glavniBanner
second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button second_button

 

Homepage Übersetzung  

sb11 vojska kosova sobranje11
mediji np pasos-22 cga odbojka 000 fudbal2

Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second Second

 Diplomatska ofanziva Beograda povodom kosovske vojske    

izvor: agencije  foto:                                                                             20.10.2018.

skupstina 

KELN –Odluka Skupštine Kosova da usvoji nekoliko zakona kojima se praktično otvara prostor za formiranje kosovske vojske pokrenula je veliku političku i diplomatsku ofanzivu u Beogradu, piše danas Dojče vele.

Ta nemačka medijska kuća ocenjuje da iako je na prvi pogled delovalo da su reakcije Beograda relativno blage, čitav niz izjava i diplomatskih susreta pokazali su da je Srbija veoma ozbiljno primila taj korak Prištine.

U tekstu se podseća da je predsednik Aleksandar Vučić tako upozorio da bi formiranje kosovske vojske i njen dolazak na sever Kosova, predstavljao „veliki problem i tešku situaciju za Srbiju”.

Podseća se takođe da se stekao utisak da se srpska strana uzdala u dosadašnje protivljenje Zapada formiranju kosovske vojske, ili bar na deklarativno zalaganje međunarodne zajednice da se u tom procesu poštuju Ustav Kosova i stav srpske zajednice na Kosovu, prenosi Tanjug.

Srbija se u svojim reagovanjima pozivala na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Briselski sporazum i sporazume s NATO-om, ističući da u njima nema ni pomena kosovske vojske, navodi Dojče vele.

Da se situacija u međuvremenu promenila bilo je jasno nakon izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metjua Palmera, koji je nakon susreta s Vučićem rekao „kako SAD podržavaju tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku”, navodi Dojče vele, a prenosi Tanjug.

Ocenjuje i da je to na neki način bio i odgovor na pitanje da li je albanska strana za ovakav korak imala podršku unutar međunarodne zajednice.

S jedne strane bi se, dakle, moglo govoriti o doslednom stavu Amerike kada je reč o Kosovu, ali isto tako se mora skrenuti pažnja na bitan momenat, a to je negativan stav američke administracije prema manje-više svemu što nosi predznak Ujedinjenih nacija, konstatuje nemački medij.

Kako navodi, Trampova administracija sličan stav ima i prema institucijama Evropske unije.

Utoliko i nije veliko iznenadenje što je Amerika zatražila okončanje misije UNMIK-a na Kosovu, što bi u praksi značilo prebacivanje nadležnosti na lokalne organe vlasti. „A to u nekoj instanci podrazumeva i formiranje vojske Kosova, kao još jedan znak kosovske suverenosti”, zaključuje Dojče vele.

 

 

Gutereš razmatra predlog o povlačenju Unmika/Priština formira vojsku, pređen prvi stepenik/Od Vučića traže da proglasi okupaciju ako Kosovo dobije vojsku !

Medijska udruženja: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Vučić: EU bi Balkanu trebalo da ponudi nešto opipljivo/Skot: Sami određujete ciljeve, ali nećemo prihvatiti svaki dogovor

Srbija napredovala na 65. mesto u svetu po konkurentnosti

Vučić: Odlazak UNMIK i formiranje kosovske vojske dovelo bi Srbiju u tešku poziciju

Briselska čekaonica – gde je Zapadni Balkan posle makedonskog referenduma?

Britanski ekspert: Razgraničenje Srba i Albanaca na stolu/Vučić i Tači u novembru kod Makrona/Tači: Korekcija granica do proleća

Komitet Evropskog parlamenta traži da Srbija uskladi politiku prema Kosovu

Djilas: Znaćemo da se u Srbiji nešto promenilo kada Pink izgubi nacionalnu frekvenciju/Vučić: Gledaoci će odlučiti šta će da gledaju a ne Đilas

SNS ubedljiv, SZS drugi, SPS treći, Šapić oko cenzusa

Vučić: Si ponovo dolazi u Srbiju

Fabrici najavio sporazum Srbije i Fronteksa/MUP Srbije demantuje potpisivanje sporazuma sa EU

Završena Parada ponosa, bez incidenata

Vučić u Pekingu: Potpisan ugovor za RTB Bor vredan jednu i po milijardu dolara

Vučić počeo posetu Kini

 

 

 

second_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_buttonsecond_button