glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

zastave4 migranti8 taci 5
skola-1 SZS Bundesrat kokan biblioteke_ djokovic77

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

Viminacijum fest: Mitovi stari i novi         

izvor: agencije  foto:                                                                                                     02.09.2018

Viminacijum-amfiteatar

U arheološkom parku Viminacijum od 3. do 9. septembra biće održan prvi pozorišni festival "Viminacijum fest: Mitovi stari i novi". Novouspostavljeni festival je posvećen predstavama koje su zasnovane na mitskim događajima ili se bave mitom i istorijskim ličnostima nastalim u doba antičke i starorimske književnosti.

- Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Svake večeri žiri publike biraće najboljeg glumca ili glumicu predstave. Završne večeri biće dodeljene dve nagrade stručnog žirija: "Zlatna fibula" najboljem glumcu ili glumici festivala i Viminacium maximus, priznanje za najbolju predstavu - kazao je Dragi Ivić, direktor festivala i direktor Centra za kulturu Požarevac, koje je suosnivač manifestacije.

Po njegovim rečima, ovo je prilika da se u svetu dodatno promoviše arheološki park Viminacijum, kao i kulturni potencijal naše zemlje.

- U takmičarskom programu učestvovaće pet predstava iz regiona: "Ričard III" (Gradsko dramsko kazalište Gavela iz Zagreba), "Feničanke" (Narodno pozorište Sarajevo), "Odisej - san o povratku" (Dječje pozorište Republike Srpske), "Elektra" (Narodno pozorište Beograd) i "Hasanaginica" (Novosadsko pozorište) - najavio je autor i selektor festivala Mihajlo Nestorović.

O nagradama će odlučivati reprezentativni žiri koji čine reditelj Dejan Mijač, glumac Saša Torlaković i scenograf Miodrag Mića Tabački.

PRATEĆI PROGRAM

Prvog i poslednjeg dana festivala (3. i 9. septembra) publiku u antičkom amfiteatru očekuju dva koncerta. U čast otvaranja festivala nastupiće orkestar Centra za kulturu "Gvardija" (u 20.00), a potom će biti otvorena izložba novosadskog slikara Lea Barkarole. Na završnoj večeri, u čast nagrađenih, nastupiće novosadski "Big bend" i Hor i orkestar opere Srpskog narodnog pozorišta. Oko sto muzičara na sceni oživeće mitove savremene muzike, odnosno, 17 antologijskih rokenrol hitova.

 

 

 

Narodna biblioteka: Misterija od 13 miliona knjiga!

Kokan Rakonjac - večni ideološki neprijatelj

BITEF: Hvatanje ukoštac sa svetom

Svetozar Cvetković: Teško je baviti se filmom

Radošu Bajiću nagrada "Pavle Vuisić": U društvu sam besmrtnih

Veliki značaj festivala srpskog filma u svetu

Neugasli bunt Miće Popovića

Dušan Otašević : U umetnost se svi razumeju, kao i u sport

"Izgrednici" bez premca

Veliki skup slavista

SFF: Najbolji film 'Aga' iz Bugarske

„Granice kiše“ u programu festivala u Montrealu/„Meso“ na Filmskom festivalu u Montrealu

"Nišvil" oborio sve rekorde: U nastupima 1000 izvođača uživalo 200 hiljada ljudi

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button