glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep0 balkan-eu Brnabic-EAU
izbori1 bascarsija migrati44444 unesco cz-bar par-mu

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Sarajevo hoće da naseli migrante u srpska mesta/Lokalno stanovništvo: Blokiraćemo puteve i institucije BiH!            

izvor: agencije  foto:                                                                                 27.10..2019.

radanovic 

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja Federacije BiH zaključili su u petak na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u ovom srpskom povratničkom selu. Na sastanku su usvojeni i zaključci u kojima jasno stoji da Srbi u FBiH neće dozvoliti da se formira nijedan kamp sa migrantima na zemlji gde su Srbi bili većina po popisu stanovništva iz 1992. godine.

- Jedan od zaključaka je da, ukoliko slučajno pokušaju da prave kamp u Medenom Polju, odmah blokiramo puteve prema Bosanskom Petrovcu, a zatim da blokiramo i institucije Federacije BiH i BiH - kaže, za "Novosti", Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

On dodaje da Sarajevo mora biti svesno toga da će Srbi u Federaciji BiH braniti svaki zaselak, selo i opštinu gde su Srbi bili većina prema popisu stanovništva iz 1991.

- Ne želimo kampove migranata na našim vekovnim ognjištima - poručuje Radanović.
 

Predsednik Saveza srpskih udruženja FBiH Brane Pećanac rekao je da nije prihvatljivo naseljavanje migranata na ove prostore jer bi to ugrozilo bezbednost, dalji opstanak i život stanovnika na prostoru Medenog Polja.

- Protiv smo bilo kakve dislokacije migrantskih centara na prostore gde većinski žive Srbi - istakao je Pećanac.

On je upozorio da bi, ukoliko bi se to desilo, bio narušen Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, srpska populacija bi na ovom prostoru bila ekonomski i bezbednosno ugrožena i ponovo bi mogao da se dogodi egzodus Srba.

- Ukoliko vlasti ne pristupe organizovano upravljanju migrantskom krizom i ako ne budu ispoštovani naši zaključci spremni smo da upotrebimo sva legitimna sredstva da se odupremo bilo kakvom naseljavanju prostora gde vekovima žive Srbi - istakao je Pećanac.

Situaciju u vezi s migranatima prati i srpski povratnik u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca Drago Mirković (68). On kaže da će Srbi napustiti ovaj prostor ukoliko bude naseljen migrantima i dodaje da je veoma loša ideja da se u Medenom Polju otvori migrantski centar.

- Srpski narod je 1995. usled ratnih dejstava bežao sa ovih prostora i jedva živu glavu izvukao. Naseljavanje naših vekovnih ognjišta migrantima dovelo bi do ponovnog egzodusa Srba sa ovih prostora - rekao je Mirković.

On ističe i da su mu se ljudi u Bihaću žalili na migrante da kradu, otimaju i da se lokalno stanovništvo ne oseća bezbedno.

Srbi iz FBiH dobili su i podršku iz RS. Predsednica RS Željka Cvijanović rekla je da odnos prema migrantskoj krizi ukazuje na opšti nered u BiH i nepostojanje koordinacije institucija na nivou BiH za rešavanje tog problema.

DRVARČANI ZABRINUTI

Nadamo se da neće doći do naseljavanja migranata u Medeno Polje, jer strahujemo šta će biti sa našim povratnicima, kako u Petrovcu, tako i u Drvaru i okolnim mestima, poručuju. - I ovako nas je malo, po selima u svakoj kući ima po dvoje-troje starijih i nemoćnih i nemamo nikakvu zaštitu - kaže Boja Morača iz Drvara, iz naselja Vrtoče. - Jedina nada nam je da će srpski predstavnici vlasti uraditi nešto da nas zaštite, inače ćemo biti primorani da se ponovo iseljavamo.

 

 

Spoljnotrgovinski deficit BiH akutni problem ekonomije

Siva zona finansiranja političkih stranaka u BiH

RS ne odustaje od formiranja rezervnog sastava policije

Moguć novi bojkot nastave zbog jezika u RS

Dodik obećava hiljadu, za život potrebno dvije hiljade maraka

Šta RS odbija od predloženih NATO integracija

Dodikovi razlozi i ustupanje prostora Rusiji

Elektroprivreda RS u zoni interesa Elektroprivrede Srbije

Dodik: Nema puta BiH u NATO, saradnja po ugledu na Srbiju

Nemački Mediji: BiH daleko od ulaska u EU

U Banjaluci arhiva sa ratnim dokumentima

Skupština RS podržala Dodikov veto na stopiranje gradnje Pelješkog mosta

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button