glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

BRISEL_ stejt d. srebrenica1
mladi av000 Skup-u-PKS sale-kosarka zvezda-navijaci999 dejan-savic1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kosovo pred prevremenim izborima 

izvor: agencije foto:                                                                                                        21.07.2019.

izbori8888

Predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova, istovremeno i predsednik Skupštine, Kadri Veselji, izjavio je u subotu uvečeda su prevremeni izbori na Kosovu, nakon ostavke Ramuša Haradinaja, neizbežni.

"Demokratska partija Kosova je spremna za izbore, kad god se oni zakazali. Ono o čemu sada može da se diskutuje je samo vreme kada oni treba da se održe. O tome, verujem da ćemo održati konsultacije i sa dosadašnjim koalicionim partnerima kao i sa ostalim partijama, u skladu sa Ustavom i zakonima", kazao je Veselji na konferenciji za novinare po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon ostavke Ramuša Haradinaja sa mesta premijera zbog poziva Specijalnog suda Kosova na razgovor u Hag, njegova vlada je u ostavci.

Iako je Haradinaj u petak rekao da narod na prevremenim izborima treba da odluči o budućem rukovodstvu, te najavio angažovanje u partiji nakon povratka iz Haga, Ustav Kosova predsedniku države u slučaju ostavke premijera nalaže da “u konsultaciji sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini, imenuje novog kandidata za formiranje Vlade".

Međutim, budući da su se Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, opozicioni Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje sada već izjasnili da u ovoj situaciji podržavaju prevremene izbore, male su šanse oko pronalaska budućeg potencijalnog mandatara vlade koji bi dobio podršku Skupštine. Vladajuću koaliciju do sad su, pored Haradinajeve, činile i Demokratska partija Kosova Kadrije Veseljija, Incijativa za Kosovo Fatmira Ljimaja, Alijansa novo Kosovo Behdžeta Pacolija i manjinske zajednice. Haradinajeva vlada je 2017. izabrana sa 62 glasa, jednim više od potrebnog 61.

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da u konkretnom slučaju Ustav predviđa mogućnost da se odmah održe izbori, a druga opcija je da se imenuje novi mandatar za premijera iz postojeće vladajuće koalicije.

Najbolja mogućnost jeste da Skupština raspusti sebe i da se ide u izbore, jer objektivno gledano Skupština, inače legitimni organ vlade i ostalih institucija, je izgubila ulogu i ustavnu funkciju zbog gubitka političkog legitimiteta. Druga opcija je delovanje kao nakon održanih izbora. Pokreću se procedure sa prvim kandidatom za premijera, ukoliko ne prođe u Skupštini, nakon 15 dana ide drugi kandidat. Ukoliko ni to ne uspe, idu izbori”, dodao je.

I kosovski analitičar Artan Muhadžiri izjavio je za RSE da su izbori neizbežni iako politika nije spremna za to. Naglašava kako Kosovo već godinama nema funkcionalne institucije i nije uspelo da donese velike odluke u procesima kao što je dijalog sa Srbijom. Dodaje da će veliku ulogu odigrati medjunarodna zajednica kada je u pitanju buduća vladajuća koalicija, a kako se ne bi stvorila vlada koja se “konfrotira sa agendom medjunarodne zajednice” kada je region u pitanju.

Predsednik opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je predsednika Kosova, Hašima Tačija da što pre odredi datum za održavanje prevremenih izbora. Tači je kazao da će delovati u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima “o čemu će građani biti obavešteni na vreme“.

I Veselji je poručio da će “sve buduće odluke biti jedino u korist interesa Kosova i naših građana, i u skladu sa našim zakonima”.

 

 

Stejt department čestitao Haradinaju zbog odluke da ide na sud/Političari u Tirani uvereni u Haradinajevu nevinost/Dodik: Nova farsa međunarodne zajednice

Situacija sa snabdevanjem još je veoma teška

DW: 20 godina misije Bundesvera na Kosovu

Vlada Kosova šalje pokretne prodavnice na sever

Sve prodavnice prestaju da rade od ponedeljka

O sudbini ZSO će se odlučivati u Parizu?

Policija Kosova: Na severu i jugu Mitrovice akcija protiv kriminalne grupe/ROSU uhapsila 13 Srba na severu KiM

Srpska lista se ne vraća u prištinske institucije, podržaće rušenje vlade

Brisel razmišlja da odloži objavljivanje paketa o proširenju EU

Da li građanima dati da odlučuju o teritoriji Kosova?

Srpska lista pobedila u sve četiri opštine

Izbori na severu Kosova

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button