glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

KONGRES cpu-tas granica11
novac av-altmajer migrati44444 unesco cz-bar par-mu

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

  Evropski parlament sumnja u „posvećenost Beograda evropskoj perspektivi”   

izvor: agencije  foto:                                                                                                                             24.10.2019.

ep0

BRISEL - Analitički centar Evropskog parlamenta ocenjuje da je Srbija, „frustrirana sporim napretkom ka članstvu u Evropskoj uniji, otvorila prostor za bliže veze s Rusijom i Kinom”h, tako da se u sumnju dovodi i opšta „posvećenost Beograda evropskoj perspektivi”.

Centar ocenjuje da je uprkos određenom napretku kada je u pitanju usaglašavanje sa zakonodavstvom EU u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, u Srbiji primetan i porast strateškog takmičenja globalnih sila što, kako se ocenjuje u tekstu, zemlju može skrenuti sa pristupnog procesa EU.

Naglašava se da je Rusija tradicionalni geopolitički saveznik Srbije, pri čemu je Moskva obezbeđivala „diplomatsku podršku, investicije ekonomsku i vojnu pomoć”, a Srbija se, zauzvrat, opirala pritisku EU da uvede sankcije Rusiji zbog agresije u Ukrajini.

Analiza namenjena za internu upotrebu i informisanje evropskih parlamentaraca navodi da je „Brisel kritikovao odluku Srbije da potpiše trgovinski sporazum sa Evroazijskom unijom”h, uz konstataciju da svaki bilateralni trgovinski sporazum s trećim zemljama mora biti raskinut ulaskom Srbije u članstvo EU.

„Uz to, Srbija je i osnivač inicijative 16+1 između Kine i zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Za Kinu Srbija predstavlja ključni transportni koridor i energetsko čvorište”h, navodi se u analizi, prenosi Tanjug.

Kao „razlog za zabrinutost”, analitičari Evropskog parlamenta navode i saradnju Srbije i Kine u programu za razvoj vojnih dronova.

Ocenjuje se i da je „geopolitička orjentacija Srbije sve više nejasna”h, uz navođenje informacija o kineskim policijskim patrolama na ulicama Beograda i stonima kamera postavljenih u okviru projekta „Bezbedni grad”h koji se odvija u saradnji sa kompanijom Huavej.

„Nedostatak transparentnosti oko kineskih investicija stvara zabrinutost kada je u pitanju posvećenost Srbije primeni pravila konkurentnosti EU, državne pomoći i javnih nabavki”, zaključuje se u analizi.

Analitičari za potrebe Evropskog parlamenta ukazuju i na činjenicu da je parlamentarna Rezolucija o Srbiji iz 2018. godine kritikovala vojnu saradnju Srbije s Rusijom i da je Srbija pozvana da se uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

 

 

Srbija nudi Folksvagenu bolje uslove nego druge zemlje zajedno

Hibridni rat dezinformacijama nad Balkanom

VOA: Predstavnički dom Kongresa SAD jednoglasno usvojio rezoluciju o braći Bitići

Altmajer: Srbija u regionu prednjači kao dobar primer

Iz budžeta Srbije za pet godina utajeno 462 miliona evra

Zapadni Balkan, EU i treći igrači

Medvedev u Beogradu: Rusija otvorena za dijalog sa EU, odnosi sa Srbijom kao primer

BIRODI: Za 45 odsto gradjana Srbije članstvo u EU najprihvatljiviji spoljno-politički prioritet

'Odustajanje od pregovora loš signal za Zapadni Balkan'

Za nezavisnost KiM samo 12,4 odsto građana

Mediji: Reciklaža municije i eksploziva ponovo u Srbiji

Beogradski bezbednosni forum, tema Evropa i Zapadni Balkan

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button