glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

pristina6 skupstinars3 ZORAN-ZAEV
Transfer-novca-iz-inostranstva jasenovac teret burek fizika2 djokovic4

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Vlada Crne Gore: Ocene Irineja zlonamerne/Đukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao

izvor: agencije     foto:                                                                                   24.07.2018

podgorica

Vlada Crne Gore: Ocene Irineja zlonamerne

PODGORICA –Stavovi srpskog patrijarha Irineja o tome da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme „osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba Nezavisne Države Hrvatske”, „govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni”, saopštila je danas crnogorska Vlada.

Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

U reagovanju na te ocene vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora prepoznata daleko izvan svojih granica kao „demokratska i građanska država koja sa ponosom baštini vrednosti jednakosti, tolerancije, suživota, verskog i etničkog sklada i dobrosusedstva”.

Te vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama. Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će crnogorski premijer Duško Marković odgovoriti na pismo koje mu je uputio patrijarh Irinej.

Đukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao

PODGORICA– Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje svoju izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje”, rekao je Đukanovic za Antenu M.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao pretnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Đukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast „u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima”.

Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas sprečiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom”, poručio je Đukanović.

On smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, verujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere”, zakljucio je Đukanović.

 

 

Crna Gora i Albanija: Bez bodljikave žice za migrante/Austrija traži razjašnjenje njemačke odluke o migrantima

Crnogorska humanost na ispitu

Kuda Đukanović vodi Crnu Goru?

Stejt department traži brzu istragu napada na novinarku "Vijesti"

Novi predsjednik Crne Gore moćniji od Vlade?

Đukanović ponovo na čelu Crne Gore

Crna Gora  bira predsednika

Đukanović: U nedelju će trijumfovati velika postignuća

Narod glasa za gospodara, a dobije 'englesku kraljicu'?

Mafija napokon zabrinula državu

Za koga glasa Crna Gora?

Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button