glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep0 balkan-eu Brnabic-EAU
izbori1 bascarsija radanovic panel cz-bar par-mu

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Počeli arheološki radovi u Smederevskoj tvrđavi        

izvor: evn  foto: vn                                                                                 26.10.2019.

 kapija

 

U Smederevskoj tvrđavi počeli su radovi na zaštitnim arheološkim istraživanjima u sektoru Varoške kapije, koji prethode trogodišnjoj restauraciji ulaza u srednjovekovno utvrđenje

U Smederevskoj tvrđavi počeli su radovi na zaštitnim arheološkim istraživanjima u sektoru Varoške kapije, koji prethode trogodišnjoj restauraciji ulaza u srednjovekovno utvrđenje. Vrednost radova je 1,6 miliona dinara, a predviđeno je da traju dva meseca.

Sredstva za arheološka istraživanja centralnog dela varoškog bedema, obezbedio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo, a u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Gradom Smederevom.

Varoška kapija je današnji ulaz u prostor nekadašnje srpske prestonice iz srednjeg veka. Obuhvata tri kule i bedeme koji ih povezuju u dužini od 120 metara.

Kula broj 15, bedem i Varoška kapija porušeni su u eksploziji municije u tvrđavi 5. juna 1941. godine. Tada su i kule 16 i 14 i bedem između u velikoj meri oštećeni. Eksplozija u tvrđavi bila je neverovatne razorne moći. Po kasnijoj rekonstrukciji udarne sile, utvrđeno je da je to bilo oko 10 miliona konjskih snaga, što je jednako jačini atomske bombe, koja je bačena na Hirošimu i Nagasaki.

Bedemi tvrđave, po mnogima, spasli su grad još tragičnijeg razaranja, ali su i urušili delove srednjovekovnog utvrđenja.

- Velika silina udara je učinila da se jedan deo bedema bukvalno translatorno pomerio ka jugu ka gradu, i mi sada upravo i pronalazimo delove tog rastrešenog zida - kaže direktor Regionalnog zavoda Dejan Radovanović.

Delovi bedema, saznajemo, pomereni su čak do dva metra od prvobitnog ležišta.

Istraživanja bedema, trebalo bi da potraju do kraja oktobra, kako bi se, nakon njih, 2020. godine pristupilo obnovi Varoške kapije sredstvima pretpristupnih fondova EU.

- Arheološka istraživanja imaju za cilj utvrđivanje stepena očuvanosti temeljne zone nedostajuće kule, dela Varoškog bedema i Varoške kapije koji su srušeni u eksploziji - kaže Radovanović.

Projektom IPA 2018. pod nazivom "Jačanje konkurentnosti kroz inovacije i razvoj turizma", predviđeni su radovi na obnovi centralnog dela varoškog bedema koji će trajati do 2023. godine.

Smederevska tvrđava je kandidat za listu kulturne baštine pri organizaciji Unesko. Kako bi dospela na listu, pored obnove, potrebno je da se izmesti pruga koja se nalazi na samom ulasku u tvrđavu, a prema najavama, to će se dogoditi za dve godine.

Zbog radova na ulazu u srednjovekovno utvrđenje, za posete Tvrđavi, iz bezbednosnih razloga koristi se alternativni ulaz kroz Jezavsku kapiju.

GRANATA ZAUSTAVILA RADOVE

Tokom radova na iskopavanju bedema, radnici su pre dva dana pronašli artiljerijsku granatu iz Drugog svetskog rata, koju su specijalizovane ekipe MUP-a bezbedno uklonile, te su radovi nastavljeni.

novosti.rs

 

 

Stopa nataliteta u BiH najniža u Evropi

Svako peto dete ima višak kilograma

Arheolozi u Viminacijumu užurbani zbog Uneskove liste

Čedomir Jovanović: Ponosan na 5. oktobar, Mrkonjić: Nisam očekivao da će se to desiti

Nuklearni otpad sve bliže BiH, Slovenija i Hrvatska ćute

Zašto Jasenovac nikad nije oslobađan?

Žiči neophodna obimna i složena obnova

Da li je Kinezima lakše da nauče srpski jezik, ili Srbima kineski

Zašto mladi odlučuju otići 'trbuhom za kruhom'?

U Srbiji se svake godine baci gotovo 247.000 tona hrane

Transparentnost Srbija: Beograd medju najnetransparentnijim prestonicama Evrope

Koji narodi EU se najviše osećaju Evropljanima

Venera iz Vitkovačkog polja

Vreme prvih stvari i zašto su Jugoslaviju vodili „kul“ komunisti

Kome smetaju deklaracije u bojama semafora

Na Balkanu se krađa istorije ponavlja

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button