glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep0 cpu-tas granica11
novac av-altmajer migrati44444 unesco cz-bar par-mu

Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  EP priznao grešku Unije u vezi sa Albanijom i Makedonijom/S. Makedoniji davana lažna obećanja     

izvor: agencije  foto:                                                                             24.10.2019.  

balkan-eu 

 EP priznao grešku Unije u vezi sa Albanijom i Makedonijom

STRAZBUR – Evropski parlament je sa 412 glasova „za”, 136 „protiv” i 30 „uzdržanih” usvojio rezoluciju u prilog otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Politika proširenja EU bila je najefikasniji spoljnopolitički instrument Unije, a dalja razgradnja te politike može dovesti do sve nestabilnije situacije u neposrednom susedstvu EU”, upozorava rezolucija.

Usvojenom rezolucijom Evropski parlament izražava razočaranje neuspehom EU da zbog blokade Francuske, Holandije i Danske otvori pristupne pregovore Albanijom i Severnom Makedonijom koje su, kao ocenjuje Evropski parlament, ispunile uslove za novi korak na putu evropskih integracija.

Naglašava se da je takva odluka „strateška greška”, da štetno utiče na kredibilitet EU i šalje negativan signal zemljama kandidatima u vezi dobrosusedskih odnosa kao i da otvara vrata uticaju drugih igrača u regionu.

„Integracija zemalja koje ispunjavaju uslove pomaže EU da održi svoju međunarodnu ulogu i zaštiti svoje interese, a napredak na putu ka EU takođe ima transformišući efekat na same zemlje kandidate”, stoji u tekstu usvojene rezolucije, prenosi Tanjug.

Rezolucija napominje da moguća reforma procesa proširenja ne bi trebalo da ometa zemlje koje su ispunile uslove za otvaranje pristupnih pregovora.

Dodaje da zemlje kandidate treba ocenjivati na osnovu „sopstvenih zasluga i objektivnih kriterijuma”, a na osnovu unutrašnjih činilaca pojedinih država članica.

Severnoj Makedoniji davana lažna obećanja

SKOPLjE - Ambasador Francuske u Skoplju Kristijan Timonije izjavio je danas da je neizvesna poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Severnoj Makedoniji, jer zemlja ulazi u predizborni period.

„Predsednik je nagovestio na pres konferenciji da bi u narednim mesecima želeo da dođe u Severnu Makedoniju i Albaniju, ali trenutno nemam dodatne informacije. Želeo bih samo da dodam da je to bilo pre najave izbora a sada ulazimo u poseban izborni period i nemam dodatne informacije”, rekao je Timonije na konferenciji za novinare.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je nakon Evropskog saveta 17. i 18. oktobra na kojem je Francuska blokirala početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom rekao da bi dve zemlje želeo da poseti u narednih nekoliko meseci.

U Severnoj Makedoniji su, nakon što je po treći put odloženo dobijanje datuma za pregovore sa EU, najavljeni vanredni parlamentarni izbori za 12. april.

Timonije je rekao da su Severnoj Makedoniji davana lažna obećanja da će biti nagrađena datumom za Prespanski dogovor, ističući da je evropska agenda „drugo pitanje”.

Na konferenciji za novinare on je rekao da se od objektivne procene evropske agende tokom leta misteriozno prešlo na nagradu za postignuti dogovor sa Grčkom za rešavanje spora oko imena, „pa smo se od fundametalnih pitanja suočili sa geopolitičkim pitanjima”.

„To nije bila Francuska tačka gledanja. Prespanski dogovor je možda preduslov, ali evropska agenda je drugo pitanje. To je uvek bilo jasno kod francuske strane i to je bilo preneseno grčkim i makedonskim sagovornicima”, rekao je Timonije.

To ne znači da to nije važno, rekao je, ali je istakao da je došlo do čudnog premeštanja na kriterijume koji su više bili politički marketing.

„Mogu da razumem emocije, mogu da osetim razočarenje, ali ovo su politički razgovori za budućnost EU”, rekao je ambasador Francuske u Skoplju na konferenciji za novinare o odluci njegove zemlje da se usprotivi započinanju pregovora sa Severnom Makedonijom, prenosi Beta.

On je rekao da, nakon što budu prevaziđene emocije, treba razmišljati kao o šahovskoj igri i onome što sledi.

„Treba da razmišljamo o budućnosti, posle jedne epizode koja je najverovatnije donela veliko razočarenje, a vreme je da se postave prava pitanja za budućnost ove zemlje i kako ponovo da se nađemo na putu ka EU na konstruktivan način”, rekao je francuski ambasador u Severnoj Makedoniji Kristijan Timonije.

 

 

Prevremeni izbori u Severnoj Makedoniji 12. aprila

Bez saglasnosti EU o pristupnim pregovorima za Skoplje i Tiranu

Skoplje i Tirana otvaraju poglavlja sa EU tek narednog leta?

Bugarske zapreke makedonskom EU putu

Zaev navukao gnev novinara i LGBT

Han: Skoplju u oktobru dati zeleno svetlo za pregovore sa EU

Da li će Micotakis preispitivati dogovor sa Severnom Makedonijom?

EU na jesen daje zeleno svetlo za Skoplje, ne i za Tiranu

Grupa zemalja EU traži otvaranje pregovora sa Tiranom i Skopljem

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button