. juna/Tiha diplomatija ruši Ivanova

Zaev čvrsto veruje u dogovor sa Grčkom

Šta sadrži sporazum Grčke i Makedonije

Protesti protiv „trgovine imenom Makedonija”/Demonstracije protiv imena Makedonija u rodnom mestu Aleksandra Makedonskog

Ilindenska Makedonija, razgovori u Skoplju i Atini/Grčka opozicija odbacila ime "Ilindenska Makedonija"

DW: Da li Makedonija prestiže Srbiju na putu ka EU?

Sastanak čelnika Zapadnog Balkana i EU u Skoplju/Tusk u Skoplju: Oseća se promena poltičkog mentaliteta u Makedoniji

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button