glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

dijalog izbori999 korpa
skupstina 4 vma meso gorica Novak3 srb-fra1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Transparentnost Srbija: Beograd medju najnetransparentnijim prestonicama Evrope        

izvor: agencije  foto:                                                                                   27.08.2019.

 Beograd

 

Beograd je medju najnetransparentnijim prestonicama Evrope, rezultat je istraživanja koje su ogranci globalne mreže Transparensi Internešnal sproveli na uzorku od 26 glavnih gradova država i teritorija sa našeg kontinenta, saopštila je danas Transparentost Srbije.

Gradovi su ocenjivani na osnovu 14 indikatora koji su obuhvatili oblasti kao što su dostupnost informacija o procesima odlučivanja, o trošenju novca, javnim nabavkama, etičkim pravilima.

Za 12 su traženi podaci, odnosno dokumenti, na sajtovima, a za dva su od gradova traženi podaci zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Kako je navedeno s obzirom na to da je reč o pilot projektu sa relativno malim brojem indikatora, gradovi nisu rangirani već su svrstani u tri kategorije zelenu, gde su oni sa najmanje 75 odsto od maksimalnog broja poena, žutu (50-75 odsto) i crvenu, sa manje od polovine od maksimalnog broja.

Beograd je u "crvenoj zoni", zajedno sa Sarajevom, Atinom, Stokholmom, Kišinjevom i Jerevanom. Prestonica Srbije ima samo tri pozitivna indikatora na sajtu su dostupni pozivi za javne nabavke, izveštaji o zaključenim ugovorima za dodelu javnih nabavki i budžet.

Za preostalih devet podataka koji su traženi na sajtu grada, Beograd je dobio ocenu nula, odnosno podaci nisu dostupni. Takodje, na zahteve za dostavu informacija od javnog značaja Beograd uopšte nije odgovorio, navode iz Transparentnosti.

Ocenu nula je prestonica Srbije dobila zbog toga što na njenom sajtu nisu dostupni: izveštaj o realizaciji budžeta, zapisnici sa sednica skupštine, kontakti odbornika, etički kodeks za funkcionere, ugovori koje Grad potpisuje, rezultati glasanja na sednicama skupštine, raspored aktivnosti i sastanaka gradonačelnika, izveštaj o imovini gradonačelnika kao ni podaci o lobiranju.

Stanje je, kako dodaju, "samo za nijansu bolje" kada se uzme u obzir činjenica da su podaci o imovini gradskih čelnika objavljeni na drugom mestu (sajt Agencije za borbu protiv korupcije) i da je primena Zakona o lobiranju tek počela.

Gradske vlasti nisu odgovorile na zahtev da dostave informaciju o ukupnim primanjima (platama, naknadama i drugim) koje su isplaćene gradonačelniku i odbornicima u 2017. godini niti na zahtev da dostave važeće ugovore koje organi Grada Beograda imaju sa pružaocima usluga mobilne telefonije i pristupa internetu.

Od gradova u regionu, Sarajevo ima pet zelenih i jedan žuti indikator, Skoplje sedam zelenih, Ljubljana osam zelenih i dva žuta, a najbolje ocenjena Priština 12 zelenih i jedan žuti.

U ostatku kontinenta, medju najbolje ocenjenim gradovima su Kijev, Madrid, Prag, Talin i Viljnus, dok su u "žutom" Amsterdam, Berlin, Bern, Bratislava, Bukurešt, Lisabon, Ljubljana, London, Moskva, Oslo, Riga, Rim i Sofija.

U saopštenju se navodi da je Beograd loše rangiran i na sveobuhvatnom istraživanju Indeks transparentnosti lokalne vlasti (LTI) 2019, koje je Transparentnost Srbija sprovela ove godine, ocenjujući na osnovu 95 indikatora transparentnost svih opština i gradova u Srbiji.

Beograd unutar Srbije zauzima 118. mesto medju 145 jedinica lokalne samouprave, sa indeksom 30 (na skali od 0 do 100), što je za četiri poena lošije nego pre dve godine i za šest poena lošije nego 2015.

 

 

Koji narodi EU se najviše osećaju Evropljanima

Venera iz Vitkovačkog polja

Vreme prvih stvari i zašto su Jugoslaviju vodili „kul“ komunisti

Kome smetaju deklaracije u bojama semafora

Na Balkanu se krađa istorije ponavlja

U Srbiji se godišnje baci oko 250.000 tona hrane

Šta otkrivaju dokumenta na osmanskom jeziku koja smo dobili iz Turske

Milutin Milanković – čovek kome je bilo važno znanje, a ne priznanje

Mladi u regionu – malo putuju, često bez posla, žele da odu iz zemlje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button