glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Ana Brnabic11 bl9 mediji_s
eu3 taci5 penzioneri1 suzana radnici seki

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Učesnici protesta Jedan od pet miliona traže ostavku Bujoševića  

izvor: agencije  foto:                                                                             06.01.2019.

protest4444 

Peti protest "Jedan od pet miliona" održan je večeras u Beogradu, a učesnici su zatražili smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Na protestu na kome je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, pročitano je otvoreno pismo u kome Stefanovića i Bujoševića pozivaju da se povuku sa funkcija, jer svaki dan umesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

"Laž nije drugo mišljenje", čulo se sa kamiona uz povike "Nije sprski ćutati" što je naziv emisije koju je nekada vodio i uredjivao Dragan Bujošević.

Glumac i jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Branislav Trifunović čitajući otvoreno pismo Bujoševiću rekao je da je Bujošević odgovoran gradjanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da gradjane informiše istinito, a ne da zloupotrebljava svoj položaj i javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

"Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije", naveo je Trifunović.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su gradjani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da to što traže okupljeni nema veze sa politikom već sa potrebom da žive u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Posle govora, gradjani su prošetali centralnim gradskim ulicama. Okupljeni su se kratko zadržali kod zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom i ispred zgrade RTS-a.

Kod zgrade predsedništva su se zaustavili da bi, kako su rekli, Aleksandar Vučić mogao lakše da ih prebroji i uzvikivali su "Vučiću lopove", a potom pustili pesmu Djordja Balaševića "Dno dna".

Ispred RTS-a upaljene su baklje i raširen je transparent "Počelo je", puštani su špica za Dnevnik i delovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima, a pročitano je i otvoreno pismo Bujoševiću.

Tokom protestne šetnje na čelu kolone bili su veliki transparenti "Jedan od pet miliona" i "Stop krvavim košuljama" i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika.

Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente "Počelo je", "Ti brojiš, mi odbrojavamo", duvali u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je protest počeo deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše "Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona".

Večerašnji protest počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Tokom protesta ulice su za saobraćaj bile zatvorene, a broj okupljenih bio je manji nego na prošle subote.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.


 

Medijska koalicija: Suspendujemo dijalog sa Koordinacionim telom Vlade Srbije

Posla nema, plate neredovne

Ana Brnabić: U Srbiji postoji sloboda medija, ponosim se time. Srbija je sve sem diktature

Kosovo i Metohija najjači utisak 2018.

Nova pravila za sticanje penzije u Srbiji

Pitanja koja su ostala bez odgovora

Šta domaći političari očekuju od 2019. godine?

Evropski put: Mali zamah, pa problemi u 2018.

BIRODI: Pink kreira sliku opozicije, na RTS, Prvoj, O2 i Hepi opozicija cenzurisana

Vučić: Protesti su politički, ali građani na njima zavređuju pažnju

Završen protest Jedan od pet miliona, sledeći u subotu, 5. januara

Građani EU nisu skloni prijemu novih članica

DW: Sve više ljudi shvata da mora da se bori na ulici

Srbiji podrška za ulazak u EU/Srbija i RS podižu spomenik žrtvama Jasenovca

Protest protiv nasilja Jedan od pet miliona završen, protekao je bez incidenata

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button