glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

av-kolinda22 mektic6 vucic-kolinda33
cavic cg-eu2 voda-srebrenica filmski-grad misa-janketic zvezda444

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Štrahe: Uvažiti potrebe Srba na Kosovu  

izvor: agencije  foto:                                                                                               12.02.2018.

Strahe-i-Brnabic 

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas u Beogradu da problem sa Kosovom nije dugoročno rešen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis kojim bi se uvažile i potrebe Srba. „Ništa ne može da funkcioniše jednostrano”, rekao je Štrahe na zajedničnoj konferenciji za novinare s šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem posle sastanka.

Štrahe je rekao da je austrijska vlada priznala nezavisnost Kosova i da je to realnost ali je dodao da je činjenica da i Srbija vidi Kosovo kao deo Srbije, a podsetio je i na rezolucioj Ujedinjenih nacija 1244.

Austrijski vicekancelar je rekao da je od 193 države članice UN samo njih 105 priznalo nezavisnost Kosova te da je važno da obe strane nađu zajedničko rešenje.„Ja se kao vicekancelar Austrije ne mešam u to pitanje ali imam razumevanja za srpsku stranu”, rekao je Štrahe.

Dačić je rekao da je Srbija zahvalna Štraheu na njegovim stvovima i da se ne može od njega očekivati da bude veći Srbin od Srba. Šef srpske diplomtije je dodao da ako je problem sa Kosovom rešen zašto posle deset godina od jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo to pitanje nije „skinuto sa dnevnog reda”.

Brnabić: Srbija ceni podršku Austrije na putu ka EU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa vicekancelarom i ministrom za državnu upravu i sport Republike Austrije Hajncom-Kristijanom Štraheom da Srbija izuzetno ceni kontinuiranu podršku Austrije u procesu pristupanja Evropskoj uniji i više puta ponovljen stav da je integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Austrije.

Premijerka Brnabić izrazila je očekivanje da će Austrija nastaviti da podržava Srbiju i tokom austrijskog predsedavanja Savetu Evropske unije u drugoj polovini 2018. godine, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima. Sagovornici su se složili da je usvajanje Strategije proširenja Evropske komisije ohrabrujuća poruka za Srbiju i sve njene građane i jasan signal vladi da nastavi sa započetim reformama.

Vicekancelar Štrahe preneo je podršku Austrije po pitanju nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Izrazio je očekivanje da će obe strane konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma.

Sagovornici su ocenili kao veoma pozitivnu inicijativu za uspostavljanje saradnje Nacionalne akademije za javnu upravu Republike Srbije, koja uskoro počinje sa radom, i Austrijske federalne akademije za javnu upravu, radi razmene iskustava u oblasti stručnog usavršavanja.

Govoreći o srpskoj dijaspori u Austriji, Štrahe je naveo da je srpska zajednica značajan i važan deo austrijskog društva, koji je uspeo da sačuva svoju kulturu, korene i vezu sa matičnom državom i da se uspešno integriše. On je zaključio da dijaspora predstavlja značajan potencijal za dalje unapređivanje bilateralnih odnosa dve države.

 

 

Vučić posle sastanka sa Grabar Kitarović:  Moraćemo da razgovaramo

Brisel odustao od rokova za Balkan pod pritiskom

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske

Opozicija sa Hanom o uslovima za članstvo u EU, slobodi medija, ubistvu Ivanovića

Građani će reći da li je budućnost Srbije u EU

Strategija EU o Srbiji: Vladavina prava i sporazum sa Kosovom pod hitno

Nova strategija EU: Samo Srbija i Crna Gora dobijaju rokove

Opozicija ispred RTS-a tražila ostavke i otvaranje za sve političke opcije

Austrougarska i Srbija na popravnom

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button