glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

balkan mmf5 bramerc
mladi mladi888 mladi000 sale-kosarka docufest zvezda-suduva1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Priprema za bespapirnu carinsku dokumentaciju    

izvor: agencije  foto:                                                                                                              18.07.2019

Skup-u-PKS 

Uprava carina priprema se za uvođenje kompjuterizovanog postupka uvoza i izvoza, koji će omogućiti da carinska administracija Srbije posluje po evropskim standardima, bez papira, prenosi Tanjug.

Zamenik direktora Uprave carina Srbije Veselin Milošević rekao je da je plan da se taj automatizovani sistem uvede do kraja 2023. godine.

Podsetio je da je Srbija pre tri godine kompjuterizovala tranzitni postupak. „Uz kompjuterizaciju uvoza i izvoza naša privreda moći će da radi brzo, efikasno, sa smanjenim troškovima, bez dolaska na carinske šaltere, isključivo upotrebom kompjutera i razmenom elektronskih poruka”, rekao je Milošević.

Time će se, objasnio je, stvoriti uslovi da Uprava carina Srbije radi u istom standardu kao sve razvijene i moderne carinske administracije i time doprinese i povećanju prihoda u budžet što je jedan od naših osnovnih ciljeva danas.

U sklopu primera za uvođenje tog postupka, juče je u Privrednoj komori Srbije održana završna konferencija projekta „Tehnička pomoć za uspostavljanje institucionalnog okvira za implementaciju automatizovanog uvoznog (AIS) i izvoznog (AES) sistema” vrednog milion i po evra koje je obezbedila EU iz IPA fondova.

U okviru projekta sprovedeno je 19 obuka iz raznih oblasti, od strateškog planiranja i upoznavanja sa najboljom praksom pri sprovođenju EU carinskog zakonodavstva do razvoja i implementacije IT sistema neophodnih za sprovođenje automatizovanog uvoza i izvoza.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Danijela Vazura naglasila je da je pojednostavljenje i racionalizacija carinskih procedura u skladu sa savremenim potrebama i u skladu sa pružanjem veće pravne sigurnosti, a da su to sve ciljevi koje je postavilo Ministarstvo finansija.

Kaže da je od 17. juna u primeni novi carinski zakon i podzakonski propisi čime je, naglašava, stvoren pravni okvir za uvođenje automatizovanih uvoznih i izvoznih procedura. „Ovaj zakon podrazumeva da se carinski postupci sprovode bez papira, što nas čini korak bliže evropskim standardima”, rekla je Vazura.

Pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović kaže da projekat koji se sprovodi sa EU već duže služi kao primer dobre prakse i za angažovanje i posvećenost učesnika i ostvarivanje ciljeva vezanih za evropske integracije. „Uvođenje automatizovanog postupka prepoznato je kao jedan od strateških ciljeva Ministarstva finansija”, kaže pomoćnica ministra i navodi da su rezultati projekta važni i u sklopu poglavlja 29 koji se odnosi na carinsku uniju a koje je u pregovorima sa EU otvoreno 2017. godine.

Direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova u PKS Kristina Đurić rekla je da novi sistem treba da omogući bolju saradnju i razmenu informacija na automatizaciji uvozno-izvoznih procedura, odnosno da privreda bez papira podnosi ta dokumenta.

Šef Sektora za saradnju u delegacija EU u Srbiji Ingve Engstrom rekao je da će uvođenje automatizovanog uvoznog i izvoznog sistema biti veliki korak napred na putu Srbije ka EU, te naglasio važnost da Srbija napravi konačni korak ka bespapirnom sistemu. „Srpska carina je već napravila veliki korak ka uspostavljanju elektronskog carinskog bespapirnog sistema i to od 1. februara 2016. Sada je vreme da se napravi još jedan korak ka bespapirnim procedurama za izvoz i uvoz. Ciljevi koje smo postavili su u skladu sa vladinim prioritetnim ciljevima u vezi sa digitalizacijom i e-Upravom”, kaže Engstrom.

 

 

Srbima u Albaniji najteže

Prodate tri ambasade, sudbina stana na Petoj aveniji i dalje neizvesna

Srbija i Hrvatska neravnopravne u sukcesiji, menja li nešto presuda beogradskog suda

Veliki gubici Srbije zbog odlaska mladih

Krše se prava proteranih Srba sa prostora bivše SFRJ

Katanac na "Andrića" zbog papira

Osnovan Savez Srba Slovenije

Lončar: Država da uradi ažuriranje statistike o dijaspori, ne znamo koliko ih je

Kako do posla u Sloveniji

Srbija ne šalje poslanike u EP, ali više stotina hiljada njenih građana ima pravo da glasa

Film „Teslin Narod“ premijerno prikazan u Njujorku

Konkurs za sufinansiranje medijskih sadržaja u regionu

Sve više radnika sa Balkana u Nemačkoj

Bukvar za sve Srbe ma gde živeli

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button