glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

samit888 skupstina111 davor7
Evropska komisija protesti8888 mile33 facebook skabo Srbija-1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Tači: Sporazum treba da donese osećaj pobede za sve

izvor: agencije foto:                                                                                                           02.01.2019.

taci5

Predsednik privremeni prištinskih institucija Hašim Tači izjavio je da sporazum Beograda i Prištine, čije konture još ne postoje, svim stranama treba da donese osećaj pobede - ne samo Kosovu već i Srbiji i međunarodnoj zajednici.

Hašim Tači je u intervjuu za prištinsku Epoku e re  ponovio da je ključna tačka tog sporazuma priznanje kosovske nezavisnosti od Beograda i "stolica" za Prištinu u UN.

Dodao je da tim dokumentom treba da budu, kako kaže, definisana i sva druga "otvorena pitanja između dve zemlje".

"Sporazum bi trebalo da bude takav da se sve strane osećaju pobednički u ovom procesu, ne samo na Kosovu već i u Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici. Ja sam tražio da se u ovaj proces uključi Preševska dolina i da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe Kosovu", naveo je Tači.

On, međutim, nije odgovorio na direktno pitanje da li će sporazumom sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije ili će pripasti Srbiji.

"Cilj sporazuma je da bude konačan i Kosovu i regionu treba da donese trajni mir i stabilnost. Bilo koja druga formula koja krši državnost i stabilnost države Kosovo, kao što je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, nije rešenje u interesu Kosova ili mira u regionu", naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, najizazovnija tačka sporazuma da se "obe strane osećaju pobednički".

Ocenivši da će postizanje sporazuma s Beogradom biti jedno od naznačajnijih pitanja u ovoj godini, Tači kaže da je s tim u vezi vidljiv "novi zamah" i u međunarodnoj zajednici da se reše otvorena pitanja između "zemalja Balkana".

"Nema konture sporazuma"

Nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, koji je nakon dve decenije doneo rešenje za spor oko imena Makedonije, u fokusu je sporazum između Beograda i Prištine.

Nakon što je, kako kaže, međunarodna zajednca postala jasnija u svojim porukama, Tači očekuje da će i opozicione stranke uskoro preuzeti ulogu koja im pripada u "ovom istorijskom procesu za Kosovo".

 

 

Haradinaj Od danas granica Kosova prema Albaniji ne postoji

Kosovo: Takse i na robu međunarodnih brendova proizvedenu u Srbiji i BiH

Kosovska raskršća dijaloga sa Srbijom

Ministri inostranih poslova EU o Zapadnom Balkanu

Fajon: Ukidanje viza za Kosovo nije na dnevnom redu EU

Haradinaj: Takse ostaju na snazi/Han posreduje između Beograda i Prištine

Niče temelj za Veliku Albaniju, EU ni reč!

Srbi izlaze iz svih Kosovskih institucija

Pritvor Srbima uhapšenim na Kosovu, protesti Beograda

EU traži od Kosova da poštuje CEFTA ugovor i SSP

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button