glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

ep bugarska-mak kosovo 4
bih nebo vuk otpad radnici888 zve-par1 zve pao

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Čedomir Jovanović: Ponosan na 5. oktobar, Mrkonjić: Nisam očekivao da će se to desiti        

izvor: agencije  foto:                                                                                 05.10.2019.

 5 oktobar

 

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je danas da je ponosan na 5. oktobar 2000. godine, kada su održane velike demonstracije kojima je okončana vladavina Slobodana Miloševića, kao i da taj dan nije izneveren.

"Taj 5. oktobar za mene je jako veliki dan. Ne smemo da zaboravimo da se tada zaustavilo propadanje zemlje", rekao je Jovanović za televiziju Prva.

On je rekao da 5. oktobar nije mogao drugačije da se završi, ali da se tu desilo i "svašta što je bilo potpuno nepotrebno". "Srbija se vratila posle 5. oktobra u svet", naveo je Jovanović.

Govoreći o Miloševiću, Jovanović je kazao da je bio "svoja i srpska nesreća u jednom komplikovanom vremenu".

Jovanović je rekao da je ispoštovana garancija kada je Milošević hapšen da neće biti izručen sudu druge zemlje, jer je isporučen Medjunarodnom tribunalu u Hagu, a ne sudu neke druge zemlje.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije i jedan od osnivača i počasni predsednik te partije Milutin Mrkonjić kazao je da su ga iznenadili dogadjaji 5. oktobra 2000. i da nije očekivao da će se to desiti.

On je naveo da bivši predsednik Milošević nije bio tada spreman da realizuje govor koji je izgovorio sledećeg dana kada je priznao izborni poraz.

"Ta promena nije trebala da se izvede na takav način", ocenio je Mrkonjić tadašnje dogadjaje i dodao da najviše zamerke ima na ono što se desilo posle 5. oktobra kao što je "divlja privatizacija i isporuka Miloševića Hagu na Vidovdan".

On je negirao da je Milošević bio "zločinac, već heroj i lider". "Nikakva ubistva Slobodan Milošević i Mirjana Marković (Miloševićeva supruga, nekadašnja predsednica JUL-a) nisu planirali. To je sve laž", kazao je Mrkonjić.

Danas se navršava 19 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića, koje su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije na izborima 24. septembra 2000. godine kada je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Koštunice.

Demonstranti su 5. oktobra na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da udju u Skupštinu, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. gradjanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povredjeno je 65 ljudi.

 

 

Nuklearni otpad sve bliže BiH, Slovenija i Hrvatska ćute

Zašto Jasenovac nikad nije oslobađan?

Žiči neophodna obimna i složena obnova

Da li je Kinezima lakše da nauče srpski jezik, ili Srbima kineski

Zašto mladi odlučuju otići 'trbuhom za kruhom'?

U Srbiji se svake godine baci gotovo 247.000 tona hrane

Transparentnost Srbija: Beograd medju najnetransparentnijim prestonicama Evrope

Koji narodi EU se najviše osećaju Evropljanima

Venera iz Vitkovačkog polja

Vreme prvih stvari i zašto su Jugoslaviju vodili „kul“ komunisti

Kome smetaju deklaracije u bojama semafora

Na Balkanu se krađa istorije ponavlja

U Srbiji se godišnje baci oko 250.000 tona hrane

Šta otkrivaju dokumenta na osmanskom jeziku koja smo dobili iz Turske

Milutin Milanković – čovek kome je bilo važno znanje, a ne priznanje

Mladi u regionu – malo putuju, često bez posla, žele da odu iz zemlje

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button