glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

BRISEL_ stejt d. izbori8888
mladi av000 Skup-u-PKS sale-kosarka zvezda-navijaci999 dejan-savic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Počeo praznik filma na Paliću    

izvor: evn foto: vn                                                                                                 21.07.2019.

palic00

Čast da otvori 26. Festival evropskog filma pripala je lauretu Rajku Grliću, kome je priznanje koje nosi ime pionira evropske kinematografije uručio akademik Duško Kovačević

Dodelom nagrade "Aleksandar Lifka", za izuzetna doprinos evropskoj kinematografiji, našem scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću,večerasje na bajkovitoj Letnjoj pozorinici podignuta zavesa 26. Festivala evropskogfilmana Paliću.

Čast da otvori jednu od najznačajnijih filmskih smotri u našoj zemlji pripala je lauretu Rajku Grliću, kome je priznanje koje nosi ime pionira evropske kinematografije uručio akademik Duško Kovačević, predsednik Saveta Festivala.

- Hvala vam što gledate filmove - pozdravio je Rajko Grlić publiku na prepunoj Letnjoj pozornici. - Zahvaljujem na nagradi koju sam dobio od jednog ovakvog festivala. Imam privatnu notu koju moram da uputim Dušku. Pre 30 godina, nas dvojica znali plivati i roniti oko Lastova. Na našem zadnjem letu ostavio sam mu peraja i masku. Očekivao sam ih uz ovu nagradu. Napraviću još jedan film samo da se dokopam te maske.

Upravo sa željom da snimi svoj 12. film i ponovo bude na sceni Palićkog festivala, akademik Kovačević je reditelju kultnih filmova "U raljama života", "Čaruga" i sjajnog "Ustava Republike Hrvatske", uručio je "Lifku".

- Rajko Grlić je hrvatski, jugoslovenski i evropki reditelj, jedan od onih koji o bivšoj zemlji priča onako kako je bilo. Radio je sa mnogim ljudima iz te Jugoslavije koja se danas ne pominje često. Danas je taj pojam zamenjen rečju region - istakao je Kovačević.

PoredGrlića, vlasnik "Lifke", ali i klupe na prelepom palićkom šetalištu je mag scenografije Miljen Kljaković Kreka, kome je priznanje uručio direktor Festivala Radoslav Zelenović.

- Prošlo je, čini mi se, 26 godina od osnivanja ovog festivala, pa je bilo i vreme da jedan filmski scenograf dobije nagradu. Zahvaljujem se svima koji su odlučivali o ovoj nagradi, svima koji su prepoznali veliki trud i veliki rad - kvalitet pre svega, i značaj filmske scenografije - poručio je Kreka.

U ime Ministarstva kulture i informisanja, koje podržava ovu filmsku smotru, pomoćnica ministar Ivana Dedić istakla značaj kontimuirane podrške koju festival dobija.

- Posle više od četvrt veka treba se podsetiti da je ova manifestacija nastala u teškim vremenima kada su sa mape kulturnih dešavanja nestali veliki festivali bivše države, u vreme ekonomskih sankcija koje su posebno pogodile našu međunarodnu kulturnu razmenu. Nastao u takvom periodu, naredne dve i po decenije Palićki festival bilo je mesto okupljanja filmskih stvaralaca i smotra filmskog stvaralaštva, a publika je imala priliku da se upozna sa najnovijim i najznačajnijim filmskim ostvarenjima - naglasila je Dedić. - To jeste uspeh i to dokazuje i posebno priznanje koje je ovaj festival dobio pre dve godine, kada je uvršten u pet najznačajnijih manifestacija ove vrste u Evropi. Festival je mesto okupljanja mladih filmskih umetnika, studenata i profesionalaca, kao i amatera i filmskih entuzijasta, koji unapređuju svoje stvaralačko znanje. Ovde stvaramo budućnost srpske i svetske kinematografije kojoj i pripadamo.

novosti.rs

 

 

Moć dokumentarca: Šta nas očekuje na Festivalu evropskog filma Palić

Film "Dnevnik Diane Budisavljević" predstavljen u Zagrebu

Zatvaranje Exita uz kišu, ali i žurke do ranih jutarnjih sati

Kjur otvara 19. Egzit festival

Neki od najboljih filmova evropske produkcije na festivalu u Subotici

Zašto Lola Đukić nije režirao "Zonu sumraka"

Miljenu Kljakoviću Kreki nagrada „Aleksandar Lifka“

Preminula Borka Pavićević

„Antigona” otvorila Belef

Habib Ahmadzade: Zapad kroji laži

Film „Dara iz Jasenovca“: Svet mora da čuje istinu o ustaškim zločinima

Bob Geldof zatvara Nišvil

U Briselu održana centralna promocija 53. Bitefa

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button