glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

kosovo_mapa av77 popovic
mladi888 arhiva opozicija33 mihic bogdan-nikola novak1

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Kome smetaju deklaracije u bojama semafora       

izvor: agencije  foto: vn                                                                                  12.08.2019.

 deklaracija

 

Planove švajcarske grupe „Nestle” da širom Evrope uvede jedinstveno označavanje hrane u skladu s nutritivnim vrednostima (nutri skor), zaustavila je Nemačka, prenosi „Evroaktiv”. Ova zemlja, kako je navedeno, nema zakonski okvir u koji se uklapa etiketiranje hrane po bojama sa skalom od A, što je zdravije, do E, kao manje zdrav izbor namirnica. Kako prenosi nemački „Evroaktiv”, grupe za zaštitu potrošača su se pobunile, pa čak i uputile kritike ministarstvu poljoprivrede jer, navodno, sprečava uvođenje ovih izmena koje se već primenjuju u nekim evropskim zemljama.

Ministarka poljoprivrede Julija Klokner je, inače, više puta kritikovala ovakav način deklarisanja proizvoda i najavila uvođenje drugačijeg modela koji bi bio više u interesu nemačkih potrošača. Prema njihovom mišljenju, upravo potrošači bi trebalo da budu uključeni u izradu ovakvih pravila na tržištu, budući da svaki sistem označavanja namirnica ima i prednosti i mane. Jedan od predloga koji je ponuđen na nemačkom tržištu ipak, prema mišljenju potrošačkih organizacija, nije dovoljno pojednostavljen niti jasan kupcima, koji bi ubuduće prema boji kojom je označen proizvod trebalo da kupuju namirnice.

Kako navodi nemački „Evroaktiv”h, ministarka poljoprivrede je kritikovala nutri skor jer, navodno, u nekim slučajevima potrošačima može da pruži potpuno pogrešnu informaciju. Na primer, sveže isceđen sok od pomorandže bi, prema ovim pravilima, dobio crvenu etiketu, a poznati gazirani napitak zelenu, jer sadrži manje šećera. Neki nemački proizvođači se nisu složili s tim, pa su ipak počeli da na ovaj način obeležavaju svoje proizvode, ali su im sudovi u međuvremenu to zabranili.

I na domaćem tržištu, prema važećim pravilnicima, kupci imaju priliku da se pre kupovine nekog proizvoda informišu o njegovim nutritivnim vrednostima preko takozvanih nutritivnih deklaracija. One sadrže podatke koje proizvođač ističe za potrošače kako bi pravili zdraviji izbor hrane. Nutritivna deklaracija sadrži informacije o nutritivnoj vrednosti, veličini porcije, kalorijama, kao i napomenu o dnevnim vrednostima i preporučenom unosu namirnice.

Potrošače, posebno one koji su na različitim režimima ishrane, najčešće zanimaju kalorije koje pokazuju koliko energije sadrži hrana po porciji, kao i koliko energije potiče od masti. Izražava se u kilodžulima ili kilokalorijama. Ukupna energija i energija iz masti koje se unose s nekim proizvodima može da se izračuna tako što se broj kalorija pomnoži s brojem porcija koje se konzumiraju.

Sama nutritivna etiketa je napravljena tako da privuče kupce i omogući im da brzo donesu odluku o kupovini, bez obaveznog čitanja deklaracije, i to tako što se količina hranjivih materija obeležava bojama poput onih na semaforu. Tako se proizvod koji sadrži visok nivo hranljivih materija označava crvenom bojom, žuta označava umeren nivo, a zelena nizak.

 

 

Na Balkanu se krađa istorije ponavlja

U Srbiji se godišnje baci oko 250.000 tona hrane

Šta otkrivaju dokumenta na osmanskom jeziku koja smo dobili iz Turske

Milutin Milanković – čovek kome je bilo važno znanje, a ne priznanje

Mladi u regionu – malo putuju, često bez posla, žele da odu iz zemlje

Fašista koga su komunisti voleli

Pet vekova goraždanske štamparije

Nema mnogo razlike u sastavu proizvoda na istoku i zapadu EU

Evropa i dalje najmirniji deo sveta

Kome je i zašto potreban DNK registar

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button