glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

eu_9 pristina333 brisel000
vucic7 eu5 Knjiga-1.001-film... Vakcina11 novak777777 kls

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put/Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti    

izvor: agencije  foto:                                                                              19.04.2018  

mogerini-zaev

Mogerini: Dobre vesti – Makedonija se vratila na pravi put

"Donosim dobre vesti, Evropska komisija je izdala preporuke da Makedonija započne pregovore o pristupanju EU. Makedonija se vratila na pravi put i to dostignuće je zajednički uspeh vlade, parlamenta, opozicije i svih građana Makedonije", rekla je Federika Mogerini na zajedničkoj konferenciji sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevim, prenosi MIA.

Zaev je, kako se navodi, istakao da je makedonska vlada ostvarila značajan napredak na putu ka EU u prethodnih deset meseci, što Unija prepoznaje i ceni.

"Nakon implementacije reformi, Sporazuma o prijateljstvu sa Bugarskom, Makedonija je takođe takođe na pravom putu da razreši otvoreni problem sa Grčkom", dodao je Zaev.

Potvrdio je spremnost vlade da nastavi da radi na neophodnim reformama i izrazio verovanje da će biti određen datum za otpočinjanje pregovora o pristupanju Makedonije EU u junu.

Kako je naglasio, članstvo u EU i NATO je najviši prioritet Makedonije.

Šefica evropske diplomatije je prethodno na svojoj turneji po Zapadnom Balkanu posetila Albaniju, gde je u Tirani razgovarala sa tamošnjim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Iljirom Metom. Tokom posete Albaniji, poručila je, da bi ta zemlja trebalo da produbi reforme kako bi mogla da ubedi države članice EU da zaslužuje da se pridruži bloku nakon 2025, prenosi Rojters.

Evropska komisija je, kako se navodi, u utorak izdala preporuke u kojima je navedeno da ta balkanska zemlja treba da započne sa pristupnim pregovorima nakon niza koraka, uključujući borbu protiv korupcije i poboljšanje sprovođenja zakona.

Mogerinijeva je pozvala Albaniju da zadrži tempo pre nego što države članice EU razmotre preporuke krajem juna.

"Procena Komisije jasno navodi da je Albanija spremna da započne pregovore održavajući i produbljujući reforme koje ste sproveli. Nemojte se zaustavljati, nastavite dalje", rekla je šefica diplomatije EU novinarima u Tirani.

Albanaska televizija Top čenel prenela je da je šefica EU diplomatije "pohvalila važnu ulogu Albanije u regionu".

"Ocena Evropske komisije koju smo juče potvrdili jasno navodi da je Albanija ispunila uslove postavljene u izveštaju, kao i preporuke usvojene pre godinu i po dana i Albanija je spremna za otvranje pregovora (o pridruživanju EU)", rekla je Mogerinijeva na zajedničkoj koneferenciji za medije s albanskim premijerom Ramom.

Navedeno je da se ona prethodno sastala sa predsednikom Albanije Metom, a njena portparolka Maja Kocijančič rekla je da je Mogerinijeva "snažno ohrabrila dalje reforme" u Albaniji.

Han: Rešenje za spor oko imena Makedonije moguće u bliskoj budućnosti

Na pitanje novinara da li EU ima "plan B" za Makedoniju i evrointegracije te zemlje ukoliko se ne postigne rešenje za spor u vezi sa imenom, Han je rekao da postoji odlučnost obe strane u ovom procesu, na najvišem nivou, i poručio da je neophodno da se postigne dogovor koji će biti u interesu i Makedonije i Grčke.

"Uveren sam da je moguće da se postigne rešenje, i ne samo zato što su pregovori počeli i odvijaju se, već zato što su dobrosusedski odnosi veoma važni za region i EU", rekao je Han na konferenciji za novinare, nakon što je makedonskom premijeru Zoranu Zaevu predao izveštaj Evropske komisije o napretku te zemlje u procesu evrointegracija.

Evropski komesar naglasio je da bi rezultat pregovaračkog procesa trebalo da bude kompromis tako da svaka strana treba nešto da da, kako bi došlo do konačnog cilja.

Han je ocenio da su Makedonija i njeni građani zaslužili bezuslovnu preporuku za početak pregovora o članstvu u EU.

"Članice EU prepoznale su posao koji je obavljen. Ovde sam da objavim dugoočekivane dobre vesti, da proslavim uspeh nakon što su učinjeni veliki napori za prevazilaženje krize", rekao je Han.

Smatra da je Makedonija prešla dug put i da se sada čvrsto vratila na evropski put, uprkos mnogobrojnim poteškoćama. "Postoji pozitivna promena, obnovljen osećaj za otvorenost, energiju i nadu. Dobre vibracije se osećaju u zemlji i to bi trebalo da se unapredi", rekao je Han.

On je naglasio da je Makedonija primer demokratske promene u regionu i da je impresioniran poslom koji je urađen u vezi s hitnim reformskim prioritetima.

Han je, ipak, istakao da tu ne treba stati, već da treba nastaviti s sprovođenjem reformi, naročito u oblasti pravosuđa. Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je da je jasna preporuka snažan podsticaj za postizanje "teškog, ali ostvarivog cilja – početka pregovora za pristupanje EU".

"Radićemo još energičnije u junu kako bismo dobili datum za početak pregovora", rekao je Zaev.

Zaev je zahvalio zemljama EU za podršku Makedoniji i njenim građanima, NVO sektoru i drugim akterima za njihove zajedničke napore u tom procesu.

"EU prepoznaje posao koji je urađen. Preporuka je bila suspendovana i uslovljena demokratskim reformama i odgovarajućim okruženjem u prethodna dva izveštaja. Ove godine, preporuka je jasna i bezuslovna. Makedonija ispunjava osnovne demokratske kriterijume za početak pregovora", rekao je Zaev.

 

 

„Bild”: EU želi Albaniju i Makedoniju - da čovek ne poveruje

EK preporučila otvaranje pregovora sa Makedonijom i Albanijom

Korak napred u makedonsko-grčkim razgovorima

Makedonija i Grčka: Uslovni napredak u rešavanju spora o imenu

Protest protiv promene imena u Skoplju, Ivanov odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika

Većina Grka protiv termina Makedonija

Grčki predlog: Gornja Makedonija ili Nova Makedonija

Da li će Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji usporiti evrointegracije?

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet

Iz Makedonije u BiH i obrnuto samo uz ličnu kartu

Junker na Balkanu

Han: EU sasvim sigurna da će spor oko imena biti rešen pre jula/I Bugarska uslovljava rešenje za ime Makedonije

Zaev: U pregovorima sa Grčkom došlo do približavanja/Tapkanje u mestu oko imena Makedonije

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button