glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

MOST-km dodik88 dsk
savez za srbiju Ivanic-i-Vucic digitalni-radnik paja zvezda-trnava JUNIORI 33

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Prolazne trzavice ili zahlađenje odnosa Beograda i Podgorice?

izvor: agencije     foto:                                                                                   09.08.2018

cg-srb

Vlasti Srbije i Crne Gore su posljednjih godina u gotovo svakoj prilici naglašavale da odnosi dvije države nikada nijesu bili bolji, nekoliko državnih odluka crnogorskih vlasti bile su povod da zvanični Beograd uputi oštre kritike na račun politike zvanične Podgorice.

Prvo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući prisustvo crnogorskog vojnog atašea Ivana Mašulovića obilježavanju 23. godišnjice vojno policijske akcije "Oluja" u Kninu, ustvrdio da mu je crnogorski premijer Duško Marković lani u Beogradu obećao da će Crna Gora voditi računa o interesima Srbije pred važne i značajne datume.

Vučić nije krio razočaranje zbog prisustva Mašulovića obilježavanju "Oluje" kao i odluke Crne Gore o upućivanju dva njena oficira u misiju NATO na Kosovu.

"Kada je u poseti Beogradu bio predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković on je to javno rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare. Rekao je da će Crna Gora da vodi računa o interesima Srbije i pred važne i značajne datume i pred važna i značajna pitanja , da će Crna Gora da se konsultuje sa Srbijom i da vodi računa o tome. Imali smo slanje njihovih vojnika u NATO misiju na Kosovu, sada ovo. Hvala vam, prijatelji", rekao je Vučić.

No iz Vlade Crne Gore ubrzo je stigao demantij u kojem je navedeno da premijer Duško Marković tokom boravka u Beogradu 2017. godine takvo obećanje nije dao predsjedniku Srbije. Iz Vlade su crnogorskim medijima na uvid dali video materijal sa konferencije za novinare u Beogradu, gdje premijer Marković govori isključivo o unapređenju položaja srpske zajednice u Crnoj Gori.

"Crna Gora i ova Vlada će biti snažno posvećena, ne samo očuvanju i unapređenju položaja srpske srpske zajednice, nego pažljivom odnosu prema onome što su glasovi ili nezadovoljstvo i primedbe koje dolaze uz srpske. zajednice. Predsedniče, želimo da o tim pitanjima razgovaramo sa vama i sa vašom Vladom. Za taj dijalog nam nisu potrebni posrednici niti političke platforme bilo koje bilo koje stranke. Želim da vas uvjerim da je srpski jezik ćirilica ustavna kategorija, da iz budžeta u okviru naših mogućnosti podržavamo i podstičemo poziciju srpske zajednice, ali ako postoje problemi, a vjerujem da postoje ako postoji više prostora", kazao je tada Marković.

Iz Vlade je ranije saopšteno da je pukovnik Ivan Mašulović učestvovao na obilježavanju Dana pobjede u Kninu u okviru redovnih aktivnosti i na poziv domaćina, u skladu sa uobičajenim diplomatskim protokolom.

Zatezanje odnosa na relaciji Beograd Podgorica počelo je prije mjesec, nakon što je crnogorski parlament izglasao odluku o upućivanju dva štabna oficira crnogorske vojske u NATO misiju KFOR-a na Kosovu. Tada su iz Beograda stigle negativne reakcije, u prvom redu predsjednika Vučića koji je kazao da taj čin zvanične Crne Gore "nije prijateljski".

A šta o zatezanju odnosa kažu analitičari u Srbiji i Crnoj Gori?

Najnovije podizanje tenzija politički analitičar iz Srbije Dragan Đukanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) komentariše kao prolazne trzavice, a ne tenzije koje bi mogle da potraju ili da postanu još ozbiljnije.

"Meni se čini da Srbija još uvijek objektivno ne percipira to da je Crna Gora članica NATO i da ima neku vrstu svojih međunarodnih obaveza koje je preuzela. To je i učešće u misiji KFOR-a na Kosovu. U Srbiji, sa jedne strane, kada govore o KFOR-u sa jedne strane kažu kako je ta misija zaštitnik Srba na Kosovu a sa druge strane zamjeraju Crnoj Gori što tamo šalje oficire i učestvuje u toj misiji. Ja mislim da su ovo prolazne etape i mislim da su zapravo odnosi Srbije i Crne Gore mnogo bolji nego što su odnosi Srbije sa ostatkom država regiona", ističe Đukanović.

Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže za RSE da je utisak da vlasti i jedne i druge države ponovo koriste stare formule o nacionalnim podjelama i dižu tenzije kako bi pažnju javnosti skrenule od nekih životno važnih tema i odluka.

"Ja zapravo mislim da i jedna i druga strana odlično sarađuju i da jednoj i drugoj strani odgovara da se po strani stave neke velike teme koje su ovih dana na dnevnom redu i u Srbiji i u Crnoj Gori gdje su ključna pitanja gazdovanje državnom imovinom kao i problemi u vladavini prava i evropskim integracijama. Sve to, naravno, neće biti u fokusu javnosti zbog ovakvih stvari koje imamo ovdje već tri decenije, zbog tih šovinističkih farsi koje se sada ponovo izmišljaju i aktiviraju", riječi su Raonića.

Paralelno sa političkim prepucavanjem na državnom nivou oko upućivanja crnogorskih oficira u misiju NATO na Kosovu i prisustva crnogorskog vojnog atašea obilježavanju godišnjice "Oluje" u Kninu, zaoštrili su se odnosi Srpske pravoslavne crkve i Vlade u Podgorici nakon izjave Patrijarha Irineja koji je položaj Srba u Crnoj Gori uporedio sa onim kakav su imali u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Crnogorski zvaničnici ove izjave su ocijenili kao sramne prema Crnoj Gori i njenom odnosu prema građanima srpske nacionalnosti u Crnoj Gori.

 

 

Crnogorske ustanove zatvorene za Srbe

Vlada Crne Gore: Ocene Irineja zlonamerne/Đukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao

Crna Gora i Albanija: Bez bodljikave žice za migrante/Austrija traži razjašnjenje njemačke odluke o migrantima

Crnogorska humanost na ispitu

Kuda Đukanović vodi Crnu Goru?

Stejt department traži brzu istragu napada na novinarku "Vijesti"

Novi predsjednik Crne Gore moćniji od Vlade?

Đukanović ponovo na čelu Crne Gore

Crna Gora  bira predsednika

Đukanović: U nedelju će trijumfovati velika postignuća

Narod glasa za gospodara, a dobije 'englesku kraljicu'?

Mafija napokon zabrinula državu

Za koga glasa Crna Gora?

Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button