glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

Bolton-i-Dacic skupstina_9 srebrenica1
mladi mladi888 Skup-u-PKS sale-kosarka zvezda-navijaci999 dejan-savic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Mijačić: Nastavak dijaloga posle formiranja nove kosovske vlade, posle leta ukidanje taksi     

izvor: agencije  foto:                                                                            21.07.2019.

brisel000

Koordinator Radne grupe za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji Dragiša Mijačić ocenio je danas da se po završetku letnje pauze može očekivati ukidanje taksi na robu iz Srbije, a nastavak dijaloga Beograda i Prištine po formiranju nove kosovske vlade.

Mijačić je agenciji Beta rekao da je u medjuvremenu moguće realno očekivati susrete predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Parizu.

On je kazao i da se na Srbiju stalno vrši pritisak da prizna Kosovo, a pregovori se uglavnom vode oko toga pod kojim uslovima će Srbija to uraditi.

"Jedan deo medjunarodne zajednice smatra da Srbija treba priznati Kosovo bez ikakvih uslovljavanja ili benefita, dok je drugi deo spreman da sasluša stavove Srbije pod kojim uslovima može pristati na ovaj čin. I tu se trenutno nalaze najveći izazovi u pregovorima, mnogo veći od 'taksi', ostavke Haradinaja i Specijalnog suda", rekao je Mijačić.

On je kazao da je ostavka Ramuša Haradinaja na mesto premijera u kosovskoj vladi došla iznenada, ali da nije iznenadjujuća.

"Poslednjih nekoliko dana svedoci smo povećanog pritiska medjunarodne zajednice na Vladu Kosova oko ukidanja taksi a ostavka Haradinaja je došla kao posledica razlaza njegove koalicije sa Kadrijem Veseljijem. Znajući da su njih dvojica bili idejni tvorci i čvrsti zagovornici uvodjenja taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, fleksibilniji stav Veseljija po ovom pitanju doveo je Haradinaja u situaciju da više nije mogao da čvrsto brani svoju poziciju, niti da sačuva većinu u parlamentu za očuvanje Vlade", rekao je Mijačić.

On je ukazao i da Ramuš Haradinaj nije jedini nosilac visoke političke funkcije koji je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom u Hagu u svojstvu osumnjičenog, ali je jedini koji je podneo ostavku na javnu funkciju nakon dobijanja poziva iz Haga.

"Poziv iz Haga je stigao pre nekoliko dana, a ostavka je došla nakon promene unutrašnjih političkih okolnosti usled pritiska od strane medjunarodne zajednice da se ukinu takse", ocenio je Mijačić.

Kako je dodao, razlog za ostavku svakako možemo naći i u političkoj kalkulaciji da će takav čin osnažiti njegovu poziciju medju desno orijentisanim glasačima na Kosovu, što će mu doneti bolji rezultat na izborima koji će se zasigurno održati na jesen.

Mijačić je rekao da se ukidanje taksi ne može očekivati odmah, ali da će se to svakako desiti nakon letnje pauze.

"Takse će se verovatno 'suspenzovati' na odredjeno vreme, kako bi se otvorio prostor za otpočinjanje pregovora. Na Kosovu će doći do novih parlamentarnih izbora, a pregovori će sačekati formiranje nove vlade. Medjutim, u medjuvremenu je realno očekivati susrete Tačija i Vučića, ako ne ponovo u Albahu onda sigurno u Parizu", rekao je Mijačić.

On je kazao da su dve strane u pregovorima toliko udaljene nakon uvodjenja taksi da je realnije očekivati vraćanje za pregovarački sto nego dalju radikalizaciju.

Medjutim, kako je dodao, imajući u vidu istoriju dešavanja na Kosovu, svaki razvoj dogadjaja je moguć, naročito u prvim danima i nedeljama posle ostavke Haradinaja.

"U prošlim vremenima svedoci smo da se ovako krupni dogadjaji na kosovskoj političkoj sceni često 'anuliraju' upadima i hapšenjima na severu koji stvaraju takozvanu 'novu realnost'.Ne treba isključiti mogućnost da ovih dana može doći do slične situacije", rekao je Mijačić.

 

 

Dačić: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini/Riker za vraćanje dijalogu o Kosovu - SAD spremne da se uključe

Situacija u bivšoj Jugoslaviji pogoršana zbog negiranja zločina i slavljenja počinilaca

MMF upozorava: Srbija bi mogla da ostane bez petine radnika u narednih 30 godina

Mladi nezadovoljni, ali slabo zainteresovani za politiku

U Srbiji po dva posla radi skoro 200.000 ljudi

Fon der Lajen kaže da je Zapadni Balkan važan za EU

Posle posete Makrona: Igra li Pariz na podelu Kosova?

Vučić: Nastavak razgovora iz Berlina u septembru

Makron u Beogradu/ Vučić: Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja/ Makron: Zajedno da okrenemo novu stranu

Šta Makron donosi u Beograd u diplomatskom koferu

Stejt department: Poboljšana investiciona klima u Srbiji

Vujačić: Potcenjivanje istine o zapadnoj pomoći u Srbiji

Minimalac nikako da dostigne potrošačku korpu

Lažna dilema proširenje ili produbljenje EU

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button